THE SECRET TO SUCCESSFUL ALL-WHITE INTERIORS


THE SECRET TO SUCCESSFUL ALL-WHITE INTERIORS

Imagine this scenario: you’ve found the perfect mont kiara house for sale and it comes with milky-hued walls. Why not turn this foundation into the perfect blank canvas for your décor endeavors? We’ve yet to see a white room that we didn’t like.

All-white interiors are often an incendiary aesthetic, and much has been said (both gleefully and angrily) about this polarizing design choice. Some tout it as the modern minimalist’s appreciation of classic neutrals, while others may snark at it as a bleached-out space of starkness and coldness. However, although detractors may say what they want (let’s face it, the Internet is great at producing intense reactions to non-essential things), the visual reality of all-white interiors tells a different story.

It is impossible to escape the popularity of all-white interiors right now. Whether you love it or hate it, in the past few years, the all-white aesthetic has defined the zeitgeist of the world of interior design. There is an art to making all-white spaces look curated yet effortless. So, read on for the secrets to creating the ultimate all-white interior.

  
Texture is your best friend

When it comes to all-white interiors, the use of closely related shades of the white family can make things look a bit too one-note. So, it is ever more pertinent that you add visual interest in warmth through elements such as texture. Smooth surfaces and white paints can impart a cold and sterile look to your space, so texture is the element that can pull in the balance and make things feel more warm and inviting. In this case, texture can be anything: it can be wood, brick, molding, furs, cowhide, wool, you name it. The rule remains the same in every white space: combine textural elements to bring life to your space.

There are 50 shades of white

The number of paint choices in the white family can be a veritable minefield. There are literally more than 50 shades of white (no kidding). Although it might not seem like much of a difference, sometimes subtle difference in particular shades of white can make a big impact when you put the color on your walls. If you’re unsure which one works best for your space, consider bringing home a number of samples of different tones, hues and shades, putting them on your walls and observing the effect of different times of day and lighting on how the shade is perceived.

Don’t be (too) precious

One thing that you should never do in a white space is be precious. Don’t think that you will need to be extra careful when you’re living in an all-white space. White is not the precarious color it’s made out to be, it’s actually very livable. All things get dirty with time! However, the good thing about white is that its easily repainted, washed or bleached. Think about it this way, if you love it, use it and enjoy it! Things all get better with time and age, so let it wear and learn to live a little. Realize that your space is meant to be enjoyed and truly lived in.

White makes everything else look better

An all-white interior is often a secret (or not so secret) weapon in many interior designers’ arsenals. White is akin to a secret service agent doing their job without you even noticing and realizing what it’s doing. As a color, white puts visual focus on the elements in the room that would otherwise go unnoticed and fade into the background. For example, the textures, the woods, the materials and the room. It makes you take notice of the light seeping in through the windows; the art and furniture you put in your space; the architectural details that would otherwise be masked by more dominant colors. White is a pretty magical color that has more power and importance than all of us realize.

Natural pieces add more warmth

As a rule, colors in the white family can tend to veer towards colder territory. If you want your white space to exude comfort and warmth, you would do well to introduce natural décor elements to inject warmth, life and character into your space. Pieces like décor items and furniture made from the organic earth (wood, stone, marble, plants) help ground white spaces, no matter what color the piece is. No matter how glam a white space is, you can always introduce an element of the outside inside.

Mismatch your whites

Now, although people might say that mixing and mismatching shades of white is a major no-no, we beg to differ. In fact, layering light, tonal hues of white will help diversify the look of your space by adding depth and dimension. Not everything has to be matchy-matchy. Think about throwing in layer upon layer of mismatched white and creams to truly imbibe your space with visual interest. If there is one rule for layering whites, it should be that the more layers of different whites the better.

Don’t be afraid of color

All-white interiors do not really have to only be white. If you can’t resist throwing in a dash and splash of color here and there, why not just go for it. It can be a bit tricky to get the balance right when you are working with an al-white color palette. So, don’t be afraid to experiment a bit with other colors. For some, this could mean a pop of a bold color in accent pieces. To others, this could be colors from woods and natural elements. The idea is to not be afraid of color. Rather, embrace it as a way to come up with a space that is truly creative.

TERKINI !! MCDONALDS KBMALL PULA YANG BERUBAH WAJAH !

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Kewujudan McDonalds dalam KB Mall memang daripada awal pembukaan KB Mall lagi. That time sekitar 2005. Mek form one that time. Memang McDonalds sentiasa penuh dengan orang ramai. Beratur panjang keluar setiap weekend. Kalau weekdays ok sikit. Tapi memang selalunya ramai orang. Tak pernah lengang. Kalau ke McDonalds KB Mall biasanya mek take away je. Penuh !


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Tapi bila spouse bagitahu yang McDonalds KB Mall sedang renovate, mek terfikir, apa yang mereka nak ubah suai ye? Yela outlet McDonalds besar tu je, bukan tambah space pun. Apa la agaknya dekorasi yang diaorang nak 'lukis' pada KB Mall ni. Dalam hati terdetik juga, dah cantik nanti mesti makin ramai. Habis la beratur sampai ke escalator pulak. Tapi apa yang terjadi sebaliknya dan boom !

INTERIOR MACAM DALAM TAMAN


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Bila masuk je ruangan tempat duduk, terpukau terus mata ni. Allahu, memang lawa McDonalds KB Mall. Tak jumpa lagi outlet McDonalds yang lawa macam ni. Aside, yang McDonalds Wakaf Che Yeh tu lain pula designnya. Tak sama. So, dalam satu negeri ada dua design untuk McDonalds. So walaweih ! Ambik gambar dalam taman, ke McDonalds KB Mall. Nak yang macam ala Bukit Bintang sila ke McDonalds Wakaf Che Yeh.


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Cosy sangat. Korang datang in big group meja besar panjang dah ada. Tak perlu sambung-sambung meja seperti dulu. Kalau datang berempat boleh duduk di mana-mana seat yang avail sebelah kiri dan kanan bahagian. Suka juga bila ada sofa sebab kadang anak tidur, so boleh baringkan mereka atas sofa tu. Memang memudahkan manusia sejagat actually.


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Datang sorang? No hal, nak hadap phone sambil makan boleh duduk diruangan ini. Tak perlu satu meja tapi duduk sorang je. Mek bagi rating 4 bintang for this interior sebab setiap ruangan ada kepentingan masing-masing.

ORDERING KIOSK DITERAPKAN


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Dah testing 3 bulan di McDonalds Wakaf Che Yeh, nampaknya rakyat Kelantan dapat menerima Ordering Kiosk ni dengan baik maka di KB Mall juga management decide untuk pasangkan Ordering Kiosk ni. Jimat banyak masa pekerja dan juga jimat masa bagi mereka yang nak order. Tak perlu nak takut-takut dengan akak kaunter lagi dah. Akak kaunter pun semenjak ada Ordering Kiosk ni dah senyum elok je. Senyuman ikhlas gitu. Antara perubahan lain yang ada di McDonalds KB Mall adalah kemunculan McCafe ! Tapi basic sahaja. No cakes. Just latte, mocha and americano. Dah cukup okei untuk layan tekak yang teramat sukakan McCafe Latte ! Korang kena try, put double sugar and double creamer. Menitik air liur.


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Bila dah order, dah bayar siap-siap, tunggu je pesanan korang siap. Then ambik makan. Kalau korang dine in, nanti staff McDonalds akan hantarkan pada korang. Mek suka sangat dengan step yang dibuat ni. Tak menyusahkan banyak pihak. Mungkin bagi mereka yang tak suka dengan Ordering Kiosk, korang kena bagi masa dekat diri untuk belajar. Dulu pun tak suka whatsapp kan? Sekarang tak boleh hidup pulak tanpa whatsapp, ye dak?


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

McDonalds KB Mall, first day buka dah sibuk macam biasa. Cuma kali ni mek nampak wajah-wajah gembira kakitangan McDonalds dalam melayani tetamu. Agaknya dah kurang stress sebab tetamu tak beratur depan mata dah kan. Standart la manusia, ada perasaan. Bila penat nak senyum pun dah tak ikhlas. Kalau kurang penat, senyuman tu akan jadi lebih manis. Ye tak?

LEBIH SISTEMATIK DAN TERATUR


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Bila orang pun tak bersesak-sesak, lebih teratur, kita pelanggan juga akan rasa lebih selesa dengan restoren itu. Staff juga begitu, nampak pelanggan ceria, dia pun akan turut ceria juga. Aura positif tu dapat di-transfer kepada mereka yang lain untuk turut senyum. Mek lupa mana mek baca tentang tu tapi memang ada satu positif charge yang boleh di-transfer kepada orang lain untuk be more positif. So, jom senyum, lenyapkan stress.


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Bahagian aiskrim di tingkat dua KB Mall juga dah berubah wajah. Lebih 'open' gitu style-nya. Ruangan ni memang terhad dan pembeli aiskrim memang ramai. Bab beratur memang tak boleh nak bendung lagi sebab yang mek pergi pun sampai ke kedai beraturnya. Terima lah hakikat bahawa asikrim McDonalds ni sedap sebab tu rela beratur panjang. Evergreen favorite adalah vanilla cone !

BRAVO TEAM MCDONALDS PANTAI TIMUR


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Antara mereka yang menjayakan McDonalds KB Mall dan juga McDonalds di sekitar Kelantan. Alhamdulillah, pertemuan dengan team management McDonalds bukan sekadar memberi satu 'rakan niaga' yang baru kepada mek dan team blogger pantai timur malah memberi satu hubungan yang sweet madu gitu. Tak semua orang boleh terima celoteh blogger yang selalunya akan bertanya, bergambar, bervideo dan kadang agak kepho nak tahu in between atau perkara lain lagi yang related. Alhamdulillah, Cik Safna, Wahida (my bie), Mira and lain-lain lagi yang mek tak ingat nama mereka, korang memang layan semua pelanggan macam tetamu. Teruskan team. Korang akan lebih berjaya.


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH

Bae. Love ue always.

**********

Korang dah berkunjung ke McDonalds KB Mall ke belum? Korang yang di Kelantan boleh la bertandang dan jadikan tempat untuk korang borak-borak santai dengan kawan-kawan. Since dah banyak sangat perubahan, mek rasa McDonalds KB Mall boleh dijadikan satu 'cafe hipster' untuk korang FOTD nanti ❤


Sekian ..


#MCDONALDSKBMALL
#MCDONALDSBERUBAHWAJAH
#MCDONALDSDALAMTAMAN

D'GETING RESORT TEMPAT UNTUK MEREKA YANG MENCARI KEDAMAIAN

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Geting, Tumpat. Kalau orang dengar tak dengar ingatkan Genting. Bila sebut Genting terus waaa bestnya Genting Highlands. Eyh, tak kenal lagi dengan Geting, Tumpat Kelantan. Kalau kenal mahu merayu tak nak balik. Bukan tempat biasa-biasa ni. Geting antara destinasi pelancongan dalam negeri Kelantan. Kalau pergi tourism, mesti diaorang akan suggest-kan juga korang untuk datang Geting.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

Godek-godek tengok pantai je. Tengok macam perkampungan nelayan je. Banyak lagi korang tak tahu pasal Geting. Satu perkampungan di tepian pantai Laut China Selatan memang memberi satu kedamaian bagi mereka yang dah selalu menghadap hiruk-pikuk kota. Jem, hon, panas tar - itu semua menyumbang dalam stress kehidupan seharian. Tapi kalau tak kerja, macam mana nak earn living.

CHALET, KONTENA CABIN D'GETING RESORT


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

BILIK KONTENA

Antara tarikan untuk pengunjung D'Geting Resort adalah dengan merasai bermalam dalam kontena. Mek biasa tidur dalam kontena masa kerja dengan abang mek dulu je la. Dalam hutan, office pun dalam kontena. Tempat officer tidur pun dalam kontena. Tapi tu kontena dalam hutan yang ada tilam nipis je la. Kontena D'Geting Resort ni dah di-upgrade cantik punya.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

BARISAN BILIK KONTENA

In row ada 5 kontena semuanya. In total ada berapa mek tak pasti tapi lebih daripada sepuluh. Sebab di belakang ada lagi satu row untuk kontena cabin. Yang ni berdepan dengan tempat parking. Senang sikit nak angkut barang.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SUASANA KONTENA CABIN

Tentunya ber-aircond weih. Malam ya allah sejuk yang amat. Kipas dinding pun ada. Kalau sejuk sangat boleh bukak kipas tu. Kontena Cabin ni ada dua katil. Satu queen satu lagi single. Jadi macam mek yang ada anak boleh la anak tidur satu katil, mak ayah tidur satu katil. Ataupun ayah tidur satu katil, mak dengan anak-anak tidur satu katil. Bilik air pun ada dalam kontena cabin ni. Jangan risau.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

BEVERAGE

Seperti hotel dan resort lain, minuman seperti nescafe juga disediakan. Cuma air panas korang kena ambik di hadapan tempat receptionist. Dia tak sediakan kettle sebab dah banyak kejadian curi berlaku. Untuk elak berdosa itu meleluasa, maka pihak D'Geting Resort ambik inisiatif untuk pasangkan penapis air di receptionist. Yang ada anak nak buat susu malam-malam, elok ambik siap-siap sebelum tidur.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SHEERA CHALET

Ini jenis chalet. Sheera diberi nama sempena kayu yang digunakan tu adalah daripada pokok sheera. Chalet ni boleh muat satu keluarga besar juga sebab ada dua katil queen. Kalau pandai adjust kaum sedara mara, boleh muat tiga orang di atas katil. Jadi boleh la muat 6 orang satu chalet. Tentunya selesa untuk korang merehatkan diri.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SHEERA CHALET

Sheera chalet ni pun ada dalam lebih sepuluh but not more than lima belas. Kalau korang rancang nak buat hari keluarga, elok benor. Booking mana yang bersesuaian dengan keluarga. Banyak pilihan bilik untuk didiami.

KOLAM UNTUK 'BONDING' BERSAMA KELUARGA


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

KOLAM RENANG

Ini paling popular di D'Geting Resort. Kolam ada dua side, satu budak satu lagi orang dewasa. Kenapa kolam renang paling popular? Sebab daripada anak sehingga orang dewasa memang semua terjun mandi kolam. Release stress katanya. Memang betul, duduk dalam air walaupun tak berenang, tengok anak main air memang seronok. Lagi pula diorang dapat berkenalan dengan kawan-kawan yang lain. Lagi best kalau buat family day, dapat eratkan hubungan silaturahim.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

KOLAM RENANG

Selain itu, D'Geting Resort juga open kolam renang ni kepada orang awam. Maksudnya yang tak menginap disini pun boleh terjun dalam kolam ni dengan syarat dikenakan bayaran RM5 per entry. Ada syarat umur dan kelayakan untuk masuk ke kolam ini. Kalau weekend memang meriah penuh dengan orang. Seronok tengok budak terjun sana sini. Dah macam dalam stadium kolam renang. Apa-apa pun, parents kena hati-hati jangan leka, awasi pergerakan anak anda. Kang ada yang buat macam athlete sukan renang like a pro, pulak susah di masa hadapan.  

PORT BBQ ERATKAN LAGI HUBUNGAN


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

TEMPAT BBQ

Tempat BBQ dah di-upgrade ! Dah berbumbung senang la nak membakor. Pondok pun lebih selesa untuk diduduki. D'Geting Resort tak sediakan ikan sotong bagai. Yang depa sediakan hanya arang dan tempat nak membakar.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

TEMPAT BBQ

Meriah ! Nak buat sambutan apa-apa pun cantik sebab tepi laut. The breeze memang win ! Ni antara suggestion mek kepada korang, event apa yang sesuai untuk dibuat D'Geting Resort :

~Beach wedding
~Birthday celebration
~Family day
~Jamuan perpisahan atau apa-apa related

Seronokkan? Sambil hilangkan rasa stress, OOTD pun cantik, FOTD pun cantik !

ANGIN PANTAI LAUT CHINA SELATAN


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SEA BREEZING

Ke Pantai Geting, just keluar ikut pagar belakang D'Geting Resort je. Jalan 20m je nak sampai ke pantai. Boleh la petang-petang bawa anak mandi pantai, buat istana pasir. Kids mesti seronok maksima lah.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SEA BREEZING

Selain daripada tu, lighting di pantai memang tak pernah fail. Boleh bergambar sehingga memory phone penuh.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SEA BREEZING

Dan juga boleh merenung dosa-dosa yang telah dilakukan. Dah tahu berdosa, moh kita atur strategi macam mana nak hapus dosa dan tingkatkan pahala. Ajar pada anak sekali. InsyaAllah, sempat lagi kita ubah diri untuk layak ke syurga.

KEMUDAHAN LAIN YANG DISEDIAKAN


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

SURAU

Surau disediakan kepada para tetamu yang datang. Boleh digunakan walaupun korang tak menginap disini. Kalau korang menginap disini lepas tu nak berjemaah, boleh juga. Time mek sampai, sekumpulan budak sekolah yang ada dalam gambar BBQ tadi, solat asar berjemaah. Alunkan zikir lepas sembahyang. Allahu, wahai ibu dan bapa bagi anak-anak ini, sejuk lah hati mu dengan melahirkan zuriat yang mengingati Allah. Alhamdulillah. Semoga pahala ni pun mengalir pada owner D'Geting Resort sebab sediakan kemudahan ni.


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

TEMPAT PARKING

Luas ! Dah luas pun still penuh sebab memang D'Geting Resort sentiasa dikunjungi oleh orang ramai. Menjadi pilihan kepada mereka yang nak cari satu percutian / gateway pada hujung minggu di suasana deruan ombak dan angin pantai. Back to nature is always the best.

HARGA BILIK YANG BERPATUTAN


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN

TARIF / HARGA BILIK

Senarai harga bilik. Korang boleh suit-kan dengan keluarga korang. Maksudnya capacity yang nak datang tu. Bagi mek, dah cukup reasonable dah harganya ni. Breakfast tak termasuk tau. Di bawah ni ada beberapa details lain yang mek rasa korang perlu dan ingin tahu :

Waktu operasi : Setiap hari. Takada hari cuti.

Landmark : Maktab Rendah Sains Mara. Kalau korang daripada Kg Tujuh, about 50 meter ada simpang masuk ke kanan untuk ke Pantai Geting. Kalau korang daripada Pengkalan Kubor, before MRSM ada satu simpang belah kiri then masuk terus je ke Pantai Geting.


No Receptionist : 0177048998

Tempat menarik sekitar D'Geting Resort : Pengkalan Kubor (3km). Musium Wau (1.5km). Nasi Ikan Bekok (ikan masin) 500m. 

**********

Jadi, korang tertarik tak nak ke sini bila ke Kelantan? Ataupun korang dah pernah datang ke D'Geting Resort, boleh share diruangan komen. And, siapa vote percutian di tepi pantai compare to percutian ditempat tinggi? Kalau mek, prefer di tepian pantai sebab anak nampak lebih happy bila bermain dengan pasir. Lebih-lebih lagi kalau dapat main pool, memang nampak sangat muka diaorang macam tak nak balik. Korang pula macam mana? ❤


Sekian ..


#DGETINGRESORT
#RESORTKELANTAN
#PANTAIGETINGTUMPAT

RESTOREN RESEPI KITA RANTAU PANJANG DARI SARAPAN HINGGA KE SHELLOUT !

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Rantau Panjang Kelantan, jarang sangat kalau bertanya kepada kawan-kawan atau kenalan lain yang tak pernah sampai ke Rantau Panjang Kawasan Bebas Cukai ni. Akui, ada juga yang tak pernah sampai di sini malah tak pernah sampai pun di Kelantan. Tidak mengapa, mungkin nanti korang boleh rancang trip untuk ke Kelantan. Sementara tu, boleh baca apa yang menarik di Kelantan ni.


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

Bila rancang trip, biasanya mek akan google semua benda yang terlibat. Contohnya plan nak pergi jam berapa. Sampai kat sana nak pergi mana dulu. Nak makan kat mana. Dan of course nak tempat yang orang review elok. Kalau di google mesti nak yang rating tinggi (tapi tengok juga makanan yang disediakan). Jadi untuk korang yang ke Rantau Panjang, this entry untuk kedai makan best.

HIDANGAN SARAPAN


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

Beraneka pilihan makan pagi yang ada di Restoren Resepi Kita antaranya :

~Nasi berlauk ayam gulai
~Nasi kerabu ayam goreng / daging goreng
~Nasi putih ikan kicap
~Nasi putih daging goreng
~Bihun goreng
~Kuey Teow Goreng


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

NASI BERLAUK TELUR DADAR


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

NASI KERABU AYAM GORENG

HIDANGAN BRUNCH


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

MEE CELUP

Mee celup ni antara yang popular di Rantau Panjang so kalau korang tak cuba memagng rugi sebab this mee celup tak sama dengan mee rebus di kedai atau restoren yang selalu korang makan tu. This mee celup korang kena try !

HIDANGAN TENGAHARI


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

SHELLOUT ULALA

Untuk shellout ni pricenya RM35 then dapat nasi dua pinggan percuma.
Lauk yang adalah :

~Lala
~Udang
~Brokoli
~Ubi Kentang
~Jagung


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

Tapi kalau korang tambah another RM15, korang akan dapat dua air percuma serta sotong shellout. Bermakna, kalau korang ambik pakej RM50, korang akan dapat :

~Nasi putih dua pinggan
~Air dua gelas (boleh minta air apa aje)
~Udang
~Sotong
~Lala
~Brokoli
~Jagung
~Ubi Kentang

Murah sangat dah wei. Mana nak dapat RM25 sekepala untuk makan shellout. Kenyang perut. Boleh balik hotel dengan gembira.


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

Korang jangan risau, kalau korang tak nak makan shellout, mee celup, menu lain juga ada. Tomyam dan nasi goreng dengan pelbagai jenis perisa sedia untuk digoreng kepada korang. Hidangannya cukup rasa. Jadi korang tak perlu meragui tahap keenakan yang disajikan kepada korang. Kalau tak percaya, datang Rantau Panjang jangan lupa singgah Restoren Resepi Kita.

SIDE DISH PENCUCI MULUT


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

UDANG CELUP TEPUNG CRISPY

Yang ni side dish popular di Restoren Resepi Kita sebab RM10 dapat 40 ekor udang. Dia punya rangup hanya yang makan sahaja tahu. Yang ni mek order sekali untuk makan dengan nasi goreng, nasi kerabu. Buat lauk tambahan pula. Nak ratah macam tu pun no hal. Ada je pencicah. Sambil borak sambil ngap udang. Memang marvelous la !


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

CHAKOI

Chakoi ni hanya ada pada sebelah pagi. Petang bila dah habis doh dia akan pulang ke rumahnya. Ini pun sambil borak sambil makan. Mesti ada dalam family members kita yang tak nak la makan heavy, dah kenyang (oh on diet). Boleh la ambik chakoi hilang rasa kebosanan sambil tunggu yang lain makan. Kudapan katanya.


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

DIP THE CHAKOI IN YOUR TEH TARIK

Saje nak letak supaya korang teringat.


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

SOMTAM BUAH

Ini benda rare. Tak semua kedai ada jual somtam buah macam Restoren Resepi Kita jual. Masa mek di offer, tak nak cuba Somtam Buah? Mek dengan spouse somtam buah? Oh, buah betik. Sekali datang nah korang. Buah yang ada dalam ni :

~Buah apple hijau
~Buah La / buah pear
~Anggur
~Baby tomato

Bila makan ya allah sedapnya dengan gula kabung ke gula kabur korang panggil tu? Mek lupa. Asalkan korang faham gula yang manis bagai extra madu. Dicampur pulak masin udang baring atau udang garing (apa nama dia ni weih). Okeih, kena repeat this one.


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG

BERANEKA SOMTAM RUPANYA OII

Bila syok duk makan, spouse cuit mek tunjuk banner ni. Okeih jom gelak berjemaah. Banyak weih jenis somtam di sini. Tak salah dah mek recommend korang untuk datang ke Restoren Resepi Kita bila berkunjung ke Rantau Panjang Kelantan. Dengan pelbagai hidangan thai dan melayu, mek yakin korang akan kenyang dan recommend kedai ni kepada yang lain. So ni info untuk Restoren Resepi Kita :

Waktu operasi : 06.30 pagi hingga 18.00 petang. Buka setiap hujung minggu. Weekdays hanya Selasa sahaja tutup.

Location kedai : 800 meter daripada pintu masuk Kastam (pintu 1). Sebelah kanan berhadapan dengan kedai jual basikal dan mainan budak-budak. Selajur dengan Farmasi Rantau.

Landmark : Tugu 'This is Rantau Panjang' ada tempat parking. Korang dah boleh parking kat situ. Jalan kaki je sebab kedai dalam 30 langkah daripada tugu 'This is Rantau Panjang'.

**********

Korang pernah ke datang ke Restoren Resepi Kita? Kalau pernah, menu apa yang korang order? Dan kalau korang yang pernah ke Rantau Panjang, biasanya menu apa yang korang hunting? Mind to share ye ❤


Sekian ..


#RESTORENRESEPIKITA
#KEDAIMAKANRANTAUPANJANG
#THISISRANTAUPANJANG

CARA UNTUK MENCAPAI AZAM PADA TAHUN 2019

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

2019, berapa cepat kita nak melangkah ke tahun baru? Oktober dah nak berakhir, tinggal lagi November and Disember. Lebih kurang 60 hari. Cepat tu kalau dikira dihitung tolak lagha tolak masa tidak produktif. Dalam benak kepala mesti dah menghitungkan apa lagi perlu dicapai pada 2018 ni. Mana lagi nak korek biar sampai semua azam 2018 tercapai tanpa terkubur begitu sahaja. Chaiyok !

Korang pernah terfikir tak, dari tahun ke tahun kita mencipta azam. Ada yang tercapai ada yang tidak. Pernah tak kita post-mortem kenapa kita tak capai azam yang kita buat tu? Padahal kita sendiri yang letakkan itu sebagai azam. Ala mek, biasa la dugaan dunia. Yes, dugaan dunia kadang buat kita tak boleh nak capai apa yang kita nak. Azam tinggal asam keping macam tu je. So, 2019 jom ubah !

PLAN AZAM YANG 'ACHIEVABLE'


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK

Pada hemat mek, korang nak buat azam tu pun kena fikir samada boleh capai ke tak. Memang la kalau boleh semua kita nak, betul tak? Maksudnya nak jugak kahwin tahun ni. Tapi calonnya dah ada ke belum? So, korang rasa benda tu akan tercapai ke tak? If not, jangan buang masa letak dalam senarai azam 2019 korang sebab benda sebegitu akan mengganggu untuk korang capai yang lain.

SENARAIKAN AZAM


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK

Okeih, yang ini rasanya hampir semua orang buat. Mek sendiri pun buat. Biasalah manusia, mudah lupa. Jadi kena tulis, kena juga buat satu 'note' untuk ingatkan diri sendiri. Paling mudah supaya korang boleh upload dalam FB dan IG sekali, korang tuliskan dalam paint sahaja. Setiap komputer ada paint. Kalau guna phone, tulis dalam notes. Semua orang ada aplikasi tu. Jadi, tiada alasan okei.

ATUR STRATEGI UNTUK CAPAI AZAM


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK

Haa yang ni macam yang selalu boss mek pesan. Nak sesuatu bukan cakap je, mesti ada stratergi. Jadi kena rangka strategi untuk capai azam kita macam mana. Contohnya nak kurus. Berapa kali sehari kena work out. Berapa meal yang boleh diambil. Apa yang membantu dalam proses penurunan berat badan. Bukan kata dengan tak makan nasi semata-mata. Korang kena ada plan tindakan untuk goals!

BANYAKKAN GOOGLE UNTUK PENDAPAT


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK

Disebabkan itu, korang kena banyakkan membaca. Tak semestinya google, baca buku pun boleh but mek sure korang akan menggunakan perkhidmatan google juga untuk tambah info dan idea untuk jayakan azam korang. Antara lain yang korang boleh try adalah dengan penggunaan #. Korang boleh la cari # yang bersesuaian dengan korang punya idea. Tengok gambar ni at least gambaran lebih jelas.

HIAS AZAM DAN KEJAYAAN DALAM PLANNER


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK

Ini juga penting. Mek dapat rasakan planner antara penyumbang untuk korang capai azam korang. Pun begitu, pemilihan planner yang melekat dihati juga penting untuk korang sentiasa belek dan baca apa yang korang nak capai tu. Mana nak cari planner cantik? BOLEH ORDER THRU SHOPEE . Lebih untung sebab jimat on postage. Dan korang akan dapat free mini notebook & todolist book.

**********

Apa azam korang untuk 2019? Ke masih awal untuk decide perancangan 2019? Yang 2018 macam mana pula? Share di ruangan komen ye cara korang nak pastikan azam korang tercapai setiap tahun ❤


Sekian ..


Jangan lupa like dan follow FB MEK
Jangan lupa like dan follow IG MEK


#PLANNER2019
#PLANNER2019MENARIK
#PENUHIAZAM2019

CANNIS, A NEW APP THAT CAN CHANGE THE WORLD !

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Aplikasi mudah alih Cannis yang dijangka bersinar di Nasdaq dan telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di Nasdaq, Amerika Syarikat.

Cannis App

MOU Signing Ceremony
Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di Nasdaq tidak lama lagi.

Aplikasi Mudah Alih Cannis

Barisan VIP

The Upcoming Greatest Star in Nasdaq


Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.
"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Cannis

Sambutan orang ramai yang menggunakan Aplikasi Cannis

Aplikasi Cannis Pilihan Pengguna 


Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik. Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.
Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi yang paling banyak dimuat turun. Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif bagi memenuhi permintaan pasaran.

CEO Cannis

Ketua Pegawai Eksekutif  Cannis

Trend Pasaran App Store dan Google Play


Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.
Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2


App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.
Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis


Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Barisan Rakan Strategik Cannis

Barisan Rakan Strategik Cannis
Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Tentang Aplikasi Cannis


Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai fungsi seperti penyiaran langsung, e-dagang, diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App.
Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari http://cannis.app.

Sekian ..