COSMODERM PERFECT BALANCED - 4 LANGKAH PENJAGAAN KULIT WAJAHHARIAN MUDAH SANGAT

 

Assalamualaikum para sahabat blogger / pembaca yang mek hormati sekalian ..

 

COSMODERM - satu jenama yang tidak asing lagi dalam penjagaan kulit wajah. Seingat mek, mek kenal cosmoderm ni pada sekitar 2006, seusia 14 tahun. Masa tu mek kat asrama. Wajah memang breakout ketika itu. Maklum saja lah, selain gangguan hormon kita teen age, faktor persekitaran asrama juga memainkan peranan dalam penjagaan kulit wajah. Bila dah breakout sangat tu, pergi lah farmasi untuk dapatkan skin care yang boleh redakan jerawat yang besar besar. Serius masa tu tak kuat keyakinan nak berdepan dengan orang ramai. Cikgu cikgu pun pakat menegur 'eyy yuni bakpo muko awok tu' - cam alaahhaaaiiiii, janganlah tegur.

 

Bila dah tengok muka mek begitu, maka cadangan orang farmasi tu adalah COSMODERM. Katanya Cosmoderm ni ada Vit E and Vit C untuk redakan radang jerawat and baiki kulit. Maka, mek pun beli dan pakai dan resultnya memang memuaskan hati sebab jerawat besar besar dah tak tumbuh. Kemerahan jerawat tu pun tak meradang sangat dah. Ambil masa dalam sebulan dua jugak lah untuk kembalikan kulit wajah kepada normal balik.

 

And thats how i met COSMODERM.

 

Bila dah besar, macam korang jugak lah. Setia hujung hujung kuku. Hehe. Kejap jump beli produk ni, kejap jump beli produk lain. Tapi untuk mek, skin care mek hanya dua sahaja yang sesuai elok tak rosakkan kulit, tak menimbulkan perkara yang tidak diingini dan salah satunya adalah COSMODERM.

 


27 Januari 2021 - mek tengok launching new product for COSMODERM iaitu PERFECT BALANCED punya edition. Bila tengok facebook mereka, kali ni team COSMODERM tampilkan set penjagaan kulit wajah dengan dua perkara baru iaitu PREBIOTIC and CALAMINE. Dua perkara ini memang tiada lagi dalam mana mana skin care yang ada kat Malaysia. Jadi, memilikinya semestinya menjadi WAJIB.

 

Apa fungsi PREBIOTIC and CALAMINE dalam skin care?

 

PREBIOTIC - kalau dalam minuman korang pernah dengar kan 'kultur hidup yang mampu memberi sistem penghadaman lebih sempurna'. Jadi dalam skin care pulak prebiotic ni bacteria baik yang mampu memberi kesan kepada kulit wajah menjadi lebih glowing dan membaiki sel sel kulit wajah untuk kekal sihat sempurna.

 

CALAMINE - korang yang ada anak eczema atau korang sendiri yang alami eczema mesti familiar dengan word calamine ni kan? Calamine yang ada dalam set penjagaan wajah COSMODERM PERFECT BALANCED ni pun berperanan untuk soothing-kan kulit wajah korang daripada menjadi keradangan. Radang tu biasanya ada bila jerawat besar besar yang tumbuh. Calamine ni juga mampu untuk mengawal masalah masalah kulit wajah yang lain contohnya jeragat (mampu elakkan ye bukan mampu merawat yang dah sedia ada, mek takut korang pakai tak jadi sebab jeragat dah tebal and korang blame COSMODERM pulak).

 

4 langkah mudah jaga kulit wajah harian

 

Korang yang pernah rasa breakout rasanya akan lebih menghargai kulit wajah yang sihat, kan? Yang kena dengan kulit breakout aje tahu betapa struggle-nya untuk pulihkan kulit wajah. And bila dah dapat kulit wajah sihat tu, memang cukup rapi dalam bab penjagaannya. Siapa sokong statement mek ni angkat ibu jari. Nasib baik jugak COSMODERM keluarkan satu set penjagaan kulit wajah harian maka senang lah kita nak follow step tanpa terlupa dan tertinggal.

 

#step1 FOAMING CLEANSER

 



Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka dan mandi. Basic thing dalam penjagaan muka adalah mencuci muka supaya kulit wajah korang bebas dari bakteria, sebum muka (minyak yang terhasil dari kulit wajah). Foaming Cleanser dari COSMODERM ni tiada sulfate yang boleh mengeringkan kulit wajah korang. So korang kena lebih berhati hati lepas ni untuk pilih cleanser. Senang grab je COSMODERM PERFECT BALANCED ni.

 

#step2 TONING LOTION

 



Seperti yang kita biasa amalkan, lepas cuci muka untuk tutup balik pori pori di wajah, kena lah tepek toning lotion ni. Selain dari menutup pori pori, dengan formula CALAMINE, Toning Lotion dari awal mampu untuk hilangkan keradangan yang berlaku pada kulit wajah. Kalau ada jerawat nak tumbuh pun boleh terbantut tumbesarannya disebabkan Toning Lotion COSMODERM ni.

 

#step3 SOOTHING WOW CREAM

 



I must say this Soothing Wow Cream bersifat moisturiser kepada kulit wajah kita. Krim ni boleh digunakan pada waktu pagi dan malam after dah apply #step2 tadi. Moisturiser ni penting pada kulit wajah sebab dari sini lah kulit wajah akan dapat nutrisi untuk terus lembab dan glowing. Kalau korang rasa kulit muka korang kusam pada sebelum ini, cuba check moituriser yang korang pakai. Kulit perlukan zat dan vitamin yg secukupnya untuk terus sihat. So jangan sesekali tinggalkan #step3 .

 

#step4 SUN MILK

 



Ini pulak korang pakai sebelum apply make up pada sebelah pagi. Sun Milk ni ada 25spf so boleh lah layer one dah protect skin korang dari sinaran uv. Kalau korang kat rumah, hari cuti ke, hari kerja dari rumah boleh lah apply Sun Milk ajoo untuk protect skin. Selama yang mek cuba Sun Milk ni tidak rasa melekit dan kalau pakai dengan foundation pun masih okei. Ada sesetengah krim tak well blend dengan foundation which akan buat kulit wajah jadi berkecapuk. But not with Sun Milk. Tapi apa apa pun cuba dulu dengan foundation korang. Kalau tak okei, korang boleh apply Sun Milk alone sahaja.

 

Mudahkan? Easy as ABC and 1234. Kini dah tak ada alasan untuk kita tak tahu atau tak peduli dengan kulit wajah. Beringatlah korang yang tidak mengalami kulit breakout. Hargai lah kulit wajah dengan sebaiknya. Sebab kulit wajah ni bukan sekadar bawa impression pada orang tapi bawa sekali keyakinan diri kita untuk berdepan dengan orang. Dan, kalau kulit wajah tak sihat, makeup lah setebal mana pun memang tak dapat nak lindungi cela di kulit wajah. Pokoknya, jagalah kesihatan diri. Dari atas sampai bawah. Jangan lupa kesihatan hati sekali.

 


Untuk pembelian set COSMODERM PERFECT BALANCED ini boleh tekan link ni :

 

 Shopee Cosmoderm Perfect Balanced

  

Sekian terima kasih.

3 comments