Nasi Lemak by MamaJue dan Sambal Sotong by Nanie Mylife by Noxxa

Assalamulaikum sahabat blogger !

Alhamdulillah, dapat jugak merasa cuti Keputeraan Agong – Sultan Muhammad ke V. Walaupun birthday Tuanku this November J Itu pun mek duk tunggu jugak. Yelah, sape tak suka cuti kan? Workaholic la kot yang tak suka kalau cuti panjang *hihih*

Sempena dengan cuti Keputeraan Yang Dipertuan Agong, idea spontan untuk buat nasi lemak ni tercetus bila mek tengok Malaysia Hari Ini. Dia orang buat review kedai nasi lemak dekat area mane entah mek lupa. Yang pasti mek congak dalam kepala semua bahan nak buat dah ada J So ape lagi, google lerr resepi J

On top, tak pernah mengecewakan resipi yang ditulis adalah daripada blogger MamaJue. Ini antara resepinya :





Bila mek nak buat, spouse cakap buat dalam periuk biasa je. So mek google pulak resepi sambal sotong. Resepi ni daripada blogger yang mek tak kenal. Address blogger tersebut ada dalam gambar resepi di bawah ni :




Dan resepi yang dia tulis pun tak mengecewakan jugak. Menjadi elok je bila mek buat. Dan hasil daripada mek adalah seperti ini :



Bila makan, terasalah ini nasi lemak berlauk sambal sotong J Spouse menambah tu kira lulus lah *hahaha*.

Korang suka makan nasi lemak dengan sambal ape? Paru? Bilis? Kalau mek memang suka sambal sotong J Jangan lupa share dekat komen ye.



Sekian…



IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.

Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J


27 comments

  1. Dapat rasakan betapa gembira bila masakan kita menjadi.. Nampak menarik & sedap Mek.. 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat LZ ! betapa gembiranya bila suami makan sampai menambah nambah :) tiap tiap hari masak pun tkpe

      Delete
  2. kita scroll artikel kat bloglist.Terus buka baca..ehehe.Ina suka sangat sambal sotong.Lagi lagi,kalo sambal sotong kembang tu..kenyal aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. sedap sangat ! thanks sebab skrol terus bace entry mek :) sengeh sengeh mek reply komen awk

      Delete
  3. Replies
    1. sedapp. jom buat :) makan dengan nasi panas panas.

      Delete
  4. sedapnya mek nasi lemak sambal sotong... senang la ada noxxa semua pun cepat nak masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sheila. jadi rajin je nk buat ape ape sbb cepat :)

      Delete
  5. wah sedapnya. nasik lemak home made memang biasanya sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. sedap sebab ikut selera kita kan ? hihiih

      Delete
  6. sedapnya sambal sotong dan nasi lemak. buat saya mengidam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. najah, nnt buat and buat entry mek nk tgk jugak :)

      Delete
  7. suka sotong jugak sbb dia anjal anjal gitew hahaha. kekadang suka dengan ayam goreng. Cici baru belajar makan paru this year hahaha

    selalu kalau pagi prefer kosong je. dah ada telur rebus separuh dah bersyukur dah. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow. dulu i tk suka nasi lemak. mummy i slalu buat pedas sambal dia so i memang tak suka. ahahha. sekarang pndai buat sendiri, haaa pndai le adjust cm mane :)

      Delete
  8. sedap nye !!! kombinasi terbaik dua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess. sambal sotong and nasi lemak memang duo yg terbaik :)

      Delete
  9. Replies
    1. btol btol. nk merasa la jugak, buat sendiri ni sedap ke idok. hihi

      Delete
  10. adoii mek seapnya sambal sotong tuuu...

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. alhmdulillah menjadi nasi lemak mek kali ni. nnt rabia plak buat weekend ni. mek nk g tempat awak esok :)

      Delete
  12. Wah, nasi lemak sambal sotong.. =) laparnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan.. mek pun duk teringat jugak ni. tp esok bercadang nk buat nasi arab :)

      Delete
  13. Sha paling suka kalau sambal udang petai dan sambal kerang.. Memang suka sangat.. Bila masak sendiri memang puas hatikan mek..

    ReplyDelete