Perdana Street Food by Hotel Perdana Kota Bharu

Salam alaikum untuk para pembaca entry mek ..




Holaa warga bumi Kelantan ! Dah tengok video kat atas tu? Tak teringin ke nak datang #perdanastreetfood ? Okei, meh mek ceritakan tentang #perdanastreetfood ni. 

Mek berpeluang untuk sama-sama menjamu selera di Hotel Perdana Kota Bharu this weekend iaitu seminggu selepas #perdanastreetfood ni bermula. Pada mulanya, mek faham konsep #perdanastreetfood ni macam pasar malam la cuma korang makan dekat hotel. Satu lagi yang terlintas dalam kepala mek adalah pasal HARGA mesti agak tinggi berbanding pasar malam atau pasar pagi.


Harga untuk Dim Sum. Dim Sum ni banyak choice. Mek bet kalau korang yang suka makan Dim Sum mesti akan pilih set 3 sebab nak try semuanya.


Harga untuk Ikan Bakar. Korang boleh pilih korang nak ikan tu dibakar dengan perasa apa. Tak silap mek ada 3 atau 4 pilihan sauce tu. Sangat variaty. Dan setiap pembelian ikan bakar, korang akan diberikan Nasi Lemak secara percuma ! Boleh ler makan dengan nasi lemak kan. Kalau kat kedai biasa takde ni ikan bakar makan dengan nasi lemak.


Haa, yang teringin nak makan Soto tu, boleh la datang dan try soto yang dihidangkan dengan harga bagi mek berbaloi. Sebab portion yang dia bagi gedabak tau ! Makan dua orang punya size. Laksa pun ada. Laksa Utara tu Laksa Penang. Bukan Laksa Lemak yang macam selalu orang Kelantan buat. Kuah Laksa Penang perah dengan limau kasturi, perghhhh ! Memang terangkat.


Haaa, ni korang kena teka samada sejenis kuih atau sejenis benda lain. Mek bet, korang pun sama akan teka sejenis kuih, kan? Korang kena datang sini sendiri untuk tengok apa sebenarnya Teppanyaki ni.


Ini pun korang kena add in dalam menu korang. Beli satu bekas pastu share ramai-ramai. Memang banyak ! Buah tu sampai penuh bekas. Bukan bekas mangkuk biasa tau. Bekas yang macam gelas besau tu. Haa, boleh bayang tak buah sepenuh itu. Yang popia basah tu pun gemuk gemuk semuanya. Next gambor mek tunjuk close up.


Ni pulak gerai Lok-lok yang menghidangkan cucuk cucuk tu. Macam satay ikan. So santai la kalau korang ambik menu ni. Sambil borak sambil makan. Gituu..


Ni gerai Shawarma. Rasenya korang dah kenal kut rupa Shawarma ni kan. Kalau korang nak substitute dengan burger boleh la. Tapi mek lebih vote burger lagi. Hihi. Mungkin sebab shawarma ni banyak sayur yang dah di potong-potong halus.


Bagi peminat aiskrim, korang kena try Crepe Suzette. Nanti tengok gambar yang mek close up. Sweet Pasta tu memang inovatif. Korang pernah try makan pasta tapi kuahnya vanilla atau chocolate? Haaa, korang datang sini kena try ni. Biasa korang makan yang kuah carbonara je kan. Why not ubah selera kadang-kadang.


Gerai ni antara tumpuan orang ramai sebab ABC dan Ais Kepal Buah Buahan. Sekarangkan musim panas, memang enak lerr tekak kalau ambik air ni. Yang cendol pulut mangga tu pun sedap. Biasa makan yang tapai dan durian je kan, kali ni di #perdanastreetfood ada cendol pulut mangga. Harga tu tengok lah, berbaloi sangatkan?


Air panas dan juice pun ada. Jangan risau. Mek dah cakap kan tadi, variety. Memang korang pulak yang rambang mata nak pilih makanan.


Ni favorite mek ! Mek kalau tak de nasi pun takpe. Makan roti canai aje. Kat sini special dia letak pisang dalam roti canai. Kalau taknak pun takpe, cakap je dengan brother tu. Dia sedia buat roti canai ikut kemahuan pelanggan.


Last stall yang ada adalah stall burgers ! Yang ni korang nampak je macam erkk sikit harganya tapi kalau korang tengok burger tu depan mata, korang akan cakap memang berbaloi sangat. Padu isi kandungannya.

Memang ternyata harga kat #perdanastreetfood ni amat berbaloi dan harga mampu milik. Idok ler sampai air segelas RM12 kan. Tidok lerr sepinggan nasi sampai RM10. Just nice harganya dengan tempat yang disediakan. Sambil korang makan, korang boleh la menikmati pool side - angin sepoi-sepoi bahasa gitu. Macam korang makan tepi pantai. 


Tengok ler ni apa yang mek hunting, penuh meja. Paling excited adalah Ammar Amzar. Aimy Amani macam blur tengok makanan penuh atas meja, mungkin dia fikir siapa yang nak habiskan semua ni. Haha. Ni mek ambik satu menu satu hidangan. Untuk taste sendiri #perdanastreetfood ni. Baru lah boleh review dengan hati yang terbuka, jujur, ikhlas, amanah dan segala yang murni-murni.


Ni popia basah. Gemukkan? Memang padat isinya, ada sayur mayur, ayam daging dan secukup rasa gula dan garam. Memang mek tak menyesal try popia ni. Sebenarnya mek bukanlah peminat popia (disebabkan sayur mayur di dalamnya) tapi try yang ni, memang lain rasanya sebab sayur mayur dan ayam daging itu balance. Korang fahamkan bila makan popia, asyik telan taugeh je. Itu yang menyebabkan mek tak berapa gemar dengan popia sebelum ni. Diingatkan sekali lagi, mek review dengan personal taste mek ye, bukan untuk mengampu.


Ni pulak Crepe Suzette. Rasa dia manis vanilla ice cream campur pulak dengan buah-buahan segar kat dalam crepe tu. Yang ni memang antara yang mek suka sebab dia memang memenuhi selera tekak mek. Salah satunya sebab aiskrim vanilla. Mek recommend this dessert yang inovatif untuk korang try.


Ni antara suasana selepas waktu Isyak kat #perdanastreetfood . Memang ramai. Time mek sampai dalam 6.30 petang gitu, dah penuh jugak meja. Tapi belah malam ni lagi meriah ! Dengan lanterns yang diaorang gantungkan so memang korang rasa conducive sangat untuk lepak lama-lama kat sini. Untuk yang ada anak kecik macam mek pun ok nak lepak sini sebab dia terjaga rapi. Idok ler korang nak berborak dengan anak tapi mata duk jeling je anak kat mana. Memang #perdanastreetfood ni kat tepi pool tapi para kakitangan Hotel Perdana ada untuk membantu korang. Plus, korang boleh request untuk makan kat dalam (if necessary. tapi mek suka kat tepi pool lagi)


Ni antara customer yang mek sempat interview. Korang boleh dengar sendiri apa yang dia bagitahu. Memang suasana #perdanastreetfood ni mendamaikan, harga makanan pun reasonable dan yang penting, boleh repeat lagi next time sehingga event ni tamat.


Terima kasih team #perdanastreetfood by Hotel Perdana Kota Bharu sebab sudi jemput mek dan family untuk menikmati hidangan di sini. Korang memang baik-baik belaka dan memang amat membantu bagi mek yang ada anak kecik ni. Dah la makanan sedap, layanan pulak tiptop. Memang berbaloi makan kat sini.

Korang boleh juga tengok full video dekat FB mek - Ayuni Dibble untuk tengok sendiri macam mana interior #perdanastreetfood ni sebab mek tak boleh nak upload kat blog, the size more than 100mb. 

Untuk korang yang rasa ada pertanyaan, boleh hubungi 097458888 untuk tempah atau sebagainya. Tapi boleh je korang datang walk in sebab tempat dia spaces sangat. Tak runsing kalau datang in big size pun. 

Korang yang dah pergi #perdanastreetfood meh komen experience korang ❤


Sekian ..


8 comments

  1. Replies
    1. best ciktie.
      mek tak jumpa plak ciktie time pergi hari tu

      Delete
  2. sedapnyaaaa semua nina suka mkn adaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nina datang kelantan wthin this april, boleh singgah sini ok

      Delete
  3. wahhh bestnya dapat makan free

    ReplyDelete