Dividen KWSP bagi 2017

Salam untuk semua sahabat blogger mek dan yang membaca entry ni ..

Alhamdulillah, KWSP dah pun umumkan berapa dividen untuk 2017. Awal-awal tahun macam ni memang duk tunggu berita dividen aje lerr. Bukan apa, nak jugak tahu hasil tabungan berapa dapat. Tapi dalam dua tiga tahun kebelakangan ini, dividen yang diumumkan tidak begitu memberansangkan. Kecuali KWSP. Meh tengok untuk 2017 :


Dividen KWSP 2017


Dividen KWSP 2016

See, ini antara pelaburan yang meningkat untuk 2017. Memang tak dinafikan TH pun ada peningkatan tapi cara calculation dia tak sama dengan calculation sebelum ini. Itu atas kehendak pihak pengurusan depa la. Kita pelabur memang nak tinggi aje tang dividen tu, ye dak.

Walaupun KWSP ni tak boleh draw sesuka hati dia punya duit, tapi at least dia membantu dalam hal-hal tertentu seperti penyelesaian hutang dengan PTPTN / bayar yuran pengajian, pembelian rumah dan pembayaran caj kesihatan. Jadi tak rugi jugak mencarum dengan KWSP walaupun duitnya boleh draw semua bila dah pencen. 

Korang ada KWSP tak? Dah check dividen masing-masing? Nanti share dekat komen ye ❤


Sekian ..

10 comments

  1. yang shariah untung tak payah bayar zakat dah
    yang konvensional kena bayar zakat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. macam TH la. dapat tu yang dah siap tolak

      Delete
  2. lama tak chek kwsp sejak berhenti kerja dulu2 hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh check tu cik ash.
      mane tahu dh bnyk bleh draw untuk bayar rumah.

      Delete
  3. Replies
    1. check la nanti.
      naikkan smangat untuk menabung.

      Delete
  4. o dah keluar ek dividen kwsp?hehe
    kena check jugak ni.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..nak kena gi check ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena sha. mane la tahu boleh draw byr rumah ..

      Delete