RESEPI TOM YAM BURUNG PUYUH

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Burung Puyuh, antara burung yang mek boleh makan. Burung merpati masa mengandung ada juga cuba sekali tapi memang tak boleh nak telan sangat. Nama je satu rumpun iaitu burung namun isinya tak sama. Berlainan dengan burung puyuh yang isinya seakan dengan isi ayam cuma bentuk fizikalnya yang nampak halus sahaja tak gemuk seperti ayam. Mek cuba makan burung puyuh ni masa di bangku sekolah lagi. Di Tanah Merah, Kelantan terkenal dengan Nasi Lemak Tok Wan Ali yang berlaukkan Burung Puyuh Goreng. Memang rangup dan sedap !

Memandangkan burung puyuh ni mudah untuk didapati oleh spouse mek, maka ada satu hari tu dia bawa balik 10 ekor burung puyuh yang frozen. Maksudnya yang dah siap siang semua dah. Kalau nak makan cuma ambik dan goreng sahaja.


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM

Kebetulan pula pada hujung minggu ini mek terasa nak masak Tom Yam. Ingatkan dalam peti ais dah ada lauk ayam yang mek buat stok dulu. Rupanya dah takada, kena buang agaknya sebab dah lama sangat stok paha ayam yang mek beli tu. Jadi yang ada hanyalah burung puyuh frozen tadi. Pendekkan cerita, jom kita masak Tom Yam Burung Puyuh.

Bahan pertama :


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM

Burung Puyuh 
Pes Tom Yam
Air untuk kuah

~ Yang ni mek guna noxxa, high pressure selama 15 minit untuk bagi daging puyuh tu lembut. Korang yang guna periuk biasa, boleh jugak rebus sampai daging tu empuk.

Bahan kedua :


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM

Cendawan
Serai diketuk
Tomato
Hotdog
Bunga Kubis

Lepas dah high pressure daging burung puyuh, dah lembut elok, masukkan bahan-bahan rebusan kejap ni. Alasan mek kenapa tak high pressure-kan deme ni sekali sebab takot deme layu nanti tak sedap nak makan. Ini pun kalau boleh perlahankan api. Macam mek tukar mode noxxa ke stir fry.

Bahan ketiga :


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM

Daun ketumbar
Limau nipis
Lada burung

Yang ni bila dah tomyam tu masuk mangkuk baru mek letak. Kiranya ikut kemasaman, kepedasan seseorang nak letak ni berapa banyak limau nipis dan juga lada burung.

Siap !


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM

Itu je resepi Tom Yam Burung Puyuh mek. Mudah je rasanya. Kalau tak mudah, mek takkan buat masakan tu. Kehkeh. Korang ada resepi tom yam macam mana lagi, boleh share diruangan komen di bawah ye ❤


Sekian ..


#TOMYAMBURUNGPUYUH
#RESEPITOMYAM
#TOMYAMSIMPLE

4 comments

  1. X beso make. Lepah ni nak try la..

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan burung puyuh hihihi kalau bagi free xleh makan hahaha

    ReplyDelete
  3. Burung puyuh suka..tapi xpernah rasa versi tom yam nii..kena try lahh

    ReplyDelete