GO AHEAD .. MAKE AN ASSUMPTION ON ME

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Go ahead .. Make an assumption on me. Ini sebenarnya adalah challenge baru yang wujud di laman Instagram. Mek sedar benda ni pun lepas tengok youtube channel si apa nama khan tu, dia yang videokan challenge ni. Dulu menjadi kegilaan orang ramai untuk buat ask me a question di laman Instagram. Sekarang diubah untuk pelbagaikan challenge. Mek pun terjebak sama. Tapi ianya tanpa sengaja. Pada malam yang mek tengok di youtube, tak ada perasaan pun nak buat challenge ni. Bila terkeluar perkara ni ketika makan tengahari dengan kawan-kawan, sambil tunggu makanan sampai terus buat go ahead .. make an assumption on me.


Go ahead .. Make an assumption on me

Mek memang tak harapkan masuk jawapan bertalu-talu sebab mek bukan retis serta mek bukan aktif di Instagram. Cuma kawan rapat sahaja yang akan memberi respon. Tak cukup kawan, kenalan baru juga mengambil peluang untuk buat tanggapan terhadap mek. Dalam yang memberi jawapan, ada yang mek dah jumpa secara berdepan ada yang mek lansung tak kenal. Kita ambik positif apa yang mereka katakan. Nama lagi assumption challenge. Cabaran andaian kepada kita. Jadi di bawah ini semuanya mek screenshot untuk letak dalam blog dan dikongsikan dengan pembaca.


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me


Go ahead .. Make an assumption on me

Ini adalah andaian orang ramai terhadap mek. Kalau betul, betul lah. Kalau salah jangan twist mengata pula. Hehe. Contohnya part mek cute. Walau tak berapa nak cute, hargailah apa yang orang andaikan terhadap kita. Cute atau cantik itu kan subjektif. Mungkin di matanya mek cute. Korang pula rasa disebaliknya. Betul tak? Bab friendly mek mengakui memang mek peramah dan boleh buat kawan dalam masa yang singkat. Tak kekok nak cakap dengan kenalan baru. Mek ada satu cara cakap dengan kawan yang mana dengan kawan sahaja mek akan cakap macam tu. Mek tak cakap dengan husband atau keluarga cara macam tu. Kalau yang biasa cakap dengan mek, mungkin akan terperasan.

Positifnya bila buat go ahead make an assumption on me challenge ni, kita dapat tahu apa pandangan orang terhadap kita. Kalau mereka manipulasi sekalipun tetap majoriti menang, kan? Challenge ni juga boleh menjadi booster atau satu ukuran untuk kita berubah menjadi lebih baik. Setiap hari kita bangun diberi peluang oleh Allah untuk baiki diri kita ke arah kebaikan. Jangan pula bila buat challenge ni, dapat pujian, tetiba mendabik dada. Haromm. Jadikan lah ia sebagai vitamin untuk diri kita supaya kita lebih menjadi baik kepada semua orang. Biar semangat dan aura positif kita melekat juga pada orang lain ❤


Sekian ..


#MAKEANASSUMPTIONCHALLENGE
#CHALLENGE
#POSITIVEVIBES

DIVIDEN KWSP BAGI CARUMAN 2018

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Dividen KWSP bagi caruman 2018. Alhamdulillah, pagi tadi dah pun diumumkan dividen bagi KWSP untuk caruman sepanjang 2018. Mek sendiri pun belum semak lagi berapa hengget yang dapat. Korang macam mana pula? Dah semak ke belum dapat berapa hengget? Ke tak berminat untuk ambil tahu? Mek perasan ramai yang tak berapa nak kisah dengan dividen KWSP. Antara sebabnya adalah mungkin mereka tidak mencarum atau mereka tahu walaupun beranak duit dalam KWSP, masih tak dapat nak keluarkan. Tapi, tahukah korang yang akaun dua KWSP boleh dikeluarkan bagi tujuan pembiayaan pelajaran, pembiayaan kesihatan serta pembiayaan perumahan?


Jadi, berbalik pada tajuk, berapakah peratusan dividen yang kita dapat sepanjang caruman 2018?


Dividen KWSP caruman 2018


Dividen KWSP caruman 2017


Dividen KWSP caruman 2016


Ternyata berbanding dengan 2017, 2018 mengalami penyusutan daripada segi pemberian dividen kepada pelanggan. Ianya mungkin berkait dengan beberapa faktor pelaburan yang mana tidak memberi pulangan yang cukup besar. Maka, pelanggan juga tidak dapat faedah yang besar pada 2018. Ada juga yang mengaitkan dengan faktor politik. Mek tak berapa nak arif dalam hal itu jadi mek tak nak komen lebih-lebih. Apa yang mek tahu kalau pelaburan tidak menguntungkan, bagaimana nak beri pulangan yang besar kepada pelabur. Basic of economy. 

Jadi, korang akaun yang mana? Islamik atau konvesional? Mek hari tu ada KWSP buat tour ke jabatan-jabatan sekitar untuk memudahkan kakitangan menukarkan akaun konvensional ke islamik. Tapi entah kenapa mek tak ambil peluang pada hari itu. Sehingga sekarang mek punya akaun masih lagi konvensional. Kalau nak diikutkan, tak berapa nak elok sangat. Semua perbankan ke arah islamik sekarang. Jika ada peluang haruslah untuk berbuat demikian, apa yang kita dapat dah tiada isu gharar, dah ditolak zakat. Pahala pun lebat, insyAllah❤


Sekian ..


#DIVIDENKWSP2018
#KWSP2018
#DIVIDENKWSP

MASIH INGAT PADA GWEN STEFANI?

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Masih ingat pada Gwen Stefani? Penyanyi serta komposer Amerikano ni yang agak popular sekitar tahun 2008 - 2009. Mek tak ada la pengikut setia si Gwen Stefani cuma kadang teringat juga pada lagunya yang agak popular ketika itu. Kena pula lagu Gwen Stefani agak catchy dan agak mengena juga liriknya itu dengan mek. Cuma, bila mek berborak dengan kawan mek, terkeluar nama Gwen Stefani ini dan kawan mek itu tidak kenal si Gwen ini. Bagi mek itu perkara biasa sebab ada juga artist yang dia sebut itu mek tak kenal. 


Masih ingat pada Gwen Stefani?

Tak semua juga lagu Gwen Stefani ni mek suka. Bila disenaraikan, hanya keluar empat sahaja yang mek biasa dengar serta mek suka. Yang lain tak pernah dengar dan juga tidak ketahui lansung kewujudannya itu. Jadi, yang empat itu adalah :

Sweet Escape


Masih ingat pada Gwen Stefani?

Top rank bagi mek sebab lagu ini memang catchy habis. Tambah pula lagu ini dinyanyikan bersama Akon (ini pun artist yang popular sekitar 2008 - 2009). Berkisarkan seorang perempuan yang rasa dirinya terkurung, jadi dia bayangkan kalau lah dia boleh keluar daripada realitinya untuk seketika, mesti dirinya akan bahagia. Biasalah, masa remaja dulu mek rasa macam tu la. Hidup kena bagitahu setiap perkara kepada mummy. Nak keluar dengan kawan-kawan tak boleh. Hidup hanya tengok internet semata-mata. Mummy mek pulak bukan jenis travel, maka memang cuti memerap sahaja di rumah. Agak kebosanan.

Cool


Masih ingat pada Gwen Stefani?

Cool pula berkisarkan tentang boyfriendnya memilih untuk bersama wanita lain. Tapi dalam masa yang sama dia masih lagi berbaik dengan boyfriendnya itu. Jadi, dalam video klip ni ada la boyfriend dia bawa teman wanita barunya itu berjumpa dengan Gwen Stefani. Sakit hati, sedih tapi dia tahu dia cool je boleh menerima kehadiran perempuan tersebut. Ramai juga sekarang yang merasakan benda ni, kan? Lagi-lagi kalau korang ada crush. Perghh, pedih hati bila tengok dia bawa girlfriend jumpa dengan kita. Kita pula di-friendzone-kan dia. Ceyhhh !

4 in the morning 


Masih ingat pada Gwen Stefani?

Ini lagu entah kenapa mek boleh minat. Kecelaruan emosi betul kalau dengar lagu ni. Tapi mek suka dengan alunan muzik tu. Kalau time sedih okei jugak dengar. Tapi bila dah meningkat dewasa ni, bila dengar lagu ni macam Allahu, buat apa la layan perasaan. Cuma bagusnya kalau beremosi macam ni, bangun jam empat pagi, boleh buat tahajjud. InsyaAllah akan masih damai hati kita. Mek pun takde la baik sangat. Tahajjud pun bukan selalu. Lebih pentingkan tidur daripada tahajjud walhal tahajjud itu dapat membantu dunia dan akhirat sekali.

No Doubt - Dont Speak


Masih ingat pada Gwen Stefani?

Ini lagu kolaborasi antara Gwen Stefani dengan band yang digelar No Doubt. Katanya dahulu Gwen Stefani ni vokalis untuk kumpulan ini namun sejauh mana kesahihan cerita ini mek tak dapat pastikan. Tak google pun. Kalau korang rajin, boleh tolong tepek info diruangan komen ye. Lagu ni kawan mek suka sangat. Yang ini masa kami sekolah sekitar 2006 - 2007 macam tu. Agak layan juga cuma tak tahu sangat apa maksud yang nak disampaikan dalam lagu ni. Dengar macam tu je. Yang pasti tang chorus boleh nyanyi. Tang rangkap pertama kedua dan seterusnya tak boleh dah.

Jadi, korang kenal dengan Gwen Stefani? Lagu apa yang korang suka daripada Gwen Stefani. Mohon komen diruangan komen ye ❤


Sekian ..


#GWENSTEFANI
#HOLLYWOODARTIST
#SINGER

GIVEAWAY PANTANGPLUS.COM DI MIALIANA.COM

PantangPlus.com – Pakej berpantang selepas bersalin

Baca kisah benar ini dulu, dari pengasas PantangPlus, Puan Zamzana Mohd Arifin:

Semasa berpantang anak pertama, ada seorang makcik tukang urut selepas bersalin ini, mengurut belakang saya dengan kaki dia. Tiba-tiba, dia tergelincir sebab berminyak. Dipendekkan cerita, tulang belakang saya hampir retak. Saya terpaksa buat ‘check-up’ dengan doktor pakar selama 6 bulan.


Kini, boleh ‘booking online

Antara sebab PantangPlus diwujudkan, saya tidak mahu orang lain merasai keperitan berpantang kerana salah pilih tukang urut wanita. Di PantangPlus, semua bidan atau tukang urut selepas bersalin kami disaring terlebih dahulu, terlatih, berpengalaman dan mempunyai sijil. Paling penting, semuanya orang tempatan.


Di PantangPlus juga, pakej berpantang kami lengkap, termasuk penjagaan ibu, penjagaan bayi dan makanan pantang. ‘Confinement lady’ akan menjaga dengan penuh kasih sayang. Boleh lihat senarai penuh servis di laman web kami.

Pelanggan dari luar negara

Atas kesedaran ramai ibu-ibu muda tentang kepentingan berpantang, tempahan bukan sahaja datang dari Malaysia. Malahan dari Singapura, United Kingdom, Australia dan UAE.

Pesanan kami, jaga badan elok-elok semasa berpantang selepas bersalin. Barulah badan sedap, hati tenang!


Giveaway ini dianjurkan oleh PantangPlus.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik banner untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/02/giveaway-pantangpluscom-di-mialianacom.html#ixzz5fIQxWdfd

EPISOD 3 : QNA BERSAMA BLOGGER RODIAH AMIR

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger ..

Episod 3 QNA bersama Blogger Rodiah Amir. Alhamdulillah, dah masuk episod ketiga dah mek punya QNA bersama blogger. Sambutan dan tontonan semakin menggalakkan. Dan memang mek harap ianya dapat direalisasikan dengan dua belas episod sepanjang tahun ini. Dengan trip yang bakal dijalankan, mek juga mengharapkan dapat buat QNA bersama blogger di negeri lain untuk kenal empat mata yang selama ini hanya kenal disebalik penulisan sahaja. Seronok juga kan, sesi taaruf ni. Jadi doakan kejayaan mek dalam vlog ye.


Episod 3 QNA bersama Blogger Rodiah Amir

Berbalik kepada blogger pilihan pada episod ketiga ini, mek mengenali Rodiah Amir melalui satu group yang dulunya mek menjadi ahli. Sebelum daripada itu memang mek tak pernah jengah blog Rodiah Amir dan tak pernah kenal blogger nama Rodiah Amir. Mek bet Diah pun tak kenal mek sebelum ini. Pada awal kemasukan mek dalam group itu, banyaknya diam je kan. Bila dah buat job sama-sama daripada situ la makin kenal dan makin berkomunikasi. Bila dah berkomunikasi maka lama-kelamaan jadi la macam kawan, bukan sekadar kenalan blogger.

Mengambil peluang untuk berjumpa dengan Rodiah Amir, ketika bercuti Tahun Baru Cina 2019, mek dan Sis Gee mengajak sama Rodiah Amir dan Ana Suhana untuk sesi meet and greet di Ikea Cheras. Alhamdulillah, jumpa pada kali pertama pun tak kekok sebab perangai yang ada dalam tulisan whatsapp sama seperti perkataan yang dikeluarkan pada realiti. Kiranya tak sorok identiti la. Macam mana dalam whatsapp macam tu la jugak di luar. Jadi tanpa lengah masa, jom tonton QNA bersama Blogger Rodiah Amir.


Episod 3 QNA bersama Blogger Rodiah Amir

Soalan yang Diah dapat ;

1. Kalau awak penyanyi, dengan siapakah awak nak berduet?

2. Bagaimana nak tingkatkan keyakinan diri?

3. Apa yang dilakukan dikala kebosanan?

4. Di mana kamu pada 5 tahun akan datang?

5. Perkara yang boleh hilangkan mood dengan serta merta.

Soalan yang mek dapat ;

1. Perancangan untuk blog dan vlog sepanjang 2019.

2. Pandangan kali pertama bila jumpa blogger kali pertama.

3. Pandangan terhadap kereta Malaysia.

4. Tabiat buruk yang paling susah untuk ditinggalkan

5. Makanan yang diambil ketika sarapan pagi.

Harapan mek kepada Blogger Rodiah Amir semoga terus berjaya dalam apa jua bidang yang dia buat samada dimedium blog atau vlog ataupun perniagaan online. Dan harapan mek yang selalu sangat mek sebut yang mana harapnya ukhwah antara blogger ini terpelihara, jauh dari hasad dengki, tikam belakang, mengata sesama sendiri. Tiada faedah sama sekali. Fikir hubungan kita ini bukan sekadar di dunia, di akhirat juga kita kalau boleh nak jadikan sandaran untuk sama-sama masuk syurga. I tolong you, you tolong I. Gituuu ❤


Sekian ..


#QNABERSAMABLOGGER
#MEKYUNIE
#RODIAHAMIR

DOODLE PLANNER 2019 GIVEAWAY

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Doodle Planner 2019 Giveaway. Bila dijemput untuk menyertai GA ni mek agak teruja kerana masih ada yang mengingati mek. Alhamdulillah. Terima kasih rakan blogger Julia Tarmidi atau lebih dikenali sebagai ASTraveller. Mek pernah menyertai GA yang dianjurkan oleh Julia pada suatu ketika dahulu (tak ingat tahun bila) dan hasil daripada itu mek agak aktif juga dalam memberi pendapat diruangan komen FB Julia Tarmidi. Lagi-lagi kami agak sependapat dalam satu bidang yang bermusim hari tu.

Jadi, hari ni mek nak jadi peserta yang menyertai pada tarikh GA dimulakan. Maka : 



Jangan lupa adds semua ni :





Tag rakan blogger korang untuk menyertai sama dan mek tag CIK ASH

Semoga pemilik Doodle Planner 2019 ini menggunakan sebaik mungkin planner yang diberikan. Masih tidak terlambat untuk merangka apa yang terbaik perlu kita kejar sepanjang 2019 ini. Lakar sebaik mungkin, bukan sahaja di dunia malah di akhirat sana jua ❤


Sekian ..


#GABLOGGER
#GAPLANNER2019
#DOODLEPLANNER

WARONG SOTO 2 SEKSYEN 6 SHAH ALAM KAMBING BAKAR PADU !

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu ! Siapa peminat kambing kat sini? Ramai juga kan? Tapi ramai juga yang tak suka kambing. Antaranya Sis Gee. Ya Allah, mek spouse dan husband Sis Gee semuanya menggemari menu kambing. Mek dapat tahu yang Sis Gee tak makan kambing ketika kami bercuti di Cameron Highland tahun lalu. Ingatkan dia okei sahaja dengan menu kambing, sekali ‘mek ni daging apa?’ ‘Ni kambing Gee. Sedap gilos !’ ‘Oh, aku tak makan kambing’ . Hilang satu nikmat dunia. Kehkeh. Tapi ye la, throwback dulu, mek juga bukan suka dengan isi kambing. Mummy mek selalu cakap yang daging kambing ni berbau. Tak sedap. Bila dah kahwin, cuba makan lamb chop, walaweh terus jatuh cinta dengan daging kambing.


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !

Lepas tour kita orang di Farm in the City di Sri Kembangan, waktu dah tengahari tentunya mencari hidangan nasi yang boleh mengenyangkan perut kami semua. Kebetulan pada malam tu mek dah kena tidur di rumah adik spouse mek yang nombor tiga di Puchong, maka husband Sis Gee cadangkan untuk kami ke Shah Alam sebab ada menu special yang menanti mek di sana. Mek dan spouse terus setuju sebab mek tahu kalau mereka cadangkan mesti tak mengecewakan mek. Dari Sri Kembangan ke Seksyen 6 Shah Alam mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja. Dan kali ini juga mek rasa mek betul-betul berada di Selangor kerana nampak masjid negeri dan juga BSN Selangor ! Jakun teruk nauu.

Tiba je di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam, rupa-rupanya kedai ni berhadapan sahaja dengan Pasar Besar Seksyen 6 Shah Alam. Mudah la kalau mek nak petakan kepada korang. Jadi, tak susah la nak makan soto asli Pasir Penambang dan kambing bakar padu di Shah Alam. Selain daripada mudah untuk korang ke sana, kemudahan seperti stesen minyak serta surau juga berdekatan. Elok kalau makan tengahari di situ lepas tu boleh segarkan diri di surau berdekatan tu. Untuk mereka yang dekat mungkin tiada masalah untuk segarkan diri tapi still kalau nak sembahyang, boleh guna kemudahan yang ada. Kalau korang ke Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam pada hari Jumaat, korang juga berpeluang untuk membeli-belah di pasar malam Seksyen 6 Shah Alam.

Masuk je ke Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam, mek sekeluarga serta keluarga Sis Gee disambut baik oleh kakitangan Warong Soto Pasir Penambang cawangan kedua ni. Alhamdulillah. Yelah, bila disambut baik ni rasa dihargai. Tambah pula kami ramai, pertolongan untuk aturkan meja yang muat dengan ‘anggota’ kami ni penting. Lepas semua dah dapat kerusi masing-masing, terus dia tanyakan minuman dan makanan yang kami nak pekenakan. Dalam banyak-banyak air mek dan Sis Gee berkenan dengan Bandung Soda. Mereka yang lain ambil air regular sahaja. Bila dapat rasa Bandung Soda, memang tak menyesal minta yang ini. Sungguh nyaman anak tekak kami. Pilihan air di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada pelbagai. Jemput tengok dan pilih.


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !

Bagi mencuba sempena nama kedai Warong Soto Pasir Penambang, semua sepakat nak mencuba soto asli yang digemari ramai ni. Kecuali mek. Hehe. Mek setia nak tunggu kambing bakar jugak. Pada masa kami sampai, kambing bakar masih lagi tiada (stok dalam peti ais dah habis jadi kena tunggu yang fresh). Tambah pula hari Jumaat maka kena tunggu kaum adam balik dari solat Jumaat pula. Spouse ambik Soto Special. Ada extra lauk ayam, extra meatball, extra bihun dan juga extra nasi impit. Sedap? Semestinya sedap sebab sup yang dibuat memang asli turun-temurun daripada Pasir Penambang Kuala Selangor. Patut lah ramai yang tidak melepaskan peluang untuk mencuba Soto Pasir Penambang. Jadi, kalau korang tak nak ke Kuala Selangor, boleh sahaja singgah di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam.


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !

Beberapa ketika mek menunggu kambing bakar, akhirnya tiba jua ! Nasi kambing bakar satu set berharga RM14. Macam mana mek ungkapkan yang kambing bakar di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam. Antaranya kambing bakar yang diperap dengan sos buatan sendiri. Lada hitam yang banyak dapat menghilangkan bau kambing tapi masih lagi mengekalkan rasa kambing itu sendiri. Lain, kambing bakar yang dibakar tidak rentung menyebabkan daging kambing tadi menjadi juicy, tidak keras, budak yang baru-baru nak ada gigi pun boleh kunyah dan telan. Kambing bakar di Warong Soto 2 ni memang dah cukup rasa, tak perlu tambah sambal untuk kepedasan. Pedas lada hitam itu sudah memadai untuk dimakan bersama nasi putih panas serta kuah sup kosong. Yummyhhh ! Dan kejutan juga buat mek kerana Sis Gee boleh makan kambing bakar di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam. Sedap la tu.


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !

Tidak cukup dengan menu makan tengahari yang menambat hati, sambil berborak, mek dengan Sis Gee minta lempeng nyior pula. Katanya teringat pada Terengganu. Mek pula nak cuba sebab tak pernah cuba lempeng nyior. Lempeng kosong biasa pernah la makan, cicah dengan susu di rumah. Di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam, lempeng dihidangkan bersama pencicah sardin. Sedap sangat ! Sardin yang dimasak tentunya akan sedap, ye tak? Lempeng nyior tu sebab dia parutkan kelapa sekali dalam doh lempeng kemudian dibakar garing. Jadilah lempeng nyior. Ada juga lempeng pisang tapi perut kami dah kenyang untuk mencubanya. Satu lempeng nyior itu sesuai untuk korang minum petang dan juga buat sebagai pencuci mulut selepas makan.


Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam ada kambing bakar padu !

Secara keseluruhan, mek dan Sis Gee memang berpuas hati dapat mencuba soto, kambing bakar dan juga lempeng nyior di Warong Soto 2 Seksyen 6 Shah Alam. Dengan harga yang diberikan serta perkhidmatan yang disajikan, memang mek suka dan mencadangkan kepada korang untuk mencuba setiap makanan yang ada di Warong Soto 2 ni. Spouse mek pun cakap benda yang sama memandangkan hidangan kambing bakar ini nampak mudah di mata kasar tapi hanya lidah yang dapat merasakan ianya sedap ataupun tidak. Lidah mek cakap sedap, apa kata korang pulak cuba, tengok lidah korang cakap apa pula ❤



Waktu operasi 10.00 pagi hingga 10 malam

0126900599


Sekian ..


#NAHCADANGAN
#LUNCHDIMANA
#MENULUNCH

FARM IN THE CITY SRI KEMBANGAN FAMILY PLACE UNTUK HANDS ON PETTING ZOO

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo. Pada cuti Tahun Baru Cina 2019, mek berpeluang untuk berkunjung ke Farm In The City yang berlokasi di Sri Kembangan, Selangor. Sebelum ni memang pernah nampak posting blogger di FB dan juga di blog masing-masing. Malah ada juga di Youtube yang mek sempat tonton daripada vlogger Malaysia. Tertarik dengan keunikan yang dipersembahkan di Farm In The City, mek terus masukkan tempat ni dalam program mek semasa bercuti di Kuala Lumpur.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Jam 10.00 pagi mek dah berada di parkir Farm In The City. Dari Putrajaya hanya mengambil masa 11 minit sahaja. Jalan untuk ke Farm In The City juga tidak begitu sesak dan tidak begitu sukar untuk dicari. Berpandukan kepada maps google sahaja mek tiba ke destinasi dengan mudah. Ruang parkir yang tersedia juga agak lapang, boleh memuatkan banyak kereta. Kalau datang berjemaah dengan ahli keluarga yang lain pun tidak begitu risau bab parkir. Bersebelahan dengan ruang parkir, Farm In The City juga memberi perkhidmatan 'gardening'. Korang boleh dapatkan pelbagai hiasan bunga serta pokok tumbuhan bagi menghijaukan dan mendamaikan kediaman korang.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Kedai cenderahati Farm In The City menjadi pintu masuk utama sebelum korang membeli tiket di bawah nanti. Di sini korang boleh beli air atau makanan untuk di bawa masuk ke dalam Farm In The City bagi menghilangkan haus dan kudapan semasa melawati haiwan-haiwan. Di kedai cenderahati ni juga tentunya ada 'souvenir' sebagai tanda kenangan. Mek juga ambik satu fridge magnet untuk dilekatkan tanda mek dah berkunjung ke Farm In The City.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Pintu masuk sebelum membeli tiket memang menarik perhatian orang ramai untuk bergambar kerana ruang yang disediakan itu lapang dan juga ada papan tanda Farm In The City. Mek sarankan korang bergambar dahulu sebelum masuk ke Farm In The City lagi-lagi kalau korang bawa anak-anak bersama. Bila mereka dah gunakan tenaga untuk menjelajah dan menimba pengalaman bersama haiwan, tentunya mereka akan penat. Tambah pula, makeup korang sebelum menjelajah dan selepas menjelajah tentunya akan terjejas dek kerana berpeluh. Hehe.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Tiket kaunter untuk Farm In The City berada di bawah selepas tempat korang bergambar tadi. Jangan risau, kakitangan Farm In The City akan beri panduan kepada korang. Tiket untuk satu dewasa berharga RM39 dan untuk kanak-kanak 11 tahun ke bawah RM32. Kanak-kanak yang 90cm ke bawah adalah percuma. Harga yang ditawarkan tidak begitu mahal bagi mek kerana kepuasan anak-anak semasa berada di Farm In The City ternyata menyerlahkan riak wajah yang berbaloi dan berpadanan. Korang juga boleh beli tiket ini secara online di website Farm In The City bagi mengelakkan kesesakan ketika korang sampai. Sekurang-kurangnya, bila sampai terus tebus pass lawatan korang di kaunter tiket. Jimat masa !


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Bila dah dapat pass masuk, jom tengok haiwan-haiwan yang ada ! Memang meriah sangat-sangat dan anak-anak memang teruja habis sebab kebanyakkan haiwan di Farm In The City dilepaskan macam tu sahaja. Mereka jinak ye. Tak merbahaya. Boleh bayang tak kita boleh pegang macam tu je haiwan-haiwan? Macam kita belai kucing. Anak-anak daripada takut untuk pegang, terus rasa seronok untuk sentuh sendiri binatang yang berada di sekitar. Korang juga boleh bagi makan kepada haiwan yang ada dengan membeli makanan mereka di luar, di kaunter tiket. Satu bekas RM5 sahaja. Berbaloi untuk bagi pengalaman kepada anak. Selain daripada bagi makan kepada binatang yang ada, Farm In The City juga memberi peluang kepada kanak-kanak serta dewasa untuk 'longkang fishing' ! Longkang fishing ni guna fishing net untuk tangkap ikan dalam 'longkang' buatan mereka. Jangan risau, mereka tidak menggunakan air longkang yang asli. Aktiviti ini sangat-sangat memberi pengalaman kepada kanak-kanak kerana aktiviti ini telah semakin pupus.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Soal hygiene, korang jangan risau. Setiap tempat di Farm In The City ada sinki dan juga sabun antiseptic untuk basuh tangan kita dan anak-anak. Dan korang juga tak perlu risau kerana haiwan di sini mendapat rawatan daripada veterinar untuk suntikan vaccine dan sebagainya. Selain daripada itu, mungkin juga korang boleh bersedia dengan tisu basah antiseptic yang ada di luar sana sebagai langkah hygiene daripada korang sendiri. Atau, korang juga boleh membawa sanitizer untuk membantu korang dalam membasmi kuman. Jadi tak perlu risau tentang penyebaran penyakit daripada haiwan.

Dalam Farm In The City ni juga ada cafeteria untuk korang duduk sekejap melepaskan lelah. Yelah, dalam keadaan teruja memang agak semput juga nak jaga kanak-kanak. Di cafeteria ini, korang boleh beli air dan makanan ringan seperti sandwich. Selain daripada cafeteria, Farm In The City juga menyediakan pondok untuk ibu bapa atau kanak-kanak berehat. Boleh la korang upload gambar aktiviti korang sekeluarga di FB dan IG sambil mengambil angin di bawah rimbunan pokok yang ada di Farm In The City. Semasa kunjungan mek ke sana, berehat di pondok memang agak lama sebab masing-masing sibuk nak upload gambar serta balas chat di whatsapp. Sambil tu anak boleh layan minuman dan makanan diaorang.


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo


Farm In The City Sri Kembangan family place untuk hands on petting zoo

Secara keseluruhan, masa yang mek habiskan dalam Farm In The City ini adalah selama lebih dua jam. Tahap keseronokan anak-anak diskala 9/10. Keterujaan ibu bapa pula di skala 8/10 kerana kebanyakkan haiwan yang kita dah kenal dan ianya seolah mengimbau kenangan lawatan sambil belajar ketika bersekolah dahulu. Pengalaman yang dicipta amat berharga bersama keluarga. Gelak tawa anak, senyuman mereka, muka teruja, muka mendapat info itu semua mahal dan amat bernilai sehingga ke hari tua mereka. Mek amat menggalakkan korang untuk datang ke Farm In The City ini dan rasai sendiri apa yang mek perkatakan dalam entry mek ini ❤




03-8941 2099

Selasa CUTI. Hari lain dibuka pada jam 9.30 pagi hingga 6.00 petang.


Sekian ..


#FARMINTHECITY
#SPENDINGWEEKEND
#FAMILYTIME

WHAT TO DO AT KL TOWER SKY DECK

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

What to do at KL Tower Sky Deck. Kunjungan mek ke Kuala Lumpur pada Tahun Baru Cina 2019 benar-benar membawa mek ke KUALA LUMPUR. Selama ni cakap je nak pergi Kuala Lumpur, tapi sampainya di Putrajaya, Selangor. Paling tepat di Kuala Lumpur adalah KLCC. Bila maps ke KL Tower, tentunya mek akan melalui jalan-jalan yang begitu sinonim dengan KL seperti Dang Wangi, Bukit Bintang, Jalan P Ramlee. MasyaAllah terasa macam, oh ini ke Malaysia? Bersyukur sangat bila blogger Rodiah dan blogger Sis Gee masukkan acara ke KL Tower ni pada sesi lawatan mek ke KL. 26 tahun, baru kenal mana sebenarnya Kuala Lumpur.


What to do at KL Tower Sky Deck

Dari Putrajaya ke KL Tower mengambil masa lebih kurang 45 minit. Bagi mek satu jarak yang tidak begitu jauh kerana mek berulang-alik kerja pun dengan tempoh masa yang sama juga. Cuma, dengan kesesakan yang dialami (masa mek pergi tak sesak sebab awal pagi, waktu orang dah masuk pejabat) mek rasakan yang mek boleh stress dengan kehidupan di sana. Lebih kurang jam 10.00 pagi mek dah berada di kotak parkir KL Tower. Mereka yang lain dah sampai lebih awal daripada mek dan berada di cafeteria untuk sarapan pagi.


What to do at KL Tower Sky Deck

Sebelum mek dan mereka yang lain ke kaunter tiket KL Tower, kita orang ke 'port' untuk bergambar dahulu di pintu masuk KL Tower. Lagi senang perkarangan parkir bas. Di situ ada Rumah Terbalik dan juga port bergambar kenangan. Mek sengaja terjah ke situ sebelum naik KL Tower sebab mek dapat agak bila mek turun KL Tower nanti mesti dah penuh dengan umat manusia pelancong. Jadi kita ambik tindakan bijak untuk settle-kan awal-awal gambar kenangan di port bergambar KL Tower. Lagi pula, mood anak tengah okei lagi sebab mereka masih tidak menggunakan tenaga mereka sepenuhnya. Turun nanti mesti ada yang meragam nak tidur pula.

Di kaunter tiket KL Tower, masih agak lengang ketika mek sampai. KL Tower menggunakan dua jenis servis dalam memberi tiket masuk iaitu menggunakan perkhidmatan kaunter biasa atau menggunakan KIOSK E-Ticketing. Mek tak mencuba di KIOSK E-Ticketing tapi yang pasti ramai pelancong menggunakan perkhidmatan E-Ticketing. Harga untuk KL Tower bagi Sky Deck, dewasa RM71 dan kanak-kanak RM37 (bagi anak yang berumur 4 tahun sehingga 12 tahun). Setahu mek juga, tiket untuk masuk ke KL Tower ini boleh didapati di website yang menjual tiket contohnya Lazada atau Shoppe. Pun begitu kena berhati-hati kerana kena betul-betul baca description yang diberi. Nanti tersalah beli, tak boleh naik pula. Lebih elok kalau beli di website KL Tower secara terus. Lagi jelas dan tentunya lebih mudah untuk claim tiket di KL Tower nanti.  


What to do at KL Tower Sky Deck

Dah beli tiket, tak sabar nak tengok seluruh Kuala Lumpur ! In fact, bukan setakat Kuala Lumpur, Selangor pun nampak juga. Kalau mata korang hebat, boleh tengok sampai Negeri Sembilan, Eh ! Untuk naik ke KL Tower ni menggunakan perkhidmatan lif. Kalau tak guna lif, mungkin ramai orang tak sanggup nak berkunjung ke KL Tower sebab KL Tower ni tingginya adalah 421 meter dan menggunakan berapa ratus tangga mek tak pasti. Yang mek pasti korang mungkin akan turun 5kg setelah mendaki tangga KL Tower ni. Untuk menggunakan lif ni, korang kena beratur terlebih dahulu dan tunggu giliran untuk menggunakannya. Bukan somborono tunggu depan lif lepas tu berebut dengan sekalian manusia yang lain. Senang cerita, tunggu lif in a good manners.


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck

Untuk sampai ke Sky Deck KL Tower mengambil masa dalam 3 - 5 minit juga dalam lif tu. Sesudah pintu lif terbuka, korang kena tunjuk tiket pada kakitangan KL Tower yang ada disitu. Then baru boleh tengok panorama Kuala Lumpur yang indah sayangku Malaysia. Mek memang terkesima dan amat rasa bersyukur sebab dapat peluang untuk naik ke Sky Deck KL Tower ni. Bukan semua juga yang berminat nak naik ke Sky Deck KL Tower dengan alasan, apa je yang ada di atas sana. Untuk pengetahuan korang, di Sky Deck ni ada tiga tempat yang korang mesti terjah dan mesti ambil peluang juga untuk bergambar dan nikmatinya sendiri. Apakah tiga tempat itu?


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck

Yang pertama adalah Sky Box Pink. Ini Sky Box paling glam di Sky Deck KL Tower. Kenapa? Sebab berlatar belakang KLCC, memang teramat cantik untuk bergambar kenangan di sini. Sky Box ni juga adalah tempat yang semuanya cermin yang boleh nampak diluar. Maka, di bawah sana pun korang boleh nampak juga. Gayat? Jangan risau, jangan tengok bawah. Mek sendiri pun gayat juga namun gagahkan diri untuk bergambar. Mana mungkin lepaskan peluang yang hanya ada di Sky Box Pink di Sky Deck KL Tower. Untuk bergambar di Sky Box, korang perlu mengambil nombor giliran. Nombor giliran korang akan dipanggil dan ketika itu baru korang boleh ambil gambar bersama kawan dan keluarga. Cuma peringatan, hanya 4 orang sahaja yang dibenarkan untuk setiap sesi bergambar di Sky Box.


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck

Yang kedua adalah Sky Box Biru. Yang ini sama juga dengan Sky Box Pink namun latar belakangnya adalah Masjid Negara. Maka Masjid Negara tidak begitu jelas kelihatan. Tapi, untuk kenangan, lebih baik korang ambil juga peluang untuk bergambar di sini. Dapat la posing banyak sikit, kan? Di Sky Box Pink mungkin 10 shoot. Di Sky Box Biru 10 shoot, kumpul semua dapat pilih yang cantik-cantik untuk di-frame-kan nanti. Kedua-dua Sky Box ini korang hanya dibenarkan untuk mengambil gambar selama 2 minit sahaja. Seorang photographer memang ada di sana dan dia juga akan bantu korang untuk tangkap gambar korang dengan handphone korang, asalkan tak lebih 2 minit yang diberikan. Gambar yang photographer ambil dijual dengan harga RM180 sebanyak 3 keping. Terpulang kepada korang untuk membelinya ataupun tidak. Kalau tak nak, upload je la yang dia ambik pakai phone.


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck

Yang ketiga, Sky Cafe. Ini tempat untuk korang hilangkan haus dan alas perut dengan apa-apa makanan yang dijual kat atas 300 meter ni. Mahal? Tentunya ! Akan tetapi mek sanggup membeli air di Sky Cafe untuk hilangkan haus kami empat beranak dengan segelas Manggo Blend (guna kordial) RM20 semata-mata untuk mengambil gambar kenangan di Sky Cafe. Korang tak boleh bergambar di dalam Sky Cafe kalau korang tak membeli di sini. Tapi view di Sky Cafe memang cantik tambah pula tempatnya berhawa dingin maka lagi seronok nak bergambar kenangan di sini. 


What to do at KL Tower Sky Deck


What to do at KL Tower Sky Deck

Tentunya di sekitar Sky Deck juga menjadi tempat korang bergambar. Boleh tengok panorama Kuala Lumpur. Mungkin kalau malam dilimpahi dengan cahaya agak cantik juga. Mek lebih suka kalau pergi pada waktu siang sebab boleh nampak dengan lebih jelas. Mek habiskan masa di KL Tower selama hampir tiga jam. Seronok juga dengar spouse cerita tempat-tempat yang dia nampak contohnya tempat belajar dia iaitu UTM Jalan Semarak, Masjid Negara, Wisma BSN dan banyak lagi. Jelas, pengalaman ke KL Tower bukan sekadar memberi keseronokan kepada anak-anak, namun memberi kenangan yang cukup indah buat kami yang dewasa.

Selamat berkunjung ke Sky Deck KL Tower ❤




Buka setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 10 malam


Sekian ..


#KLTOWER
#SKYDECK
#KLPANAROMA