CELOH ROCK KEDAI MAKAN TENGAHARI DI KOTA BHARU

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu. Bila sebut tentang Kelantan, kebanyakkanya akan membayangkan keenakan makanan yang disajikan di negeri ini. Daripada yang sedap, unik dan hanya ada di Kelantan sahaja, memang membuatkan ramai orang luar daripada Kelantan datang ke sini semata-mata untuk #foodhunting . Mek sendiri yang di Kelantan ni kadang buat juga dengan spouse sebab bila kedai itu disebut-sebut, mestilah kami juga nak cuba sendiri bagaimana dengan citarasanya.


Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu

Elok sangat masa Sis Gee buat trip #jjcm di Kelantan tempoh hari, spouse mek terus cadangkan satu kedai yang agak unik ini. Mek sendiri pun pernah lalu je, tak pernah singgah untuk makan. Elok lepas balik daripada solat Jumaat, terus spouse ajak pergi sana sebab mek dengan Sis Gee tak masak. Haha. Kata datang untuk #jjcm . Maka semua waktu makan kita cari kedai untuk mencuba ye. Mek memang sengaja juga tak bagitahu Sis Gee ke manakah destinasi untuk makan tengahari pada hari tu. Kononnya nak buat kejutan.

Sampai je di hadapan kedai Celoh Rock ni, terus Sis Gee tanyakan mek kenapa parking kereta di luar, kenapa tak parking di AEON je. Betullah kejutan mek menjadi. Sis Gee sangkakan mek nak bawa dia makan tengahari di dalam AEON Mall Kota Bharu. Dan sangkaan Sis Gee itu agak tidak mengena sebab mek sebenarnya nak bawa dia makan di hadapan AEON Mall Kota Bharu. Kedai ni memang betul-betul berhadapan dengan AEON Mall Kota Bharu. Tapi kedai makan Celoh Rock ni, kalau korang tak perhatikan betul-betul, memang korang takkan perasan.


Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu

Kedai makan Celoh Rock, Kg Lembah Sireh Kota Bharu ni dah agak lama beroperasi katanya. Celoh bermaksuh di celahan. Rock pula, kami Kelantanese memanggil rock / ghok sebagai semak-samun. Atau boleh juga untuk hutan yang tidak dipedulikan. Teramat sesuai untuk nama kedai, depan AEON Mall Kota Bharu masih lagi terdapat sedikit hutan sebelum ada beberapa kawasan penempatan penduduk asal. Jadi, di celahan itu lah kedai Celoh Rock ini beroperasi. Hanya ada banner seketul di luar, sekali tengok macam tiada apa-apa, tapi sekali dah masuk kedai ni, nahhh !


Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu


Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu

Hidangan yang ada di Celoh Rock ni pelbagai juga. Tapi hidangan yang paling utama adalah Sup Urat Keting. Tahu ke korang urat keting tu apa? Kehkeh. Urat keting tu urat yang dekat kaki. Sedap ! Dia macam lemak-lemak sikit dan ada juga daging. Kalau digoreng pun sedap juga tapi kebanyakkan yang mek jumpa, mereka lebih gemar buat sup. Di Celoh Rock Kota Bharu memang ramai yang minta menu ni. Untuk lauk tambahan, boleh juga telur goreng, daging goreng ataupun ayam goreng. Mek ambil telur goreng untuk suapkan kepada anak-anak. Untuk mek sendiri dah cukup dengan lauk daging dalam sup tu. Memang banyak sehingga kena ratah. Diingatkan juga yang sup yang dihidangkan di Celoh Rock ni agak pedas. Korang kena bagitahu jika tak nak pedas. Pedasnya tu kalau makan dengan nasi okei. Tapi kalau nak bagi dekat kanak-kanak, agak tidak sesuai.

Air yang ada di Celoh Rock ni juga air regular. Tiada yang istimewa ataupun signature kepada kedai tersebut. Mek memilih nesface ais sementara spouse memilih teh o ais sahaja. Anak-anak air suam. Ada juga kuih-muih yang dihidangkan. Boleh buat sebagai pencuci mulut atau umpan kepada anak untuk duduk diam seketika. Maklumlah anak-anak bila dah lapar, dia akan mula untuk tantrum. Maka makanan yang boleh mengenyangkan mereka amat diperlukan. Kalau tidak, mahu kedai tu jadi haru biru dengar suara budak menangis.


Celoh Rock kedai makan tengahari di Kota Bharu

 Secara keseluruhan mek suka dengan suasana, hidangan yang ada di Celoh Rock Kota Bharu. Walaupun kedainya nampak macam tidak begitu seia dengan suasana sekarang tetapi dengan mengekalkan suasana semula jadi itu menjadikan ia sebagai satu tarikan serta memberi keselesaan kepada mereka yang hadir. Dengan hidangan lauk-pauk yang tidak mengecewakan, ianya menguatkan lagi untuk pelanggan membuat kunjungan kali kedua di Celoh Rock. Selain itu juga, harga yang dikenakan tidak tinggi dan seiring dengan harga semasa. Bagi mek, itu tidak menjadi isu jika hidangan itu sedap. Untuk mencadangkan kepada korang, semestinya ! Jemput datang ke Celoh Rock Kota Bharu untum rasai sendiri pengalaman yang diceritakan oleh mek tadi. Masuk dalam list #mustvisit bila ke Kelantan ye ❤


Sekian ..


#MAKANDIMANA
#NAHCADANGAN
#MENULUNCH

7 comments

  1. Never tried this before. Looks interesting though

    ReplyDelete
  2. Nanti bawa kitorang g sini mek. Nampak simple tp telan air liur banyak kali dah ni.

    ReplyDelete
  3. nama kedai ni unik.. menarik sangat

    ReplyDelete
  4. Best la mek kawasan kedai gini.. Sambil2 mkn.. Pemandangan indah je

    ReplyDelete
  5. Thanks sharing. next time ke KB nak singgah sini lah

    ReplyDelete