KEDAI REPAIR MACBOOK MURAH KL

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

MacBook, satu jenama komputer yang agak terkenal bukan sahaja dengan perisiannya yang lain daripada lain, malah ‘ketahanan’ MacBook juga menjadi salah satu kriteria kepada para pelanggan dalam sesi pemilihan laptop. Selain daripada jenama keluaran Apple yang menjadi salah satu trend kepada mereka yang mementingkan ‘brand first’. Tentunya pilihan untuk memiliki MacBook perlu difikir juga bagi memenuhi keperluan kegunaan semasa pengguna.

MacBook mula diperkenalkan kepada orang awam pada Mei 2006. Akan tetapi MacBook bukanlah laptop keluaran pertama oleh Apple Inc. MacBook telah diinovasikan menjadi satu ‘era baru’ dalam penghasilan laptop menggunakan perisian Macintosh (perisian yang digunakan oleh Apple Inc. pada ketika itu). Ketika itu MacBook tidak menjadi salah satu pilihan organisasi ataupun pengguna awam kerana perisiannya yang berlainan dengan kebanyakan sistem yang ada pada waktu itu.

Masa kini, seperti yang mek perkatakan pada perenggan pertama, MacBook menjadi pilihan kebanyakan pengguna awam dan juga organisasi kerana perisiannya yang agak ‘privacy’ berbanding perisian Microsoft. Pun begitu, MacBook juga tidak terkecuali dalam mengalami masalah-masalah teknikal atau lebih senang dikatakan - MacBook juga tidak terkecuali dalam mengalami kerosakan sama ada perisiannya ataupun compartment MacBook sendiri.

Antara kerosakan pada MacBook






Kerosakan pada MacBook boleh dikesan dengan beberapa ‘signal’ yang diberikan. Dan seperti kita semua sedia maklum, kerosakan pada laptop / MacBook bukan hanya melibatkan kompartmen luaran sahaja. Ianya juga boleh terjadi pada software / perisian yang ada pada laptop / MacBook. Walaupun jarang sekali mendengar perisian MacBook ini ‘corrupt’ namun potensi untuk rosak sememangnya ada.

Kerosakan yang mungkin dihadapi oleh pengguna MacBook :

1. Stuck on logo (gambar apple aje yang keluar dekat skrin)
2. MacBook tidak boleh dicaj
3. No Display (hitam kejung je skrin MacBook)
4. Tak boleh on lansung
5. Keluar logo tanda soal


Setiap masalah / kerosakan pada MacBook seperti mek nyatakan di atas ada punca mereka masing-masing. Ada yang berkaitan dengan motherboard, bateri dan juga processor di dalam MacBook. Ada juga masalah yang timbul itu berpunca daripada keyboard dan juga wifi card. MacBook tidak dapat berfungsi jika salah satu daripada compartment mereka tidak berfungsi. Berlainan dengan laptop biasa yang mana jika keyboard tidak berfungsi, masih lagi dapat dihidupkan dengan baik.

6 Tips Cara penjagaan MacBook

Ada beberapa cara untuk korang lakukakn sendiri bagi mengelakkan daripada kejadian tiba-tiba MacBook korang kejung tak berfungsi. Pun begitu, ini adalah langkah pencegahan sahaja. MacBook masih lagi boleh rosak jika compartment dalaman MacBook atau perisian MacBook terkesan daripada apa-apa ‘daya’ dari luar. Tapi, prevention is better than cure, right?

  1. Amalkan backup data setiap minggu. Korang mungkin rasakan ini perkara yang remeh dan leceh kerana kadang kala backup data mengambil masa agak lama untuk siap sepenuhnya. Tapi percayalah, jika berlaku apa-apa pada MacBook korang, iCloud adalah penyelamat korang kerana segala data telah di-backup. Jadi, tiadalah istilah data / usaha korang hilang begitu sahaja. Penat oii buat satu-satu kerja.

  1. Matikan Utiliti atau program / aplikasi yang sentiasa ‘standby mood’. Contohnya wifi, jika korang tidak menggunakan wifi lebih elok dimatikan sahaja kerana mood on standby itu akan buatkan MacBook korang sentiasa searching jika terdapat connection di sekitar. Ianya akan menjejaskan prestasi MacBook korang. Walaupun MacBook adalah peralatan elektronik, ianya perlu dijaga rapi bagi mengelakkan overload pada litar tersebut.


  1. Install software anti-malware. Untuk MacBook ianya bukan mudah untuk install kerana beberapa software anti-malware tidak support perisian MacBook. Korang boleh dapatkan perkhidmatan install software anti-malware ini di kedai repair MacBook murah KL. Mek akan ceritakan secara terperinci di perenggan bawah nanti.

  1. Buang atau simpan di atas talian segala file yang korang jarang guna. Storage MacBook tidak begitu besar untuk memuatkan data-data korang. Maka cara terbaik adalah jika file yang lama dan tidak digunakan (seperti lagu atau video atau file-file kerja) seeloknya disimpan secara atas talian / iCloud. Ini bagi memberi ruang kepada MacBook korang dalam keadaan optimum. Barulah kelancaran MacBook dapat dinikmati dengan baik.


  1. Kemas desktop korang. Ini juga terpakai kepada pengguna laptop biasa. Desktop korang perlu diminimaliskan supaya tidak berserabut dan juga tidak menjadikan MacBook korang on stand by mood seperti yang mek katakan pada awal perenggan. Ini kerana setiap icon yang ada pada desktop akan menambah beban RAM. Maka MacBook korang perlu membahagikan kelajuan sebenar dengan perkara yang tidak diperlukan.

  1. Tutup apps selepas digunakan. Ingat ye, MacBook bukanlah satu jenama untuk heavy duty punya laptop untuk buka segala apps namun masih lagi lancar performancenya. Mungkin pada awal-awal pembelian ianya akan laju berdesup namun lama kelamaan cara ini dapat merosakkan compartment di dalam MacBook seterusnya membuatkan MacBook korang kejung dengan cepat. Mek pasti korang takkan sukakanya. Bila dah kejung, kena rujuk pada kedai repair MacBook murah KL.

Kedai repair MacBook murah KL


Korang bebas untuk memilih tempat membaiki ataupun servis MacBook korang namun mek pasti korang lebih suka jika ada tempat yang lebih murah untuk baiki atau servis MacBook, kan? Siapa yang tak sayang duit melayang oii. Korang yang berada di sekitar KL dan Selangor amat beruntung kerana kedai repair MacBook murah KL berdekatan dengan korang. Jangan terkejut, mereka yang dari Melaka, Johor, Negeri Sembilan malah Pahang juga sanggup ke KL untuk mendapatkan kedai repair MacBook murah KL.

Servis / Perkhidmatan di kedai repair MacBook murah KL

Siapa tak sukakan dengan pilihan satu kedai dapat selesaikan semua masalah laptop korang. Tambah lagi MacBook yang hanya beberapa kedai sahaja yang mempunyai kepakaran dalam membaikpulik MacBook. Kedai repair MacBook murah KL bukan sahaja menawarkan perkhidmatan yang murah malah berkualiti. Kepakaran mereka dalam membaik pulih MacBook bukanlah rekaan atau ‘bajet pandai’ namun ianya diakui oleh para pelanggan yang telah mendapatkan perkhidmatan di kedai repair MacBook murah KL.


Antara perkhidmatan yang mereka lakukan di kedai repair MacBook murah KL :

1. Menganalisa / checking kerosakan pada MacBook
2. Menukar compartment yang rosak dengan yang baharu
3. Memberi servis perisian dan compartment yang melibatkan servis nyah debu dan juga ‘defragmented’
4. Perkhidmatan delivery (mengambil dan menghantar MacBook kepada empunya, mengikut radius kawasan delivery)
5. Perkhidmatan nasihat dalam penjagaan MacBook dan servis ringkas yang pengguna sendiri boleh lakukan

Servis dan perkhidmatan yang disediakan oleh kedai repair MacBook murah KL dilihat menyeluruh dalam membaik pulih MacBook korang. Dengan servis dan kualiti yang dijaga, korang tak perlu ragu-ragu dan risau untuk menghantar MacBook korang ke kedai repair MacBook murah KL. Jaminan akan diberikan kepada korang mengikut servis ataupun pertukaran compartment dalaman MacBook. Jadi tak perlu risau jika berlaku apa-apa dalam tempoh jaminan yang diberikan oleh kedai repair MacBook murah KL.

Latar belakang kedai repair MacBook murah KL

Kedai repair MacBook murah KL ini telah beroperasi melebihi 10 tahun dalam bidang servis dan membaik pulih laptop. Kepakaran yang ada pada setiap kakitangan kedai repair MacBook murah KL tidak perlu lagi diragui kerana hampir 99% pelanggan berpuas hati dengan perkhidmatan dan servis yang diberikan oleh kedai repair MacBook murah KL. Kata mereka, harga dan perkhidmatan yang disediakan lebih daripada berbaloi. Memang superb !


Ramai pelanggan yang ‘repeat’ untuk dapatkan perkhidmatan di kedai repair MacBook murah KL. Bukan kerana kerosakan namun untuk servis supaya MacBook mereka berada di dalam keadaan optimum untuk menjalankan tugasan. Maklum sahajalah, sekali padam mahu pengsan empunya MacBook. Buatnya segala file tak dapat diselamatkan, lagi lah haru biru. Disebabkan itu, penjagaan rapi perlu dimulakan daripada awal dan khidmat tersebut boleh didapati di kedai repair MacBook murah KL.

** 

Info lanjut mengenai kedai repair MacBook murah KL

Telefon / Whatsapp :
0172882349

Website :

FB :

Lihat komen dan rating pelanggan untuk kedai repair MacBook murah KL (lebih 2,400 review dan 5* rating)


Alamat :
508 Jalan Kanan 1 Kampung Pandan
55100 Kuala Lumpur.

Waktu Pengoperasian :
9.00 pagi - 9.00 malam
(kecuali cuti AM)

Waze / Google Maps :


Sekian ..

23 comments

  1. Macbook user dah tak yah risau dah kalau rosak

    ReplyDelete
  2. great to use macbook n if got problem, always know where to go.. nice nice nice

    ReplyDelete
  3. laptop ni, memang kalau rosak, menggagau nak cari tempat baiki. ni dh tau, boleh la guna servis ni.dekat pun dekat..

    ReplyDelete
  4. wah.. senanglah tuanpunya Macbook nak repair macbook diorang.. ada tempat khas disediakan... Macbook ni best sebab ringan tapi tu la.. kalau rosak nak cari tempat repair tu payah sikit.. mujur ada FRLaptop Service ni ye

    ReplyDelete
  5. wahh..nice info Mek.. sbb selalunya susah nak cari tempat repair barangan Apple ni.. huhu

    ReplyDelete
  6. Antara benda seram ialah bila laptop rosak dan dah habis warranty. Menangis cari tempat nak repair ye. Mujur la ada contact yang boleh dipercayai.

    ReplyDelete
  7. lebih kurang sama la problem dia dengan notebook biasa tapi macbook nampak macam lebih sensitif. Susah jugak kalau simpan banyak dokumen lepastu macbook corrupt, mau menangis nak hantar kedai

    ReplyDelete
  8. Bagus kalau boleh buat semua service dalam satu kedai.. jimat masa.. bila serahkan kepada yg pakar mesti hasilnya pn tip topp..

    ReplyDelete
  9. Thanku kongsi. Bole share dgn member sbb haritu mac dia rosak. Tak tau nak hantar mana lagi sbb takut kena tipu

    ReplyDelete
  10. Laptop macbook ni memang jarang rosak. Kecuali kalau dh lama sgt penggunaan. Tapi sekali rosak, memang hantar kedai je. Takut salah buat rosak lagi . Tercari2 jgk kedai repair apple yg murah mcm ni

    ReplyDelete
  11. Syukur ada kedai mirah macam ni. Kalau tidak terbang melayang duit nak repair mcbook ni

    ReplyDelete
  12. Senang la macbook user kalo ada kedai murah camni..selalu dengar cost repair macbook ni mahal kan..

    ReplyDelete
  13. murah dan berbaloi...jarang kedai dapat baiki macbook..tapi kedai ni boleh so memang terbaikla.kalau ada yg masalah laptop bolehlah rekomen hantar kat sini nanti

    ReplyDelete
  14. Serius jarang jumpa kedai repair macbook. So senang lah lepas ni pengguna macbook blh refer kedai ni terus. Murah pulak tu

    ReplyDelete
  15. Ada dua laptop. Dua dua rosak. Xdapat diselamatkan. Tengah usaha kumpul duit nak beli laptop. Sennag nak guna untuk update blog. Sebelum ni guna hp je. Bila ada temoat repair laptop murah ni senanglah kan. Boleh hnatar sini nanti

    ReplyDelete
  16. Kita rasa penah pegi kedai ni tp bukan repair Macbook tp repair PC. Kat rumah mak je hehe. Thanks for shring tips jaga Macbook tu. kena jaga baik baik Macbook ni hehe

    ReplyDelete
  17. Kita tak guna Macbook hehehe kalau repair laptop jenama lain boleh juga tak kat sini. Memang nampak respon pelanggan semua puas hati dan murah hehehe kena cuba ni sebab notebook kita dah makin teruk sekarang ni waaaaaa.

    ReplyDelete
  18. Mmg untuk macbook je eh? Untunglah utk mereka yg mempunyai macbook. Macam saya pakai laptop notebook biasa sahaja. Bolehlah saya suggest kedai ni dkt member yg pakaii macbook.

    ReplyDelete
  19. Wah pandai betul kedai repair macbook KL ni ye. Bagus anak-anak muda. Ada skill yang sangat diperlukan orang. One day kaya nanti nak la satu MacBook. Haha. Orang have have je yg biasa pakainya.

    ReplyDelete
  20. Best kalau ada kedai macam ni untung kl ni

    ReplyDelete
  21. Bagus tips tu..memang patut di amalkan pun...

    ReplyDelete
  22. Boleh recommend dekat pengguna macbook. Kalau rosak je mesti pening nak cari kat mana boleh repair kan.

    ReplyDelete