Pengalaman Menyusukan Anak Sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia

Assalamulaikum sahabat blogger !

Sempena dengan minggu susu ibu ni, mek nak update jugak la apa yang berkaitan J Contohnya survey kat bawah ni. Mek ambik dari FB Majalah Pa Ma.

Pengalaman menyusukan anak :

1. Menyusukan bayi?

                Amani : Menyusu badan sampai umur 2 – 3 bulan
                Amzar : Since born sampai sekarang (5 months), menyusu badan.

2. Anak ke berapa anda menyusukan?

                Dua – dua tapi Amzar lebih lama.

3. Berapa lama tempoh penyusuan?

                Amani : 2 bulan
                Amzar : Still counting (hope sampai umur 2 tahun)

4. Apa milk booster anda?

                Air mineral memang kena minum banyak. Kalau boleh after pumping, drink about 500ml.
                Milkbooster yang terbaru adalah durian J

5. Berapa kali pump sehari?

                5x.  Pagi before subuh, brunch break, after lunch, after maghrib, midnight (around 2am).

6. Pernah alami bengkak susu?

                Bengkak susu time maternity leave je. Bila dah start keje takde bengkak susu dah L

7. Susu paling banyak direkodkan?

                Entah, tapi Alhamdulillah dapat almost 7bottles per day with 100ml each.

8. Jenis pump yang diguna?

                Real bubee – beli dekat Lazada (RM89 for double pump)

9. Eksklusif mennyusu anak 6 bulan (Berjaya / Tidak)

                Amani : Tidak
                Amzar : InsyaAllah

10. Nama anak?

                Aimy Amani
                Ammar Amzar

11. Umur anak tahun ini?

                Amani : 2 tahun
                Amzar : 5 bulan (as at August 2017)

12. Pengalaman penting yang paling diingat sepanjang menyusu?

Entah, pengalaman ape ye? Hmm, berusaha untuk banyakkan susu dengan try segala macam milkbooster. Orang cakap ape je, semua try semata-mata nak banyakkan susu. Power pumping pun buat jugak sebab nak suruh susu keluar banyak untuk buat stok. Buat jadual pumping dengan kerap supaya dapat buat stok susu untuk anak. Perggh, ini semua bukan kerja mudah. Memang betul-betul kena cekal dan pekak telinga bila mana ada mulut suruh FM kan anak. Mek dah terkena pada anak pertama, harap tak berulang kembali untuk anak yang seterusnya.


Ammar Amzar, 5 months old


Itulah perkongsian mek pasal penyusuan ibu ni. Korang yang breastfeed, jom la citer jugak pengalaman korang. Bagi lelaki, boleh citer pengalaman wife korang J bagi yang tak kawen lagi, boleh share sape sape yang korang kenal yang breastfeed *hahahah* Jangan lupa share dekat komen J

Sekian…

IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.


Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J

14 comments

  1. Ilmu penyusuan dah lupe dh lea ni.. Adeh.. kene study balik.. Qhaliff dulu menyusu sampai 6 bulan aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. mek follow pinterest. bnyk ilmu menyusu kat situ lea.

      Delete
  2. Cikla empat-empat anak memang berjaya mencapai penyusuan ekslusif sampai 6 bulan. Kakak Batrisyia sampai umur 3 tahun. Kakak Damia 2 tahun lebih. Abang Ammar setahun lebih. Adik Zara 9 bulan je sebab Cikla terpaksa cerai susu badan since kena tiroid...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo tkpe sebab ade muhasaqah cik la. mek dlu mnyesal yang amani, sebab alasan mek adalah takde masa. memang takde mase sebab mek tak spend pun time untuk pump :( insyaAllah untuk amzar takkan berulang lagi

      Delete
  3. bagus la mek.. sngt berguna untuk ibu diluar sna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah akan berguna untuk busyra juga nanti

      Delete
  4. Semoga berjaya susukan ammar sehingga mana yang termampu, jgn stress2 ok ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah :) hihi, fikir ini untuk anak. macam mane sekalipun kena buat demi anak.

      Delete
  5. Replies
    1. akak mesti bf jugak kan. kita geng ler skang nii :)

      Delete
  6. Susu ibu adalah yang terbaik untuk baby.

    Alhamdulillah tetiga anak Mrs. A dapat susu ibu terus dari badan tak pump pun cuma Along sekejap sangat maybe anak sulung kot tak pandai lagi.

    Lagi dua orang tu dapatlah dalam 2 bulan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, ank sulung tu pun mek dengar orang cakap baik bg FM sebab kita kan kerja, nk kena tinggal. last last pump ke laut.
      tp ank second ni memang cekalkan hati sgt. memang tak endah lansung dengan orang suh bg FM

      Delete