ANCASA EXPRESS HOTEL REVIEW


Assalamualaikum untuk sahabat blogger dan pembaca entry mek sekalian ..

Ancasa Express Hotel, memang mek yang pilih untuk menginap hotel ni bila ke Kuala Lumpur pada Disember 2019. Hotel ini dipilih disebabkan kenduri anak saudara mek adalah di Dewan Bahasa dan Pustaka. Nak dekat punya pasal, tak nak rushing (sebab tentatifnya mek check out hotel kemudian boleh sampai tempat kenduri within 15 minit sahaja). Sebelum mek booking, mek dah call receptionist untuk tahu sikit sebanyak tentang hotel ni.


Dalam pengetahuan mek yang Ancasa Express Hotel ini adalah attached bersama UTC Pudu. Dalam pengetahuan mek juga yang Ancasa Express Hotel ini berkongsi ruang parking dengan UTC Pudu. Dan bila mek bagitahu spouse dan kami sanggup sahaja menginap di sini. Tapi bila dah sampai ke Pudu, lain pula yang diberitahu oleh spouse memandangkan kawasan Pudu ini adalah kawasan yang hot. Pendek kata, kalau boleh elak baik elak.

Disebabkan dah bayar, nak tak nak kami perlu juga menginap di sini dengan harapan semuanya akan baik-baik sahaja. Semoga Allah lindungi mek dan keluarga. Dan Alhamdulillah, sepanjang penginapan kami di sini, semuanya kelihatan baik sahaja di depan mata mek kecuali jalan yang jem memanjang dan bunyi hon daripada ane teksi yang saling bersahutan. Macam ‘welcome to Kuala Lumpur’ gitu. So yang itu kena pendam sahaja lah.

Amenities Ancasa Express Hotel



#1 Free Breakfast. The only amenities yang ada pada Ancasa Express Hotel memandangkan hotel ini diwujudkan untuk orang stay for one night (macam singgah kejap / transit). Bayaran bilik semalaman adalah termasuk dengan sarapan pagi di restaurant hotel. Jika korang tak ambil breakfast di sini, korang boleh breakfast di Food Court UTC Pudu. Untuk mek memang booking thru Agoda so bilik mek tak termasuk breakfast hotel.




#2 Free Wifi. Wifi disini superb laju. Layan Netflix pun tak buffering. Update blog, blogwalking apatah lagi. Paling seronok upload story yang berdesup kejap sahaja. Pendek kata wifi Ancasa Express Hotel memang fully rated. Mek memang pentingkan wifi yang boleh diakses thru bilik memandangkan computer adalah sebahagian kegunaan mek untuk lakukan kerja-kerja blog. Sambil tu untuk anak-anak tengok kartun mereka di Netflix.

Yang berdekatan di Ancasa Express Hotel

#1. UTC Pudu. Ini seperti yang korang sedia maklum yang UTC menempatkan beberapa jabatan (agensi kerajaan dan badan berkanun) dan ada juga kedai-kedai swasta yang sewa tapak dalam UTC. Kalau korang nak berurusan dengan jabatan yang ada di UTC ini memang baguslah menginap di Ancasa Express Hotel. Cuma yang tak best adalah caj parking yang mahal. RM5 per masuk. Okei lah mek terima. Tapi bila kita stay overnight, nak keluar besok RM29 caj parking. Macam tercekik biji rambutan kat tekak tengok amount tu.

#2. Central Market. Nama singkatannya CM. CM ni gayanya macam pasar kraftangan lah kot. Mek sendiri tak sempat nak pergi tapi sempat lah lalu tengok daripada luar. Memang cantik untuk bergambar dan ‘feel’ jalan jalan Kuala Lumpur tu tebal, like a tourist lah senang ceritanya. Dan paling penting kalau korang minat yang mendalam dalam photography sila lah ke sini. Banyak barangan dan mural dan juga diri korang yang boleh dijadikan objek untuk shoot. Very nice.


#3. Stesen Pudu. Mek ni bengap sikit nak bezakan LRT, Komuter. MRT je yang mek kenal tu pun sebab stesen dia nampak lain daripada yang lain. Maklumlah orang Kelantan kan tahu KTM aje. Okeih yang ni walking distance sahaja. Tak penat korang berjalan. Boleh ke sana ke sini ke mana-mana menggunakan perkhidmatan awam ini. Yang mek tahu kalau nak pergi KLCC lebih baik naik train daripada korang drive jika korang menginap di Ancasa Express Hotel.

Review mek on Ancasa Express Hotel




Bagi mek, untuk menginap semalaman di Ancasa Express Hotel adalah tidak menjadi masalah jika korang tak datang dengan kereta. Kiranya kalau korang turun bas ke, datang dengan train ke then untuk ‘walking distance sightseeing’ bandaraya Kuala Lumpur then it just nice. Tapi kalau datang dengan kereta, kemudian nak ke mana-mana pun dengan kereta dan Ancasa Express Hotel is not very suit you best sebab its located centre of town dan high traffic.

Mind to share jika korang ada cadangan hotel lain yang sesuai untuk menginap bila ke Kuala Lumpur atau kalau korang berpengalaman dengan Ancasa Express Hotel, boleh juga share diruangan komen. Harap entry mek dan komen daripada korang dapat membantu mereka yang lain dalam mendapat overview Ancasa Express Hotel.

Info lanjut mengenai Ancasa Express Hotel

Call reception 0320722688





Sekian ..

2 comments

  1. wahhh nanti jemput tgk entry blog rabia pasal hotel rocana di kuantan pulak ya..masih dalam draft lagi entry tu.hehe

    wahh cantik hotel ancasa express hotel tu

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam. ok la kan hotel ni sebab untuk stay kejap. sapa tak suka dengan wifi yg laju ^_^

    ReplyDelete