DATA BASE YANG BLOGGER PERLU ADA

Salam alaikum untuk semua blogger yang visit mek punya page ..

DATA BASE? Bila korang tengok term tu, apa korang faham? Dulu masa boss mek cakap 'awak kena buat satu DATA BASE untuk semua jabatan yang ada di Kelantan' mek macam uih, kan boleh google semua tu. Plus, kan ada name card every jabatan yang dia jumpa. Semudah ABC je kot kalau nak search maklumat jabatan sekitar Kelantan ni.

Tapi, bila masuk musim hantar kad raya, hantar jemputan, hantar promosi terkini kepada jabatan luar - baru faham, oh ni la yang boss mek cakap pentingnya ada DATA BASE. Nasib baik tak tampar diri sendiri setelah menyedari kebodohan melampau.

So semenjak menginjak masuk ke dunia blog yang dah makin serius ni. Mek decide, nak buat jugak satu DATA BASE untuk PR / Blogger. Benda ni pun sedar selepas hantar kad raya hari tu, bila dah hantar baru perasan, yang ni tak hantar, yang tu tak teringat. Kekeke. Meh tengok rupa DATA BASE mek.


Macam ni la contoh DATA BASE mek. Dekat atas tu mek letak siap-siap filter untuk memudahkan kita sort info apa yang kita nak.
Contoh, korang nak tengok task korang yang ada payment dah bayor ke belum, boleh filter je dekat PAID / NO. Pilih PAID dan akan keluar semua yang dah PAID ke BELUM PAID. Menyenangkan, kan?
DATA BASE ni jugak boleh korang guna untuk contact balik PR korang if anything. Manalah tahu lama menyepi ke apa. So, korang akan ingat la siapa PR yang incharge benda ni. Gitu.

Mek harap dengan adanya DATA BASE ni, makin mudah la mek nak track dan jaga PR sekalian. Hihi. Kadang mek lupa, rasa ada propose job tapi sampai sudah tak buat sebab tak ada tempat catitan. Mungkin next mek akan update pasal CALENDAR untuk blogger pulak.

Korang yang nakkan DATA BASE ni, boleh drop email dekat komen, mek akan send kepada korang. For free je lah. Serba salah nak mintak RM2 hikhik.

Korang yang dah ada DATA BASE, apa lagi info yang korang letak dalam DATA BASE korang? Mind to share ye ❤


Sekian ..

11 comments

  1. lama dah tak main mirosoft excel ni..pening kepala rabia.kenal excel ni masa study dulu.

    ReplyDelete
  2. Memang menyenangkan kerja kita kan kalu dah ada data nie, so bolehlah check mana-mana PR yang blum buat bayaran ataupun yang penah bekerjasama dengan kita... Good job Mek.. =)

    ReplyDelete
  3. lebih mudah dan lebih sistematik...

    ReplyDelete
  4. Memang bagus ada database ni untuk jaga networking dan juga penting untuk masa depan. kalau dekat whatsapp memang dah buat broadcast list wish bila ada perayaan

    ReplyDelete
  5. Allah.... bagusnya mek ada database cam ni.... akak ni manual siap tulis kat buku nota... hahaha

    ReplyDelete
  6. semoga terus success mek...:)

    ReplyDelete
  7. Bagusnya ada database cam gini. CR selalu catat dalam buku je.
    Nak try boleh?
    Ni email CR
    saidatulazreen@gmail.com

    ReplyDelete
  8. ok juga ada database camni.. kita biasa tulis dekat nota je mek

    ReplyDelete
  9. Terbaik ahhh akak. Tak pernah terfikir pun nak buat macam gini hehe

    ReplyDelete
  10. terbaik mek!! nak jugak! hehe. sisgee1985@gmail.com . thank you darling!

    ReplyDelete
  11. Terbaiklah mek.. Kalau ada database nie senang nak manage kan..

    ReplyDelete