Nat Pokok Getah Arau Perlis - Tempat Wajib Pergi Jika Sampai di Perlis

Salam alaikum untuk semua yang baca entry mek ..

So, lepas dah bermalam di KTH Homestay & Cottage mestilah next program nak cari makan kat Perlis. Tapi cari makan pagi ni mek tak nak la yang berkedai makan sebab dekat rumah mek selalu sangat dah makan kat kedai, jadi rasa nak makan yang macam kat tempat tumpuan gitu. Sis Hawa cadangkan kepada mek dan Sis Gee untuk ke Nat Pokok Getah yang berlokasi di Kampung Kubang Arau Perlis. Masa mek dengar pasal Nat Pokok Getah tu, mek dah boleh bayang pokok-pokok getah tapi bayangan Nat tu belum muncul lagi.


Haa, pokok getah kat belakang tu. Sama macam mek duk bayangkan. Meriah giler kat Nat Pokok Getah ni. Memang nyaman je korang nak membeli belah sebab tak panas. Rimbunan pokok getah tu akan jadi kanopi original untuk kita. Untuk ruang parking pulak memang disediakan tapi disebabkan terlampau ramai orang so, korang kena que jugak la untuk dapatkan parking tu.

Bila ditanya, apa yang dimaksudkan dengan Nat tu, Sis Hawa cakap Nat tu merujuk pada Pasar Pagi. Mek cam ooooo pasar pagi rupanya. Barulah teringat and boleh relate dengan Munduk Thailand. Diaorang pun ada hari nat jugak iaitu hari Jumaat. Jadi, penggunaan Nat tu tidak setakat Thailand sahaja la, Perlis pun guna jugak *hihi*


Membeli dekat Nat Pokok Getah ni memang rambang mata. Makanan dia memang murah ! Murah tu tidak tertakluk kepada klausa murah sampai bawah daripada harga kawalan. Murah tu maksudnya memang harga standart untuk pasar pagi. So keinginan untuk membeli tu agak tinggi plus hidangan tu pelbagai. Datang dengan perut kosong pulak. Memang melimpah-limpah la barang kat tangan yang korang beli tu. Antara lain yang mek suka adalah ada satu gerai ni jual air panas. Jarang mek jumpa kedai yang jual air panas. Biasa mesti letak ais. Macam erkk je nak minum ais belah pagi. Dengan adanya pilihan macam ni, memang mek impress sangat.


Dekat Nat Pokok Getah ni jugak ada tempat yang pekedai sediakan. Korang boleh la makan kat sini just order air je daripada kedai yang sediakan kerusi meja ni. Macam mek sempat la melabuhkan kedudukan di bench ni kejap hilangkan lelah mendukung Amzar. Sambil tu suap diaorang makan. 

Mek tak ambik pulak gambar overall Nat Pokok Getah sebab excited nak tinjau apa yang diaorang jual. Cuma mek boleh bagi gambaran yang Nat Pokok Getah ni terbahagi kepada dua bahagia. Dua dua di bawah pokok getah cuma yang ni sebelah kiri jalan dan sebelah sana kanan jalan. Nat Pokok Getah bukan sahaja menjual makanan pagi seperti kuih muih tapi ada jugak barang basah macam sayur dan lauk pauk. Selain itu ada juga baju dan aksesori lain. Macam uptown kat tempat korang la. Haa gitu. Cuma bezanya, bila sampai Perlis kena datang Nat Pokok Getah sebab ianya salah satu tarikan yang ada di Perlis Indera Kayangan. Masa keberadaan di sini mungkin akan ambil masa dari 15 minit hingga ke sejam. Macam mek haritu lebih kurang 45 minit untuk selesaikan tinjauan. Tu pun sebab tak singgah tempat jual kain, tak singgah tempat lauk pauk. 

Korang dah pernah sampai Nat Pokok Getah ? Kalau dah, boleh share dekat komen. Mek nak tahu jugak pendapat korang dengan Nat Pokok Getah ni ❤

Baca juga daripada blogger Sis Hawa

Baca juga daripada blogger Sis Gee


Sekian ..

5 comments