4 FAKTA YANG MENARIK TENTANG MALAYSIA

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Pejam celik dah pencen umur Malaysia ni. Memang kena dengan pertukaran kerajaan baru tu. Tapi macam biasa lah, kepincangan dalam pentadbiran tetap ada. Manusia, bukannya malaikat. Tapi jurang untuk kepincangan tu perlu lebih kecil berbanding dahulu demi kesejahteraan rakyat bersama. Rakyat memilih untuk yang terbaik bagi diri sendiri dan keluarga jadi pemimpin perlu lah bantu kami semua.

Macam mana sekalipun corak pimpinan baru dan lama, Malaysian wajib bersyukur dengan rahmat keamanan yang terhidang ini. Pergolakan politik tu memang di semua negara pun ada tapi itu bukan alasan untuk rakyat berdiam diri. Cuma kita di Malaysia patut bersyukur dengan lebih sebab sebenarnya pemimpin terdahulu banyak mereka bentuk sehingga menjadi terbaik di mata dunia.

MERDEKA KALI KE 61


MERDEKA dengan Malaysia Baru memang memberi satu nafas yang cukup baru dan segar kepada rakyat Malaysia. Ada yang marah ke mek buat statement macam ni? 70% rakyat telah memilih kerajaan sekarang itu dah cukup untuk membuktikan rakyat memerlukan pemimpin yang telus dan tulus dalam pentadbiran negara. Netizen biasa macam kita ni paling tidak terasa dengan kesempitan kehidupan harian je. Tapi disebabkan kesedaran itu dan taburan janji kerajaan baru membuatkan kita sebagai rakyat memilih yang lebih selesa dengan keadaan semasa. Pun begitu kerajaan sekarang tidak boleh berlapang dada dengan pemilihan ini dan mentadbir negara dengan tidak mengikuti janji-janji, kerana rakyat juga berhak memilih pada 5 tahun akan datang. So, be wise and honest.

BULATAN @ ROUNDABOUT YANG TERBESAR DI DUNIA


Paling mek tak sangka adalah roundbout terbesar di dunia berada di Malaysia ! Hebat betul Malaysia dan siapa punya idea nak buat Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah atau lebih mesra roundbout Putrajaya. Dengan ukur lilit 3.4 meter sekaligus menjadikan ianya yang terbesar pernah diciptakan. Idea ni dicetuskan oleh Tun M ketika lawatan kerja beliau di Paris yang mana ketika itu ada perarakan Hari Bastile. Seperti biasa Tun M memang suka kalau inovatif dan kreativiti barat ada di Malaysia so dia pun plan la buat roundbout ni. Sekurang-kurangnya ada 15 atau lebih laluan untuk masuk dan susur keluar daripada Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ni. Mek sering jugak duk lalu lalang kat sini tapi tak pernah berhenti nak ambik gambor.

POKOK GETAH TERTUA DI MALAYSIA


Pokok Getah yang berasal daripada England ni antara sembilan pokok getah asal yang mula-mula ditanam pada tahun 1877. The only yang stand sehingga kini adalah yang ini - terletak berhampiran di Majlis Daerah Kuala Kangsar. Pokok getah ini adalah salah satu bukti kemasukkan anak getah ke Perak pada tahun 1877 bagi pihak British mengembangkan ekonomi Malaya pada tahun itu. Kini industri getah ni dah jadi salah satu sumber utama kepada ekonomi Malaysia. Mek sendiri pernah lalu di Kuala Kangsar, tapi tak pernah singgah bandar Diraja tu. Teringin jugak nak singgah Masjid Kuala Kangsar dan kalau boleh nak jugak bergambar di pohon getah tertua ni. Pohon getah ni dah hidup selama 141 tahun di muka bumi ini. Alhamdulillah masih lagi hidup subur merimbun daunannya.

JABATAN GANTUNG PALING TINGGI DI DUNIA


Ini kalau search dekat google memang susah nak dapat info. Nasib lah Hot FM kongsikan hari tu so boleh la mek tulis untuk pengetahuan kita semua. Jabatan gantung paling tinggi di dunia berada di Sabah. Iye, di Gunung Kinabalu. Dengan ketinggian 3600 meter daripada aras laut, memang takada lagi jambatan di dunia ni boleh tandingini ketinggian jambatan gantung di Gunung Kinabalu ni. Panjang untuk jambatan gantung ni pula adalah 22 meter di lereng bukit. Jambatan ni agak tidak famous sebab ianya boleh diakses sekiranya korang ke Kem Lata Raban terlebih dahulu. Mek nak ulas panjang pun sebab mek tak pernah mendaki Gunung Kinabalu. Pernah sampai di kaki gunung je. Memang sejuk tempatnya. Mek rasa kalau diberi peluang pun takkan pernah sampai kot di sini.

POKOK SERAYA KUNING SIPUT TERTINGGI DI DUNIA


Pokok Seraya Kuning, mek pun tak kenal secara depan-depan dengan this pokok tapi bangganya jadi rakyat Malaysia lebih-lebih lagi rakyat Sabahan kerana pokok tertinggi di dunia juga berada di negeri di bawah bayu ini. Dengan ketinggian 89.5 meter, tiada lagi pokok tropika yang boleh challenge this ketinggian. Ketinggian ni adalah lebih kurang sama dengan menara jam Big Ben di London. Satu mercu tanda yang ikonik. Diameter atau ukur lilit untuk Pokok Seraya Kuning ni berukuran 40.23 meter yang mana hampir sama luas dengan satu pintu gol. Memang besor ler kalau nak peluk. Pokok ini dikesan menjadi tertinggi di dunia dengan secara tidak lansung kerana Asner (seorang pengarah pengambaran 3D) menggunakan satu alat untuk scanning lalu menjumpai Seraya Kuning.


Hebatkan Malaysia? Yang semulajadi, yang dicipta menempah nama di mata dunia. Bangga jadi anak Malaysia. Lebih bangga Islam agama paling atas di Malaysia. MasyaAllah. Korang pernah tahu ke sebelum ni tentang fakta-fakta yang mek listkan? Nanti komen di bawah ye kalau ada fakta lain yang menarik untuk dikongsikan bersama ❤


Sekian ..

WORLD QURAN HOUR OGOS 2018

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Semenjak 2017, World Quran Hour atau lebih dikenali dengan WQH diperkenalkan sempena dengan bulan Ramadhan 1438H. Mek rasa mereka mengambil semangat Earth Hour yang dijalankan saban tahun juga disetiap negara dan Malaysia antara yang menyambut baik program sebegini. Tidak terkecuali dengan World Quran Hour, Malaysia juga telah menjadikan ia sebagai acara tahunan.

Sebagai negara yang majaroti dengan umat Islam, program sebegini perlu dikekalkan dan diteruskan bagi melahirkan generasi yang beragama dan berilmu tinggi mengenai islam. Maksud mek, baca quran bukan sekadar baca sahaja, kalau boleh sehingga memahami makna dan menjadikan amalan membaca quran ini sebagai rutin harian. Mek pasti, generasi kita akan bertambah hebat dimata dunia.

WORLD QURAN HOUR ACARA TAHUNAN


Bermula 1439H atau 2018, World Quran Hour telah ditambah menjadikan dua agenda utama. Kalau dulu hanya ketika pada Nuzul Quran pada bulan Ramadhan tapi untuk tahun ini World Quran Hour juga diselitkan pada bulan Zulhijjah. Program ini mempunyai dua niat iaitu satu membaca quran pada Zulhijjah dan juga bersempena dengan hari Kemerdekaan untuk Malaysia, mohon rahmat Allah. 

Walauapapun tujuannya, mek yakin acara tahunan sebegini perlu terus disokong dan mungkin boleh dikembangkan lagi dibuat secara peringkat negeri. Kalau untuk tahun ni tempat perhimpunan World Quran Hour tertumpu pada ibu kota sahaja. Di peringkat negeri tidak dimandatorikan. Mungkin dibuat World Quran Hour namun tidak begitu dihebahkan. Kalau diperhangatkan lagi elok rasanya.

MENGAJI QURAN BERSAMA-SAMA


World Quran Hour juga satu inisiatif untuk kita semua muslim bersama-sama untuk mengaji al-quran. Masing-masing dengan quran, membaca surah-surah, menggemakan dan menghidupkan masjid atau dewan yang tempat kita baca tu. Kalau kat rumah pun ok jugak tiada masalah. Yang pasti untuk bersama-sama membaca quran itu tercapai. InsyaAllah dirahmati dan diberkati oleh Allah swt.

Kalau kata takada program World Quran Hour ni pun, boleh juga keluarga kecil kita yang cipta situasi ni. Mungkin dijadikan sebagai mingguan punya aktiviti ketika selepas solat Maghrib. Kalau mek sendiri memang hari bekerja tak sempat. Kalau hujung minggu boleh. Kalau pupuk anak-anak sedari mereka kecil rasanya alhamdulillah, mawaddah keluarga kita nanti insyaAllah.

PELUANG UNTUK TAMBAH PAHALA


World Quran Hour ni juga memberi kita peluang untuk menambah pahala, buat perkara yang kadang kita tak jadikan rutin. Mungkin baca quran tapi seminggu sekali. Mungkin baca quran bila ada majlis-majlis yang melibatkan pembacaan al-quran. Jadi, kalau organisasi pun boleh terapkan masa-masa tertentu dan memperingatkan kakitangan supaya membaca al-quran satu muka surat sehari, padu !

Selain tu jugak, bila kita baca quran, hati kita ni lain macam sikit. Memang lain. Kalau dulu mek tak rasa kelainan tu mungkin sebab tiada niat nak istiqamah. Bila berserta niat dan perbuatan, alhamdulillah. Kalau dulu senang nak baran, dengan bacaan quran kita lebih 'lembut' untuk menerima sesuatu. Jadi, bacalah quran pahala berlipat kali ganda menanti insyaallah pulangan syurga jannati.

QURAN PELUNTUR UNTUK HATI YANG KOTOR


Siapa berani mengaku hati dia bersih? Siapa berani mengaku hati dia kotor? Hanya kita dan Allah sahaja tahu betapa suci atau kelamnya hati kita. Orang pada zahir mungkin boleh judge tapi the real is no one knows. Kesempatan World Quran Hour atau Quran Hour yang direka sendiri oleh diri kita, bacaan quran boleh lunturkan kotoran yang ada di dalam hati kita. Hebat betul kalam Allah swt.

Kita tak pernah terlambat untuk bertaubat asalkan dalam diri kita sedar yang kita perlu berubah menjadi lebih baik setiap hari. Sentiasa membaiki hati kita supaya dapat menjadi hati yang layak ke syurga. Nak ke syurga dengan duniawi sekarang ni banyak pancarobanya. Memang kita kena work hard. Gunalah peluang World Quran Hour ni dengan sebaik mungkin untuk manfaat diri sendiri.

**********


Korang pernah tak join World Quran Hour? Di pejabat mek, alhamdulillah sambutan yang agak baik walaupun memang masing-masing ada komitmen kerja. Apa-apa pun, luanglah sedikit masa untuk kalam allah yang ditinggalkan untuk hambanya supaya menuruti perintah iaitu bertaqwa sepenuhnya kepada Allah. Kita bukan siapa-siapa, sama sahaja di sisi Allah. Yang berbeza hanyalah amalan kita ❤


Sekian ..


Jangan lupa like dan follow FB MEK

PENCATIT MINIT MESYUARAT APA YANG PERLU DIBUAT

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Menjadi seorang pencatit minit mesyuarat pada dasarnya memang nampak hebat. Hebat sebab korang akan dapat ilmu dan isi penting dalam mesyuarat tersebut. Dalam mesyuarat kita bincang banyak benda. Untold story pun dapat didengari that time. Mimik muka officer dan bosses korang pun korang dapat kenal dan tengok macam mana bila mereka menghadapi soalan-soalan api membara.

Tapi disebalik menjadi pencatit minit mesyuarat, ada juga kisah diri sendiri yang terpendam samada baik untuk diri sendiri mahupun yang menjerat diri sendiri. Pengalaman mek menjadi pencatit minit selama setahun setengah ini mungkin boleh dikongsikan kepada orang ramai. Peluang untuk menjadi pencatit minit ni bukan semua orang dapat. Hanya bos sahaja yang boleh menentukan siapakah 'SU'.

PENCATIT MINIT YANG BISU


Pencatit minit bukan seperti ahli mesyuarat yang lain. Dia tidak boleh bersuara dalam erti kata lain memberi pandangan atau apa-apa hujah sekalipun kecuali bila pengerusi mesyuarat meminta untuk berbuat demikian. Biasanya pengerusi akan bertanyakan pasal minit yang lepas je la. So masa tu memang boleh la bersuara tapi limited. Bukan boleh berhujah macam ahli mesyuarat yang lain.

Pendek kata, kalau korang jadi pencatit minit, mulut korang memang tak terbuka kecuali menguap atau bercakap dengan pengerusi. Tapi kalau mek buka juga mulut untuk minum air. Apa yang mek buat biasanya ber-eye contact je la dengan ahli mesyuarat yang lain. Angkat kening, senyum. Nak bercakap tak boleh. Nak menegur tak boleh. So the only tak nak bagi mengantuk ialah eye contact.

PEKA DENGAN KOMUNIKASI AHLI MESYUARAT


Another things kalau jadi pencatit minit adalah korang kena begitu peka dan faham apa yang ahli mesyuarat sedang bincangkan. Masa pembentangan mungkin korang boleh leisure sebab pembentangan boleh dirujuk semula selepas mesyuarat tapi kalau time ahli mesyuarat bersoal jawab memang kena betul-betul dengar dan tahu apa tindakan sewajarnya yang perlu diambil oleh ahli.

Kalau buatnya time mengantuk, kadang tak dengar sangat apa yang mereka cakap memang nahas. Lagi satu kalau tak faham apa yang dia orang tengah bincangkan itu pun memang nahas. Pengalaman mek masa mula-mula dilantik menjadi pencatit minit, term perbankan yang digunakan mek tak faham pun. Apa benda NPL dan apa-apa la perkataan perbankan lain. Memang kena banyak belajar.

TEMPOH MASA UNTUK SIAPKAN MINIT MESYUARAT


Dah habis mesyuarat, ini pulak yang perlu dihadapi oleh pencatit minit iaitu menyiapkan minit mesyuarat dalam tempoh yang ditetapkan. Macam boss mek, dia tetapkan yang minit mesyuarat perlu disiapkan dalam tempoh seminggu. Contohnya mesyuarat pada Rabu minggu ketiga, jadi Rabu minggu keempat dah kena emel kepada semua ahli mesyuarat untuk tindakan mereka selanjutnya.

Memang ada logiknya apa yang disarankan oleh boss mek sebab kalau lambat siapkan minit mesyuarat, lambat lah arahan tindakan yang perlu diambil oleh ahli mesyuarat. Kalau lambat ambil tindakan, lambat la performance untuk syarikat. Jadi peranan pencatit minit di sini boleh membantu ahli mesyuarat dalam meningkatkan pencapaian syarikat atau organisasi masing-masing.

KEPENTINGAN MINIT MESYUARAT


Minit mesyuarat ni juga dianggap benda yang paling penting dalam mesyuarat kerana minit mesyuarat ini adalah laku di bawa ke mahkamah atau kalau korang nak mohon apa-apa, minit ni boleh dijadikan salah satu bukti mahupun salah satu cagaran untuk sebarang kes atau permohonan yang berkaitan. Minit ni jugak biasanya untuk pihak pengurusan baca bagi tujuan pemantauan kualiti.

Nampak sahaja minit mesyuarat ni macam benda yang biasa-biasa tapi kalau mereka yang tahu memang begitu mengambil berat tentang minit mesyuarat. Banyak faedah yang kita dapat daripada minit mesyuarat ni. Kalau kata pihak pengurusan cakap kita tak buat yang terbaik, minit mesyuarat ni jugaklah penyelamat untuk kita. Sebab tu, tak boleh sembang sembarangan dalam mesyuarat.

**********

Jadi, korang rasa besar tak tanggungjawab pencatit minit? Berat tak bebanan dipikul? Bagi mek bukanlah berat sangat cuma amanah dalam bilik mesyuarat yang diberikan kepada kita tu perlu dijaga dan dibuat sebaik mungkin supaya ianya memberi manfaat kepada ahli mesyuarat dan juga organisasi kita sendiri. Korang pernah jadi pencatit minit? Boleh share diruangan komen ❤


Sekian ..


Jangan lupa like dan follow FB MEK

SUNTIKAN PERANCANG BAIK UNTUK IBU ATAU TIDAK

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Sesetengah pasangan memang dah rancang daripada awal siapa yang nak ambil inisiatif mengenai perancangan keluarga dan ada juga pasangan yang tak ambil kisah mengenai perancangan keluarga. Ada juga yang menerima secara terbuka jika pregnant kembali dalam jarak yang dekat. Kalau ikut kesihatan memang tak digalakkan untuk hamil dalam tempoh yang dekat dengan beberapa alasan.

Pun begitu, pada masa kini rasanya perancang kehamilan ni perlu diketahui oleh pasangan lelaki juga kerana merancang untuk ada anak bukan tanggungjawab isteri sahaja namun suami juga memainkan peranan juga. Tak semestinya perempuan je kena kepit sebab nak cegah kehamilan (dalam jarak tertentu / sakit). Suami juga perlu support isteri untuk lakukan perkara ini walaupun nampak ringan.

SUNTIKAN MENCEGAH KEHAMILAN


Mek diperkenalkan dengan Depo Provera ni selepas mek melahirkan Amzar. Masa berpantangkan Amani, nurse memang tanya samada nak ambik pil atau nak suntik bagi family planning. That time mek rasa tak nak family planning. Rasa dengan umur mek mungkin dapat kawal lagi hubungan bersama suami. Tapi ternyata, walaupun belajar Biology selama dua tahun di sekolah menengah tapi itu tidak mampu jadikan mek sebijak yang disangka. Tapi mek percaya, Allah aturkan yang terbaik. Memang masa dapat tahu pregnant menangis teramat sangat tapi lepas kena advice dengan doktor and moral support daripada kawan sekeliling, so carry on sampai lahirkan Amzar. This Depo Provera katanya boleh membantu 99% mencegah kehamilan. Tapi banyak lagi benda yang perlu difikir.

KESAN PENGAMBILAN SUNTIKAN PERANCANG


Antara kesan yang mek alami adalah keguguran rambut yang sangat banyak. Mual dan muntah tu mek tak alami. Gangguan emosi tu jarang-jarang berlaku. Tapi yes mek kena mengaku this Depo Provera ada jugak kacau emosi korang. Tetiba sedih tetiba nak marah tetiba overthinking. Tak boleh nak control. Tapi itu bukan most of the time. Paling ketara adalah perjalanan haid yang tersekat diskala satu. Period mek time zohor ada, asar dah takada. Tapi ikut yang mek baca dalam webpage (lupa nama ustaz tu) katanya itu darah dikategorikan istihadah so boleh sembahyang seperti sediakala syarat dicuci terlebih dahulu. Sebab sifat istihadah tak sama dengan darah haid. Darah nifas juga tak sama dengan darah haid. Jadi, bagi mek itu adalah advantage kepada mek boleh beribadat lebih.

JADUAL / TEMPOH SUNTIKAN PERANCANG


Untuk penjadualan suntikan Depo Provera ni, nurse bagi mek tempoh 3 bulan daripada setiap suntikan. Ianya tak boleh diawalkan daripada tarikh tapi boleh dilewatkan seminggu daripada tarikh yang di setkan. Itu kata nurse yang selalu suntik mek. Untuk bacaan mek di webpage Dr Zubaidi, katanya suntikan Depo Provera ni boleh diambil tapi tidak melebihi 2 tahun. Sepatutnya setiap klinik dan doktor kena concern tentang ni sebab ianya akan melibatkan masalah lain pada pengguna. Antaranya tulang mudah jadi rapuh, kerosakan hati dan beberapa lagi yang melibatkan organ. Kalau di negara luar, had untuk pengambilan Depo Provera adalah selama 2 tahun sahaja dan pasangan perlu mencari inisiatif lain untuk family planning. Jadi mek rasa better ikut yang negara luar lah.

CARA LAIN UNTUK RANCANG JARAK KEHAMILAN


Antara cara lain untuk mencegah kehamilan adalah dengan memakai IUCD - satu benang yang akan diletakkan dalam kemaluan perempuan. Yang ni pun dikatakan 99% juga mencegah kehamilan. Another alternatif adalah dengan memakai implano. Tapi yang kena minor surgery. Mek paling tak nak yang ni lah kot sebab melibatkan surgery. Walaupun minor ianya tetap surgery. Tapi kawan office mek ramai jugak yang buat kaedah ni. Ianya lebih selamat dan kita tak perlu fikir apa-apa dah. Nak ke klinik atau nak ambil ubat, no need. Last choice kalau korang jenis cekal dan kuat serta berdisiplin tinggi, ambil lah pil perancang. Mek tak boleh ambik pil perancang sebab mek jenis tak berdisiplin tinggi. Its better for me to take the injection and have appointment with nurses at the clinic.


Jadi, tugas suami adalah untuk memahami dan juga support isteri untuk mencegah kehamilan. Unless kalau suami dengan rela hati nak consume pil yang boleh membunuh sperma mereka. Tapi berapa kerat je yang macam gitu. Jadi suami, anda juga part of this. So, please be nice ❤


Sekian ..

3 SOALAN YANG HANYA NABI MUHAMMAD SAHAJA BOLEH MENJAWABNYA

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Dunia teknologi sekarang ni buat kita makin senang untuk tambahkan ilmu. Tak lupa juga untuk tambah dosa. Tapi kalau dah sedar apa yang kita buat tu berdosa, segeralah ubah. Allah maha penerima taubat. Peringatkan diri, dunia hanya persinggahan untuk kita kekal abadi di syurga. InsyaAllah. Jadi kalau boleh search something yang bermanfaat untuk diri dan keluarga kita.

Satu malam bila semua anak dah tidur, tetiba spouse tunjukkan mek satu video. To be honest, mek tak kenal pun siapa  Dato' Ust Shamsuri ni and tak pernah pun follow ZON KULIAH di FB. Biasa yang mek tengok Ebit Lew and yang mana lalu lalang di timeline mek je la. Bila mek tengok video yang ditunjukkan oleh spouse mek, ada antara soalan ini memang mek dah tahu dan ada yang tak tahu.



3 SOALAN YANG HANYA NABI MUHAMMAD SAHAJA BOLEH MENJAWABNYA

Soalan ini sebenarnya diajukan oleh seorang yahudi yang mana pada zaman tersebut, yahudi ini dikategorikan sebagai ahli kitab injil. Siapa yang tak kenal dengan si yahudi ini. Kerana dia menghafal dan memahami isi kandungan injil, maka dia percaya akan datangnya seorang Nabi bernama Muhammad dan memang dia menunggu-nunggu saat itu tiba. Dia nak bertanyakan soalan :

1. Apa yang akan berlaku pada hari kiamat?

2. Makanan pertama untuk ahli syurga?

3. Anak ada mengikut rupa ibu dan juga ayah. Bagaimana ianya boleh terjadi?


Soalan ini memang hanya Nabi Muhammad sahaja yang boleh menjawabnya. Bila si yahudi mengetahui tentang kedatangan Nabi Muhammad ke Yemen atau Syria pada hari ini, maka si yahudi ini adalah tetamu pertama yang mengunjungi rumah Nabi Muhammad. Punya dia tak sabar nak tahu adakah ini nabi yang dikatakan di dalam injil. Dan seraya bila ditanya, Nabi Muhammad menjawab :

'Oh, baru sebentar tadi Jibril datang dan memberitahu jawapan itu kepada ku.'

Apa yang akan terjadi bila tibanya kiamat



Datangnya api daripda perut bumi dan mengejar manusia. Manusia akan berusaha untuk lari daripada bencana api tersebut semampu mereka boleh. Mereka yang beriman akan mengingati bahawa ini adalah petanda kiamat dan bagi mereka yang tidak bertaqwa akan merasakan ini adalah bencana dunia sedangkan dunia menghampiri kiamat. Allahuakhbar. Semoga kita tidak lalai mengingati.

Makanan pertama untuk ahli syurga



Makanan pertama yang akan dijamu kepada ahli dan penghuni syurga adalah hati ikan. Mek tak tahu kenapa tapi itu jawapan ringkas Nabi Muhammad kepada si yahudi tadi. Sebelum ni mek pun tak tahu ikan ni ada hati. Apa yang mek tahu dia ada insang je. Dulu tak belajar sangat bab ikan. Menyiang ikan lagi lerr buat jarang-jarang (seldom). Mana nak kenal hati ikan macam mana rupa.

Wajah anak mengikut rupa bapa atau ibu



Muka anak akan mengikut air mani siapakah yang keluar dahulu kita berlakunya jimak antara suami dan isteri. Ini pun jawapan simple daripada Nabi Muhammad tapi sehingga sekarang memang takada bukti atau kajian daripada saintis. Yang kita tahu muka hidung mata rambut tu semua mengikut genetik DNA siapa yang paling kuat. Tapi sains tak boleh buktikan seperti Nabi Muhammad katakan.

Selepas mendengar segala jawapan Nabi Muhammad, maka si yahudi berpuas hati kerana apa yang dikatakan Nabi Muhammad itu hanya dapat dijawab oleh nabi terakhir sahaja. Si yahudi tersebut terus mengucap dua kalimah syahadah di depan Nabi Muhammad dan terus beriman kepada Allah swt dan dia akur bahawa Muhammad adalah nabi yang terakhir di utuskan oleh Allah swt.

**********

Korang pernah dengar tak ceramah ni before? Mek seriusly tak pernah dengar. Macam keadaan kiamat tu memang biasa sangat dengar sebab di sekolah pun memang kita belajar bab kiamat ni, kan. Tapi makanan ahli syurga dan muka mengikut siapa tu memang tak pernah dengar. Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk kita sama-sama tahu sebelum kita meninggalkan dunia sementara ni ❤


Sekian ..


Jangan lupa like dan follow FB MEK

MCDONALD WAKAF CHE YEH TEMPAT NGOPI NGETEH BAHARU

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Tepat pada jam 12.00 malam pada 18 Ogos 2018, McDonald Wakaf Che Yeh totally dah berubah wajah. Bukan setakat wajah, dengan isi dalaman dan solekan tatarias juga berkonsepkan urban. Paling penting ada penambahan yang mek pasti semua penggemar McDonald waiting for their coffee, right? So here's for you for whom have been waiting for their Mc Cafe.

Nekad untuk try jugak even once (sebab biasa drive thru sahaja) jadi pada hujung minggu mek ajak spouse ke McDonald Wakaf Che Yeh untuk lihat, sentuh dan rasai sendiri apa beza dengan sebelum ni. Its more to positive or the previous one is much better? Yela, takat baca komen dalam FB dan tengok gambor takkan dapat memberi korang pengalaman sendiri. Yedak?

MC CAFE TARIKAN BARU


Mc Cafe bukan satu cafe yang asing dengan rakyat Malaysia. Mek sendiri dah berkenalan dengan Mc Cafe since McDonald launch Mc Cafe di Pengkalan Chepa around 2011 atau 2012 macam tu. That time pergi rasa macam jakun gitu sebab tak biasa dengan interior Coffee Cafe macam tu. McDonalds kan fast food so tetiba ada Mc Cafe di satu sudut dan bila masuk je bau coffee allahu best ! Paling win daripada dulu adalah Choc Lava Cake. Kalau air pulak mek biasa on off, kadang latte, kadang mocha kadang beli kek je. Bila di Wakaf Che Yeh buka juga Mc Cafe mek rasa ianya bagus untuk warga Kota Bharu dan juga mereka yang datang daripada luar sebab tak perlu ke Pengkalan Chepa lagi dah. Boleh slow down traffic di Mc Cafe Pengkalan Chepa as well.

SISTEM ORDERING YANG LEBIH MESRA


Another yang baru di McDonald Wakaf Che Yeh adalah Ordering Sistem mereka yang baharu dan lebih mesra bagi mek. Kenapa mesra adalah kerana kita boleh take time untuk pilih apa yang kita nak. Tahu sajalah kalau di kaunter, cashier duk menunggu kita nak apa, kita pun dalam keadaan nak cepat tak nak bagi orang belakang marah, so order lebih kurang je la kan. Maksudnya nak side order melebih tu takada. Tapi dengan Kiosk Ordering ni kita boleh je nak skrol down apa yang kita nak order. Pilih puas-puas korang nak makan apa, nak minum apa, nak survey harga - semuanya lah ! Korang boleh tengok SINI untuk gambaran macam mana nak order dengan Kiosk tu. Bayar boleh pakai kad atau pakai cash. Tiada paksaan. Tak semestinya pakai Kiosk bayar pun pakai kad.

LAYOUT YANG SESUAI UNTUK BERSAMA KAWAN DAN KELUARGA


Disebabkan ada Mc Cafe as simbolik Ngopi and Ngeteh, tambah pulak dengan layout McDonalds Wakaf Che Yeh yang baharu ni memang sesuai untuk korang lepak bersama keluarga dan kawan-kawan, jadi memang rasanya akan masuk list untuk tempat perjumpaan dengan siapa-siapa. Macam mek sendiri yang ada anak ni, mesti nak satu tempat ngopi dan ngeteh yang anak-anak boleh bermain di playland dengan selamat. Selamat tu maksudnya boleh intai thru cermin tanpa perlu menemani. Dan of course makanan untuk anak semestinya nak yang mengenyangkan. Mak pak boleh je pilih burger all time favorite untuk kenyangkan perut. Disebabkan itu mek suggestkan kepada korang diluar sana, nak jumpa kawan bawak lah ke McDonalds as anak-anak also akan gembira.

KAKITANGAN MCDONALD YANG SENANTIASA MEMBANTU


Another thing yang mek suka dengan McDonald sejak dari dulu adalah staff mereka yang mesra terutama GEL yang pakai baju purple. Dari pintu dah greet guest, assist guest ke meja, assist guest in ordering menu. Itu Superb wei ! Tambah lagi kalau guest yang datang dengan kids with single parents, memang amat memerlukan bantuan daripada kakitangan McDonald. Tak usah risau, they will help. Orang tua dan orang kurang upaya pun mereka concern jugak. Itu memang dapat pahala berganda lah aside daripada SOP pekerjaan. Pengalaman mek sendiri pun yang datang dengan spouse, still team McDonald berusaha untuk bantu apa yang patut contohnya sediakan baby chair, bagi mainan (kalau dia dah tahu kita order Happy Meal), sitted dekat dengan playland. Valueless !


Up coming McDonald akan launch dua lagi Ordering Kiosk macam ni tapi mek tak sure di mana tempatnya. Yang sure McDonald Bukit Bintang dah macam ni rupanya. Glad to have one in Kelantan. Jangan takut pada perubahan because they had count more before you do. Jadi, korang yang dah merasa ordering kiosk ni, apa kata korang? Mind to share di ruangan komen ❤


Sekian ..

AIR ASAM PERUT VERSI NOXXA

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Masuk je musim daging korban ni mesti dalam kepala ada pelbagai menu untuk masak pada hujung minggu. Stok lauk dalam peti ais memang cukup sampai ke Oktober gamaknya. Alhamdulillah, rezeki untuk kita semua. Sama-sama dapat merasa daging korban. Walaupun mek hanya masak on weekend (itu pun amat jarang sekali) tapi agak pening juga nak fikirkan menu yang bersesuaian.

Mek semestinya akan memikirkan menu yang ringkas dan cepat sebab Amzar memang tak boleh kalau mek duk bersilat di dapur. Mungkin dia rasa terancam bila mek tinggalkan dia dengan kakak di luar untuk main mainan. Kalau nak tunggu diaorang tidur baru nak masak, boleh juga tapi biasanya mek terlena sama bila duk tepuk sambil layan upin ipin dengan depa. Sudahnya berlapar macam tu je.

AIR ASAM PERUT PEMBUKA SELERA


Dengar perkataan Air Asam tu pun dah boleh bayang betapa bestnya kalau dihidangkan dengan nasi yang panas-panas. Mesti berselera makan bertambah-tambah. Disebabkan itu mek rasa memang betul antara menu yang boleh membuka selera bila dah tak tahu nak masak apa atau dah tak tahu nak makan apa, Air Asam Perut adalah the best choice. Bagi mek kalau dah takada lauk sampingan pun takapa dah. Just go dengan Air Asam Perut dah cukup untuk terlebih kenyang. Dulu-dulu mek pun tak suka dengan lauk yang berasaskan perut lembu sebab sometimes berbau. Tambah pulak mek rasa tak best sebab dia kenyal macam tu. Lately ni je mek rasa sedap jugak Air Asam Perut nih. Mungkin sebab bila makan tak berbau so rasa tekak boleh telan dah. Boleh menikmati dengan baik.

BAHAN YANG SIMPLE


Aidiladha dah pun berlalu dan rezeki mek dan spouse dapat jugak perut lembu yang mentah untuk stok kami berdua. Sebelum ni tak pernah kisah pun stok perut atau daging sebab mek memang tak masak. Sekarang dah ada Noxxa tapi bila kau beli tak guna untuk masak, diibaratkan macam bakar duit macam tu aje. Nak tak nak kena ambik tahu pasal lauk pauk ni. Dah dapat perut first thing yang keluar menu semestinya Air Asam. Bila google resipi kemain lagi mudah penyediaan Air Asam ni. Apa yang penting sedikit cuka, beberapa biji limau nipis, dua tiga ulas bawang merah, sebiji bawang besar, dua tiga tangkai lada, sos cili untuk merahkan kuah plus nak manis pedaskan kuah Air Asam Perut - dah cukup bahannya. Boleh la korang campak semuanya dan tunggu perut tu jadi lembut.

MESRA MASA


Mek buat Air Asam perut hari tu memang menggunakan perkhidmatan Noxxa juga. Everything masak memang pakai Noxxa sebab mek boleh tinggal and jaga Amani dan Amzar. Maknanya kalau terlena pun takapa. Tak kering kuah atau hangit kita punya masakan. Untuk Air Asam Perut ni mek just High Pressure selama 30 minit dan hasilnya memang lembut yang amat ! Bagi korang yang suka kenyal-kenyal mek sarankan buat 25 minit je. Disebabkan mek ada anak kecik so kena buat yang versi lembut punya. Untuk korang yang buat dengan dapur gas sekalipun rasanya tidak mengambil masa yang lama sebab ada mek baca dalam blog siapa entah dalam 15 hingga 20 minit dah boleh hidang. Mungkin dia guna tahap api yang besar kot sebab tu jadi secepat itu. Tapi apa pun, cepat.

MENU POPULAR KETIKA AIDILADHA


Air Asam Perut ni juga antara rating yang tinggi pada Aidiladha. Pada hari biasa mungkin jarang-jarang sangat orang terlintas nak masakkan perut air asam buat dinner. Jadi, menu perut air asam ni boleh lah korang list-kan untuk lunch atau dinner bersama sahabat handai atau kaum keluarga sepanjang Aidiladha ini. Asyik hirup sup, buat singgang, bakar daging - lama-lama muak jugak. Kalau nak berlaukkan yang masam-masam buat hilang loya, perut air asam is the best one. Lagipun seperti yang mek cakap tadi la, menu ni amat simple bahannya dan cepat pulak nak siapkan. Kalau kawan-kawan datang nak bertandang ke rumah memang boleh buatkan air asam untuk diaorang. Cuma ada jugak dalam kalangan kita ni tak makan perut lembu atau sebarang perut, so be careful. 


Antara yang baca ni ada tak yang tak suka makan perut lembu? Atau korang ada pengalaman buruk bila makan perut lembu. Korang ada cara lain ke untuk buat Air Asam Perut ni? Kalau ada boleh la share di ruangan komen. Boleh mek try next time pulak cara korang buat tu ❤


Sekian ..

PENUTUPAN SEMENTARA OPERASI SELURUH BSN

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Ramai yang whatsapp mek bertanyakan tentang penutupan BSN. Ayat penutupan cawangan BSN tu seolah-olah macam BSN akan ditutup selamanya. Hmm, kuasa ayat dan viral memang boleh buat orang jadi panik dan rasa terancam. Tetiba customer cakap nak tutup akaun BSN, tetiba nak keluarkan semua SSP. At first mek explain elok sorang-sorang. Tapi rasanya dah kena buat entry.

Rasanya pihak pelanggan dah pun membuat rujukan dengan betul dengan bertanyakan orang bank sendiri. Ada yang datang ke cawangan, call operator, ada yang ke website BSN sendiri dan tengok FB BSN. Good one semua. So ini entry daripada mek pulak untuk korang sebab mungkin bahasa mek lebih leisure dan tidak formal untuk senang korang faham why we are doing this.

MIGRASI SISTEM BSN


Untuk Migrasi Sistem ni telah pun diwar-warkan semenjak penghujung Jun 2018 hari tu. Maksud migrasi sistem ni adalah dengan menukar secara terus sistem BSN yang sediada sekarang ini kepada satu sistem baru yang akan dilancarkan pada awal September 2018. Perubahan sistem ini akan memberi impak kepada pelanggan dan juga kakitangan. Ada yang reka ayat sendiri dengan mengatakan BSN akan ditutup. Ye betul tutup tapi bukanlah tutup selamanya. Ianya penutupan sementara untuk memberi laluan kepada sistem untuk bertukar. Komersil bank lain juga ada berlakunya migrasi cuma this migrasi bukan berlaku every 10 years. Ianya bergantung kepada pihak pengurusan tapi biasanya lebih daripada 10 tahun sebab beberapa faktor perlu dititik beratkan.

PERUBAHAN UNTUK KESENANGAN PELANGGAN


Mungkin kalau mek cakap sistem ini akan lebih menyenangkan para pelanggan dan kakitangan pada masa akan datang, korang cakap mek mengampu BSN pulak. Tapi secara am, logiknya memang betul. Pertukaran sistem adalah untuk next step atau one level above. Mungkin pada mulanya orang akan berasa kekok, tidak senang dan mungkin mengatakan bahawa sistem terdahulu adalah lebih mudah, tapi siapa yang suka dengan whatsapp pada mula kewujudannya? Kena ada internet baru boleh on, baru boleh send itu ini. But at the end? 98% menggunakan whatsapp menggantikan sistem mesej. See, how teknologi and sistem will change your mind set. Jadi mek harap untuk sistem terbaru BSN ni pun korang akan menggunakannya dengan berlapang dada.

TEMPOH MASA YANG SINGKAT


Tempoh penutupan sistem BSN hanya sekejap sahaja dan berlaku pada waktu cuti iaitu pada 31 Ogos hingga 03 September 2018. Pada 04 September 2018 jam 11.00 pagi pelanggan dah boleh mula ke cawangan untuk melakukan transaksi. ATM CDM dan perbankan internet juga dah boleh dilakukan. Jika terdapat beberapa error, pelanggan boleh hubungi talian khidmat pelanggan BSN di 1300881900 untuk membuat pertanyaan atau membuat aduan. Maklum saja lah dengan sistem baru kut kut korang tak berapa nak arif lagi jadi boleh rujuk yang lebih tahu untuk membantu korang. Jangan ambik kesempatan untuk viral pulak as viral takkan mungkin membantu korang. Yang dapat membantu adalah bila korang membuat aduan dengan cara yang betul di saluran yang betul.


So, jangan lekas panik. Everything gonna be ok after this. Nanti boleh la cucuk duit on Selasa 04 September 2018. For time being, cucuk siap siap untuk kegunaan cuti Merdeka ni. Korang salah seorang pemilik akaun BSN? Atau korang memang pelanggan regular BSN? Korang dah aware ke tentang migrasi ni? Mind to share ok ❤


Sekian ..

SUP TULANG UNTUK RAYA AIDILADHA 1439H

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger mek ..

Menu Aidiladha mestilah berasaskan daging, kan? Tak terkecuali dengan mek. Lebih-lebih lagi keluarga sebelah spouse memang yang menguruskan ibadah korban so tepat je tengahari mesti lauk daging akan sampai depan pintu untuk di masak buat makan lepas Zohor nanti. Tahun sebelum-sebelum ni mek tak pernah pun ambik port untuk masak-masak atas alasan alahan mengandung.

Mek bukanlah yang jenis pandai memasak. Bukan jugak yang kayu dalam memasak. Kalau cakap tengok resipi lepas tu try buat tu, boleh la. Contoh macam Sup Tulang ni sebelum nak buat makan hidang pada orang ramai, dah try buat dekat rumah untuk makan kami sekeluarga. Kalau spouse kata ok boleh masak untuk orang ramai, so mek berani la. Kalau nak gamble mek rasa tak habis sup tu.

MENU UTAMA AIDILADHA


Pada Aidiladha biasanya tugasan memasak, tugasan potong-potong daging ni dah diberikan dengan seadilnya. Biasa anak dara la yang akan masak di dapur. Macam mek pulak, memasak simple boleh la mek uruskan sebab mek ada Amzar yang akan buat concert air mata kalau tinggal lama-lama. Jadi, sesimple mungkin lauk untuk tengahari Aidiladha adalah Sup Tulang. Campak semua dalam periuk, tunggu masak sahaja. Kalau nak buat gulai rasanya habis kesabaran mek pada hari raya, baru boleh hidangkan nasi. Lagi satu menu yang senang pada tengahari Aidiladha adalah Singgang Daging. Tapi yang ni familiar dengan Kelantanese je. Jarang orang luar buat singgang. Beza singgang dengan sup adalah tak banyak pun. Yang paling obvious sup ada sup bunjut, singgang more kepada lengkuas.

MUDAHKAN MASAKAN DENGAN NOXXA


Seperti yang mek kongsikan resipi sebelum ni, menggunakan Noxxa memang menjimatkan masa serta korang boleh je tinggal macam tu di dapur sambil baring lepaskan lelah sementara tunggu Sup Tulang korang siap di masak. Kalau masak kat atas dapur, masak jugak Sup Tulangnya tu cuma korang kena berjaga-jaga, kena selalu tambah air tak nak bagi kering kuah and lagi satu kena check tahap lembut daging tu. Dengan Noxxa, dah siap menumis, letak air mengikut paras kuah yang korang nak, masukkan tulang temulang daging lembu atau kambing, then tekan 45 mini High Pressure then start. Tunggu la sampai dia bip, dah siap sup korang. Seriously mek memang akui, Noxxa memang buat rasa nak memasak sebab mek letak semua then set masa je, siap !

MINUMAN YANG BERSESUAIAN DENGAN SUP TULANG


Korang pun tahu kan yang daging-daging ni memang banyak lemak. Walaupun korang buat Sup Tulang but still berlemak. Dulu mek pun tak tahu jugak, disebabkan tak tahu setiap kali buat minuman untuk makan tengahari atau malam, mesti yang sejuk. Bila mertua balik dan share dengan mek tentang ilmu yang diberikan oleh doktor klinik kesihatan yang mana disarankan untuk minum air panas bila makan makanan yang berlemak. Secara logiknya, sup memang akan jadi berketul-ketul lemak di permukaan bila ianya dah sejuk. Jadi lemak-lemak tu lah penyumbang kepada kolestrol untuk jantung dalam tubuh badan kita. Inisiatif minum air panas tu adalah untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko tersumbatnya kolestrol di salur-salur darah terutamanya dijantung.

LAUK SAMPINGAN UNTUK TAMBAH SELERA


Antara menu lain yang korang boleh masak bersama Sup Tulang ni adalah Daging Goreng. Kalau nak lebih sedap campur la sekali dengan hati, limpa dan paru. Ternyata lebih sedap. Tapi bagi orang yang tak makan organ dalaman ni memang dia akan rasa lain sebab bila goreng sekali dengan hati lembut, rasa untuk daging goreng tu agak lain. Kalau tak nak daging, korang boleh jugak goreng telur dadar je untuk makan bersama Sup Tulang. Rasanya tidak la muak sangat, kan? Kalau yang suka sayur boleh juga gorengkan Kangkung dengan belacan. Mesti menambah-nambah makan nasi. Kalau korang ada masa yang lebih boleh juga membakar daging. Spouse mek lagi suka kalau daging tu dibakar ibarat buat camping di sekolah, rasanya lebih sedap katanya. Mengekalkan keaslian rasa.


Korang biasa buat sup tulang pakai resipi macam mana? Maksud mek pakai bunjut atau rempah sup? Lauk sampingan pulak macam mana? Mind to share ye, boleh mek tambah menu untuk weekend mek nanti ❤


Sekian ..

GUESS MY WEIGHT GIVEAWAY

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Lama rasanya takada orang memanggil mek untuk join GA. Last time mek join pun GA Abam Kie jugak yang dapat topup RM5. Alhamdulillah dapat buat bayor bil phone pada bulan tersebut. Seronokkan bila join, lepastu nama kita pulak terpilih. Dapat pulak hadiah yang kita memang nak. Berganda-ganda seronok tu. Kadang amount tu tak berapa penting pun. Janji ada jugak nama kita.

Ada juga antara blogger yang kalau bukak webpage diaorang, bersusun dengan GA. Nak komen pun takde mood. Yela asyik komen good luck awak. Join GA jangan lah sampai ketagih. At least dalam sebulan tiga atau empat kali cukup la. Ni dah macam blog direka khusus untuk join GA je. Pantang nampak GA lalu depan mata, habis dia join. Tak nak jugak macam tu. Berpada-pada, ok?

GIVEAWAY ANJURAN ABAM KIE


Abam Kie ni dah beberapa kali anjurkan GA dan ada jugak yang mek tak join. Tapi tak bermaksud tak support. Tapi disebabkan ini GA last Abam Kie anjurkan, mek selaku ahli bersama BPT, mestilah mek kena support, kan. Lagipun mek suka kalau menang hadiah yang berbentuk wang tunai ni. Boleh buat bayar bil phone atau TM. Sejarah perkenalan mek dengan Abam Kie ni sebelum join group BPT lagi. Daripada blogwalking, tersampai ke rumah Abam Kie. Yang menarik Abam Kie ni satu kampung dengan mek tapi tak pernah pun jumpa secara empat mata. Belum berkesempatan mungkin. Untuk korang yang tak tahu, Abam Kie ni merupakan seorang guru bahasa Inggeris. Nampak je gaya penulisan bahasa Melayu tapi sebenarnya cair dengan speaking ni !

TEKA BERAT DAN MENANG HADIAH


Untuk GA kali ni, Abam Kie minta kita yang join ni untuk teka berat badannya. Korang yang follow Abam Kie di FB memang tahu dia concern dengan berat badannya. Kadang makin naik kadang elok jugak turun. Tapi mek perasan yang turun bila bulan puasa je la. Untuk sekarang mek teka berat badan Abam Kie dah menjadi 84.5kg sebab mek agak berat dia dah bertambah selepas Aidilfitri hari tu. Tapi Abam Kie tidak keseorangan, rasanya hampir semua orang mengalami masalah yang sama dengan kenaikan badan yang mendadak. Mek sendiri pun takot nak timbang berat badan. Takot jarum tunjuk 60kg ! Memang susah weih nak turun kalau dah masuk angka 6 ni. Kalau daripada awal berat badan bermula angka 6, takpe la kan. Not to worries. Ni asal angka 4, dah naik 5 tu pun rasa urrghh !

SYARAT PENYERTAAN


Setiap GA mestilah ada syarat penyertaan ye dak. So, Abam Kie pun letakkan syarat GA dia jugak, katenya kena follow semua yang dia dah mention dalam ENTRY GA GUESS MY WEIGHT BY ABAM KIE . Korang kena betul-betul jujur amanah dan fatonah dalam bab follow menfollow ni. Untuk task yang diberikan pun kena laksanakan jugak. Jangan lah cheating sebab nanti tak genuine pulak result yang keluar. Lagipun bagi mek syarat GA tu tak susah pun. Tekan butang follow, tekan butang subscrice, butang like dan teka berat badan Abam Kie. Dah siap karang entry, publish-kan aje. Takdenya susah nak kena snap gambor ke apa. Takde la jugak kena buat entry sampai nak capai standart SEO. Kalau korang berlatih nak tulis entry SEO, silakan. lagi syok mek baca.
 

JOIN UNTUK TAMBAH KENALAN


Mek suka join GA ni aside daripada dapat hadiah sebenarnya nak kenal-kenal dengan blogger lain jugak. Dulu-dulu masa mek mula-mula join blogger takde sangat GA ni. GA ni start bila masing-masing nak kumpul follower, lepas tu ada yang suka try luck dapat hadiah. Bagi mek takde hal lah apa pun tujuan GA tu dibuat asalkan tidak mencanang blogger lain. Yang tak nak bila follower ni lebih, follower kau korang, mula nak cakap-cakap sindir. No need that ok. Cuba jadi neutral. Apa salahnya follow orang tanda kita dah pernah visit page dia? Apa juga salahnya kalau pakat-pakat kongsi ilmu untuk tarik orang baca blog kita. Jadi, nawaitu kena jaga ye. Jangan jadi benda lain pulak di kemudian hari. Join untuk fun, join untuk eratkan ukhwah. Yang tak kenal, boleh jadi kawan nanti.


Korang dah join ke belum GA Abam Kie ni? Mana lah tahu rezeki kita-kita ada dalam GA Abam Kie ni. Tapi kalau takada pun takpe, asalkan kita semua dapat kenal antara satu sama lain dengan lebih dekat lagi. Mek nak tanya pendapat korang lah, kalau join GA, korang biasa aim apa? Hadiah atau wang tunai? Kalau mek memang aim wang tunai. Mind to share di komen ye ❤


Sekian ..

FADILAT PUASA PADA 09 ZULHIJJAH

Salam alaikum untuk semua sahabat blogger dan kaum muslim sekalian ..

Pejam celik dah pun masuk Zulhijjah. Memang sinonim dengan musim Haji dan juga ibadah korban. Terdahulu mek dah kongsikan HARGA SEBAHAGIAN LEMBU UNTUK IBADAH KORBAN 1439H . Kali ni rasanya terpanggil juga untuk menulis another side yang kita perlu ambik berat pada Zulhijjah. Sebagai ingatan pada diri kita yang alpa dari tahun ke tahun.

Dulu masa dekat sekolah memang seronok benda-benda macam ni sebab kita buat beramai-ramai dan ada ustazah dan ustaz yang terangkan kepada kita dalil-dalil terjadinya perkara dan amalan pada bulan-bulan Islam. Tapi sekarang bila dah survive sendiri di dunia luar, memang kena ambik inisiatif sendiri untuk kesedaran. Kalau tak memang akan hanyut ke lautan hindi.

DOSA SEBESAR PASIR DIHAPUSKAN


Menurut Riwayat Muslim, berpuasa pada 09 Zulhijjah atau lebih dikenali dengan Puasa Arafah dapat menghapuskan dosa kita setahun yang lalu dan juga yang akan datang. Maksudnya dosa kita walaupun sebesar pasir akan dihapuskan dan tidak terkecuali. Allahu, besar rahmatnya tu. Dosa yang tidak terhapus hanya dosa kita sesama manusia. Selagi tidak dimaafkan, maka masih lagi dalam berkeadaan tergantung tidak selesai. Tapi Puasa Arafah ni salah satu rahmat Allah bagi dekat kita untuk kita rebut supaya dosa kita terampun. Nak bangun bertaubat tiap-tiap malam, semuanya agak liat. Jadi 09 Zulhijjah ni adalah peluang terbaik untuk kita sucikan diri kita, mempersiapkan diri kita untuk ke syurga. Harapnya lepas ni, dosa kita makin berkurang dan amalan baik bertambah-tambah.

WAKTU MUSTAJAB DOA PADA ZULHIJJAH


Ini yang mek terima daripada spouse semalam. Tak tahu dia dapat daripada mana yang pasti bukan tulisan dia. Bagi mereka yang tidak berpeluang untuk berpuasa pada 09 Zulhijjah, ada peluang lain untuk korang tambah pahala korang iaitu dengan BERDOA pada waktu ZOHOR hingga MAGHRIB mengikut waktu Saudi Arabia atau lebih selesa waktu Mekah. Jadi kita di Malaysia berganjak sebanyak 5 jam jadi waktu mustajab doa untuk Malaysia adalah daripada jam 5.24 petang hingga 11.47 malam. Tapi apa-apa pun, tak kisah waktu mustajab doa ada tempoh tertentu, sepanjang 09 Zulhijjah ni berdoa lah sebanyak mungkin. Berdoalah sesungguh hati. Allah maha mendengar. Kalau boleh dijadikan amalan setiap hari lagi elok. Semoga kita semua diberkati oleh Allah swt.

KEADAAN DI ARAFAH PADA 09 ZULHIJJAH


Sedikit perkongsian yang mek tahu pada tarikh 09 Zulhijjah yang mana para Haji akan berwukuf di Arafah pada tarikh ini. Arafah ni adalah tempat Nabi Muhammad menyampaikan pidato baginda yang terakhir kepada umatnya. Pada tarikh ini, para Haji akan berhimpun di Arafah untuk melakukan beberapa perkara seperti solat dan puasa. Tempoh wukuf pula daripada waktu Zohor hingga Maghrib. Dalam tempoh tersebut memang para Haji digalakkan untuk melakukan ibadah sunat seperti solat, zikir, dan berdoa kerana pada waktu tersebut segala doa akan diangkat terus ke langit tanpa sebarang hijab. Disebabkan itu kita juga yang berada di negara lain yang bergelar ISLAM turut diperingatkan untuk melakukan ibadah yang sama supaya sama-sama dapat keampunan daripada Allah swt.

PERKARA SUNAT LAIN PADA HARI ARAFAH


Seperti yang mek tulis pada perenggan atas tadi, pada hari Arafah ni kita digalakkan untuk berzikir, berdoa, baca quran, solat sunat dan paling minimum yang boleh kita buat pun menjaga pertuturan. Sebenarnya kita digalakkan untuk buat amalan-amalan tersebut secara harian. Semua tu penyumbang pahala kepada bekalan di akhirat kelak. Semua berharap nak masuk syurga kan? Jadi time Allah bagi kita peluang untuk dapatkan 'bonus pahala', jangan lepaskan peluang keemasan ni. Mungkin hari Arafah tahun depan kita dah takada. Gunakan lah peluang yang ada sebaik mungkin. Antara lain yang korang boleh adalah dengan mengajak rakan taulan untuk turut serta dalam ibadah-ibadah sunat tadi. Buat beramai-ramai, lagi seronok, kan? Kalau dekat office, berjemaah dalam musalla. Senang hati. 


Korang ada any others info yang korang tahu mengenai fadilat puasa Arafah? Mind to share di komen ye ❤


Sekian ..

IMAAN FAMILY WIPES KEGUNAAN SEISI KELUARGA

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Sebagai seorang muslim, memang kita diwajibkan untuk mencari dan menggunakan produk-produk yang suci dan tidak was-was. Apa yang mek maksudkan adalah produk keluaran muslimin sepatutnya memang menjadi pilihan utama kita dalam kehidupan seharian. Penggunaan barangan yang suci lagi halal membantu kita dan keluarga untuk beribadat dengan hampir sempurna.

Dulu mungkin kesedaran untuk produk sebegini tidak begitu meluas. Yela, medium dahulu tidak berantai seperti sekarang. Blast melalui whatsapp, FB juga ada dan medium Blog juga turut menerbitkan tentang pandangan dan nas untuk satu-satu perkara. Jadi bila dah tahu, seharusnya kita mengambil inisiatif untuk berubah ke arah yang lebih mesra sejagat.

IMAAN PRODUK UNTUK SEJAGAT


IMAAN adalah satu nama yang membekalkan produk berasaskan keislaman yang mana menjaga sensitiviti bahan-bahan yang digunakan dalam produk mereka. Jadi tak salah jika mek mengangkat IMAAN salah satu jenama yang ada di Malaysia sebagai satu jenama yang mementingkan kegunaan sejagat. Beberapa produk yang IMAAN keluarkan antaranya WET TISSUE for FAMILY, MAKE UP REMOVER dan juga FEMININE HYGIENE. Ada juga produk lain seperti JARDIN FOUNDATION, BROKOLI HAIR SOLUTION, SERUM SUSUK BERADU dan macam-macam lagi. Mostly memang barangan untuk wanita tapi kalau yang wet tissue family dan shampoo brokoli tu, boleh aje lelaki nak guna, kan? Main point is dia produk yang mek yakin dengan kesuciannya.

FAMILY WIPES UNTUK KEGUNAAN SEMUA


Mek diperkenalkan dengan produk FAMILY WIPES yang mana untuk kegunaan seisi keluarga. Tak kisah samada anak-anak atau mek dan spouse. FAMILY WIPES by IMAAN ni baunya memang harum tapi tidak menusuk hidung sebab bauannya adalah daripada extract bahan semula jadi macam Aloe Vera. Memang sesuai sangat dengan personaliti mek yang tak suka dengan bauan menusuk hidung. Satu ketika dahulu memang suka dengan bauan yang keras macam bau lelaki gitu tapi entah kenapa sekarang kalau boleh nak yang odor less je. Bau semula jadi takpe sebab dia tak memeningkan kepala. So memang mek vote this FAMILY WIPES. Senang untuk mek gunakan kepada Amani dan Amzar, tak lupa juga untuk mek dan spouse. Barulah kami semua kekal FRESH.

MEMUDAHKAN BILA DI LUAR RUMAH


Mek akui, dengan ada anak kecik-kecik sebesar Amani dan Amzar yang tengah melasak ke sana ke mari, bukan senang nak jaga HYGIENE mereka. Korang pun tahu kan toilet awam di Malaysia ni bukannya semua bersih sejati tulus murni. Ada je sisa-sisa kehidupan yang diaorang tinggal sepi dalam toilet tu. Pernah jugak mek masuk DIAPER CHANGING ROOM sebab nak tukor pampers Amzar. Nampak elok luarannya, tapi sekali SINKI TERSUMBAT. Korang bayangkan lah dengan najis bertepek-tepek tu mek kena pegang Amzar yang dah berminat nak tepuk-tepuk air bertakung tu. STRESS ! So, worries no more, memang kena ada tisu IMAAN ni untuk senangkan kerja-kerja pembersihan anak-anak. Bukan setakat anak-anak, tapi mek jugak perlu tisu ni untuk bersihkan diri.

PELUANG UNTUK JANA PENDAPATAN


Team IMAAN juga ada sediakan satu ruangan untuk korang yang minat berniaga. Atau bagi korang yang nak berniaga tapi tak tahu nak berniaga apa, boleh daftar sebagai ANGLE IMAAN untuk tambah pendapatan korang. At least dapat buat duit poket pun dah cukup elok. Kalau boleh sampai tahap income tetap bulanan untuk bayaran bil pun lagi cukup elok. Bagi mek, kita berniaga mesti ada target kalau tak kita akan jadi sambil lewa. Bukan soal tak cukup dengan gaji yang ada sekarang tapi kepuasan bila dapat duit extra untuk bayarkan bil-bil yang ada di rumah. Contohnya mek meniaga air tin di pejabat. Duit untung jual air tu mek akan buat bayar parking kereta mek secara bulanan. Rasa kepuasan tu memang menebal. Lagi syok, bila dapat gaji amount tu tidak terusik dengan benda lain.


Bagi mereka yang nak mengenali IMAAN dengan lebih lanjut, korang boleh melawati WEBPAGE IMAAN SUCI WORLD . Mana tahu dari situ korang akan dapat idea lebih untuk menyokong produk-produk IMAAN. Korang sokong tak kalau produk IMAAN ni berterusan di pasaran? Dan apa pulak pendapat korang dengan program yang dia laksanakan? Mind to share ye ❤


Sekian ..

FLOWER CHIMP UNGKAP KATA KATA TERPENDAM MELALUI KUNTUMAN BUNGA

Salam alaikum untuk sahabat blogger mek ..

Dulu pernah jugak merajuk dengan spouse, lepas tu kononnya expect dia akan datang dan pujuk dengan bunga. Korang rasa, menjadi ke tak? Memang tak jawapannya. Mek pulak yang kena request, nanti datang jumpa mek kena bawa bunga sebagai tanda maaf. That time la. Sekarang, kalau nak harapkan dia beli bunga untuk pujuk atau sambut apa-apa pun, lagi la tak endah.

Entah kenapa, mek sendiri sebagai perempuan merasakan ada dua jenis lelaki yang kat atas dunia ni. Kalau dah sweet tu, tahap kencing manis tak boleh discaj ward. Kalau yang jenis tepu, kalau suruh dia beli pun dia tak endah. So guys, mek mewakili kaum perempuan nak cakap yang bunga ni kalau korang beli untuk kami, hati kami ni akan makin berbunga-bunga sayang dekat awak.

JAMBANGAN BUNGA FRESH


Bunga FRESH adalah bunga yang terbaik untuk mengucapkan penghargaan kepada seseorang. Tak kisah lah penghargaan yang macam mana, samada luahan cinta atau luahan terima kasih. Tapi sebenarnya ada banyak lagi kata-kata yang boleh dizahirkan dengan sejambak BUNGA. Mek pasti korang pun tahu kan sekarang banyak dah dekorasi bunga untuk sampaikan maksud. Contohnya kalau opening kedai, gubahan dan hiasannya tidak sama macam maksud luahan cinta. Nak bawak bunga untuk orang sakit, tak sama macam nak bagi time opening kedai. Tapi satu yang mek pasti iaitu FRESH FLOWER mampu menambat hati setiap penerima. Mana taknya, dengan kesegaran dan haruman semulajadi bunga tu akan buat penerima lebih tenang dan mood mereka makin ceria.

HANTAR PADA HARI YANG SAMA


FLOWER CHIMP memang menjanjikan penghantaran pada hari yang sama jika payment bunga yang korang pilih tu dibuat sebelum jam SATU TENGAHARI. Contohnya, bangun pagi terlupa nak wish BIRTHDAY, atau pagi tu dekat office la baru teringat hari ni birthday yang tersayang (tu pun FB yang tolong ingatkan), si pasangan dah pun merajuk. Jangan risau FLOWER CHIMP akan bantu korang untuk deliver FRESH FLOWER pada hari yang sama juga. Haa, nampak la sikit macam korang sebenarnya dah plan a day before untuk birthday yang tersayang. Tak gitu? Daripada hati yang membuak-buak nak marah, bila FRESH FLOWER by FLOWER CHIMP ada depan mata, terus berbunga-bunga hati. Dah bagi bunga, boleh la celebrate lunch atau dinner pulak.

SEJARAH FLOWER CHIMP


Disebalik FLOWER CHIMP bukanlah seorang perempuan yang menjayakannya namun dua orang lelaki yang gentlemen gitu. Mek boleh rasa yang diaorang ni memang jenis sweet tahap kronik. Bermula pada 2016, Lotz dan Frassa mengambil inisiatif untuk membuka peluang kepada orang ramai supaya orang ramai dapat menzahirkan ucapan yang terpendam melalui jambangan bunga kerana bagi Lotz dan Frassa, bukan setiap orang dapat luahkan apa yang mereka rasa dengan sebaik mungkin. Lagipun, untuk tunggu inisiatif diri sendiri untuk mengutip bunga dan buat sejambak macam tu, mungkin tidak sama sekali kecuali korang memang jenis suka tanam bunga. FLOWER CHIMP dapat membantu kita semua untuk masalah itu. Hebat betul idea Lotz dan Frassa ni.

MENCERIAKAN HARI YANG TERSAYANG


Siapa je yang tak suka bila terima bunga walaupun kadang ada yang menyifatkan bunga FRESH hanya sementara. Tapi maksudnya itu lebih memberi memori kepada seseorang menyebabkan bila kita menerima kuntuman bunga, mood ceria akan menjelma. Membahagiakan hati yang tersayang, bukan takat yang tersayang je gembira, hati kita yang memberi juga akan turut gembira. Barulah harmoni perhubungan. Tak dinafikan, memang ada perempuan atau lelaki yang tak sukakan bungaan. Tapi sekali sekala apa salahnya. Lagipun dengan hiasan bunga FRESH oleh team FLOWER CHIMP akan buat orang yang tengok terus sejuk hati. Who will reject the beauty of nature, kan? Jadi jangan keberatan untuk dapatkan perkhidmatan FLOWER CHIMP dan deliver kepada kesayangan anda.


Korang boleh ke WEBSITE FLOWER CHIMP untuk sebarang pembelian bunga. Atau korang boleh USHA FB FLOWER CHIMP untuk tengok-tengok, ambik mood dulu sebelum membeli. Antara pembaca mek, siapa yang suka jambangan bunga fresh? Dan pernah ke korang terima jambangan bunga yang fresh? Tak kisah la daripada siapa pun. Mind to share ye ❤


Sekian..