Ammar Amzar : Alergik Pada Buah Pear

Assalamulaikum sahabat blogger !

Bila Amzar dah masuk 6 bulan, mek memang excited habis nak buat baby food dekat dia. Baby food untuk 6months ni lebih dikenali sebagai puree / puri. Dulu masa Amani, idok ler se-excited ini dan mek memang serahkan pada mertua je menu untuk Amani. Sejak terjebak dengan pinterest (almost 7 months), segala info pasal penyusuan dan pemakanan baby ada kat situ. Jangan tak tahu, pinterest ni jugak ler salah satu medium yang sokong para blogger untuk teruskan berkarya.

Pada peringkat awal memang mek start dengan brown rice. Lepas tu carrot. Lepas tu segala buah yang ada dekat supermarket tu J Mula-mula bagi apple ok je. Lepas tu try pear. Tetiba Amzar jadi macam ni :


Bengkak bawah mata, merah semua badan dan menggaru

Memang terfikir la seharian nape la budak ni jadi macam ni. Tanya mertua dia cakap lepas bagi makan puri pagi tadi terus jadi macam ni. Mek bawak jumpa doctor yang agak pakar dalam kanak-kanak and dia memang sahkan Amzar allergic. Plus kulit Amzar ni kering so lagi la menambahkan kegatalan dan kemerahan pada kulit dia. So she decided untuk bagi ubat ini :


Ezerra, untuk hilangkan kegatalan allergic serta melembabkan kulit

Alhamdulillah, Amzar suit dengan ubat ni. Lepas letak dia terus tak garu-garu lagi dah and kulit dia pun makin smooth. Harga ubat ni RM49.00. Agak pricey but worth to buy sebab tempoh keberkesanan tu agak cepat.


Mummy dan kakak yang lepas balik klinik. Adik nak tido lepas seharian menggaru

Korang ade pengalaman anak allergic dengan makanan tak? Nanti share dengan mek kat komen ye.


Sekian…


22 comments

  1. Reen baru2 ni kena.allergic dgn habuk dan cuaca. Asl ptg2 je tumbuh2 cam gegata tu. Lame jgk kena ritu.last2 menyerah diri cucuk kt klinik. Ok skit da skrg tp ada masa timbul2 jgk biji2 gegata tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo. tu alergic dengan kotoran yang dibawa angin la kan. bahaya jugak gitu. tp memang patot ambik injection drp menahan kegatalan. tk selesa hidup.

      Delete
  2. kesiannya baby..bila ada alergik makan,lepas ni kena berhati2..orang lain pun kena bagi peringatan..takot ada yang tersalah bagi makanan yang baby takleh makan..get well soon baby!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa memang gee. sian sangat ke baby. dia tk selesa kita tkleh nk tlg. huuh. tlg sapu ubat je la. memang parents kena aware dengan alergic anak.

      Delete
  3. Alahai kesiannya dia rupanya allergy dgn buah pear. First time mama dgr allergy buah 🍐

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek pun first time jugak. rupanya doktor ckp alergic pada buah pear memang common. sbb biji biji kecik dia tu. huhu

      Delete
  4. Replies
    1. haha. ceria sebab balik rumah dgn mummy.

      Delete
  5. ala.. ciannya amzar... pipi cubby... br tahu bby ni ada elergy ke tak kan,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa kak sheila. kalau tk try makan, tk tahu ad alergic. ni dah tahu so boleh beware.

      Delete
  6. Belum ada pengalaman ank tak ada lagi.. Kalau diri sendiri alergik tu ada la..

    ReplyDelete
  7. Kesian baby
    harap2 dah sembuh sepenuhnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah WP. kejap je alergicnya. nasib baik tak melarat.

      Delete
  8. Aloo siannya dia. Get well soon :)

    ReplyDelete
  9. kesiannya.. tak pe mek.. pelan2 try and errorr makanan untuk anak.. sebab kita tak tau kan.. lepas ni kena khas satu buku untuk rekod kesihatan anak.. hee~ anak akak pun alergik.. tapi kat blueberry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa betul. kena ad record khas untuk anak anak sbb takot nanti lupa. oo, alergic dekat blueberry pun ad ye. macam macam tbuh kita. memang tkkan tahu kalau kita tk try.

      Delete
  10. Bahaya juga ye baby yang alergic pada makanan nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa. kesian dekat dia la hafiz. nak cakap tk reti tp gatal. menangis menggaru gitu je la.

      Delete
  11. alahai. mek cantik, baby comel. mne tak tumpahnya lauk kalo tak ke nasik. AhAaakkss !

    semoga bby sihat selalu, take care !

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah amin. hihi. thanks untuk pujian tu.

      Delete