HINDI MOVIE REVIEW : PAHELI

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Paheli, kalau diterjemahkan dalam bahasa adalah bermaksud kali pertama. Ni cerita hindi yang bagi mek macam tengok banyak kali tak jemu sebab cerita dia menarik, tak sama dengan cerita hindi yang cinta bagai nak rak. Still, 3 Idiots, Bajraini Baijan, Om Shanti Om adalah senarai terbaik hindi movie yang pernah mek saksikan. Paheli jatuh ke tangga keempat selepas mereka bertiga.


#PAHELI
#HINDIMOVIE

Paheli dikeluarkan pada 2005 semasa mek tingkatan satu. Masa tu tak tengok pun lagi. First time mek tengok rasanya 2007 atau 2008. Kali kedua mek tengok adalah pada 2018. Mesti korang tertanya-tanya, kenapa lama sangat bezanya tu mek, kata kedudukan keempat dalam hati. Mek tahu cerita je mek tak tahu pun tu tajuk apa sehinggalah mek tengok sinopsis cerita-cerita yang dilakonkan oleh Shahrukh Khan. Masa tu lah baru tahu cerita yang mek nak sangat tengok tu namanya Paheli.


#PAHELI
#HINDIMOVIE

Sinopsis cerita Paheli ni macam ni, cerita ni memainkan cerita orang India yang berada dikawasan kampung. Yang betul-betul ikut adat resam keturunan mereka. Yang anak jenis tak lawan keluarga, duduk satu keluarga besar dalam satu rumah. Kawasan rumah pula tempat yang jauh daripada kawasan perkampungan yang lain. Si Shahrukh Khan ni kahwin dengan Rani Mukerjee. Kahwin yang diaturkan oleh keluarga jugak tapi macam berkenan jugak antara satu sama lain. So dah kahwin si Rani kenalah balik rumah Shahrukh Khan. Malam pertama diaorang, Shahrukh Khan tak endah pun dekat Rani. Dia sibuk duk mengira untung rugi perniagaan bapak dia. Kena pulak, besok sesudah subuh nak kena bertolak ke tempat perniagaan bapaknya dan takkan pulang dalam masa terdekat. Rani memang sedih gila sebab apa gunanya kahwin, lepas tu duduk dengan mertua tanpa ada suami, suami pulak tak sentuh pun dia. Just macam kahwin tu nak ikat dia supaya ada menantu dan boleh menolong kerja rumah bapak Shahrukh Khan. Tak diendahkan, Shahrukh Khan blah macam tu je.


#PAHELI
#HINDIMOVIE

Diperjalanan si Shahrukh Khan ke tempat perniagaannya tu, dia berhenti satu kawasan rehat yang dibina oleh datuknya. Di situ ada satu pokok besar, orang India percaya pokok tu ada satu kuasa, so adalah berdoa dan gantung-gantung hajat mereka di pokok tu. Ada satu penunggu atau lebih dikenali sebagai hantu, dia dapat hidu yang Shahrukh Khan ni pengantin baru tapi yang masih suci. Penjelmaan hantu tersebut dalam rupa manusia, sempatlah hantu dan Shahrukh Khan berborak dan bertanya kenapa tinggalkan isteri padahal sehari baru kahwin. Macam biasa, Shahrukh Khan tu bagitahu yang dia sibuk, kena kerja jaga perniagaan bapak dia, kalau tidak siapa nak jaga. Dan Shahrukh Khan blah ke tempat pernigaannya.


#PAHELI
#HINDIMOVIE

Masa ni la hantu tu ambik kesempatan untuk menyamar jadi Shahrukh Khan dan pulang ke rumah. Katanya, cinta yang suci hanya daripada hantu bukan manusia. Masa dia menyamar ni memang sweet dan romantik la dengan Rani. Bapaknya pun memang suka dengan Shahrukh Khan hantu ni sebab nak duit je boleh bagi macam tu je. Tapi diaorang tak tahu la yang si Shahrukh Khan ni sebenarnya hantu. Panjang kisahnya di sini. Pendek cerita, selepas dua tahun, Shahrukh Khan sebenar nak balik. Masa tu Rani dah pun mengandung 7 bulan. Nak terberanak awal la pulak. Masa nak beranak dua Shahrukh Khan ada di situ. Keluarga dia pun pening tapi lebih percayakan hantu lagi. Jadi yang tengok baby, yang teman bini beranak pun Shahrukh Khan hantu.


#PAHELI
#HINDIMOVIE

Part last nak habis, nak menentukan siapakah Shahrukh Khan sebenar. Di sini memang agak sedih sebab dah tahu siapa akan kalah. Untuk menentukan siapa yang betul siapa yang salah, mereka berjumpa dengan seorang pengembala kambing yang dilakonkan oleh Amitabh Bachan. Amitabh Bachan ni pun dah dapat teka mana satu yang betul mana satu yang salah dan dia tahu niat apa sebenarnya hantu itu. Amitabh buat tiga game dan dua game tu memang Shahrukh Khan sebenar menang. Last game, Amitabh minta kalau betul sayangkan Rani, Shahrukh Khan kena masuk dalam botol minuman dia. For sure yang hantu tu dapat masuk sebab yang manusia mana boleh shrink masuk dalam botol minuman. Dah pun selesai tahu Shahrukh Khan yang betul. Ingatkan habis disitu je. Rupanya...

Yang akhir sekali korang kena tengok sendiri tapi cerita hindi memang kena happy ending kalau tak nanti panggung wayang tu kena bakar. Korang jangan lupa tengok cerita Paheli ni. Memang best, tak sempat nak tidur sebab ada je babak yang kena tengok. Untuk korang yang dah tengok, apa komen korang ❤


#PAHELI
#HINDIMOVIE


Sekian ..


#PAHELI
#HINDIMOVIE
#BOLLYWOOD

5 comments

  1. Ishhh tergantung plakk tengah syok2 baca, hahahahahaha. Nak tengok!! Thanks recommend kak...

    ReplyDelete
  2. rasa cik ash tengok doh tapi gak lupa2 dah nanti kena tengok semula la

    ReplyDelete
  3. Ahhhhh thank you reviuuuu, nok kelihhhh hehehe

    ReplyDelete
  4. alahh tengah syiok2 bca xde ending lak. kena cari la filem ni.huhu

    ReplyDelete