Anak Demam Campak, Apa Nak Buat?

Assalamulaikum sahabat blogger !

Post kali ni mek nak share dengan rakan blogger sekalian tentang demam campak for baby / anak. Yang mana dah lalui boleh share dengan mek dekat komen. Mane yang tak kawen lagi tu boleh ambik info J

Rabu 16 Ogos 2017, bila mek balik dari ofis, mek dikhabarkan Amzar demam. Malam tu mek dengan spouse decide untuk pergi klinik terus sebab stok pcm (paracetamol) dah habis. Bila di diagnose (check suhu) Amzar sah demam dengan suhu 38.2c. Agak tinggi untuk baby 5months. So the day go on sampai la Jumaat 18 Ogos 2017. Last mek bagi ubat untuk Amzar 2.30petang. Should next 8.30malam pulak. Tapi Alhamdulillah, bila mek check suhu dia on 8.30malam tu, just 36.3c. Maknenya mek dah boleh stop bagi ubat. Total Amzar demam 3 hari.

Bila bangun pagi sabtu 19 Ogos 2017, spouse nak bukak baju untuk mandikan Amzar, dia cakap nampak Amzar macam naik campak. Tengok belakang Amzar memang nampak macam ruam, merah je. After breakfast, mek and spouse bawak dia pergi klinik. Doktor cakap yang Amzar ruam panas, bukan campak. Mek is tak puas hati dengan jawapan doctor tu. Sebab bintik bintik yang Amzar dapat tu sama dengan campak Amani (masa dia 8months old dulu). Entahlah doctor tu mata macam mana. Spouse mek cakap mungkin dia tak nak buat report demam campak sebab kalau tak kena repot dekat kementerian kesihatan. Sekarangkan ramai je bayi yang naik campak before 9months. Konklusinya, mek tak pegi dah klinik tu. Ape punya consultation doctor tu bagi, ada ke dia tanya mek pernah jumpa psikatri ke tak, atas alasan mek nampak stress. Baghal la doctor tu, memang baghal !

Nasib baik dia bagi ubat yang sama macam Amani naik campak dulu, calazite. Ubat ni memang boleh hilangkan miang budak yang naik campak. Kan campak ni miang, jadi gatal seluruh tubuh. Kalau berpeluh lagi la kesian dekat budak. Sebab tu disarankan budak yang naik campak ni ditogelkan. Sebab tak nak bagi berpeluh. Korang if let say memang sah dah anak korang naik campak, beli aje terus calazyte ni. Setakat yang mek guna memang puaihh hati.



Calazite Lotion


Amzar yang happy sebab tak miang lagi dah :) 


Korang yang ada pengalaman anak naik campak boleh share dekat komen, ubat apa korang guna. Sharing is caring J


Sekian…


IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.


Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J

8 comments

  1. memang sengsara lah kalau demam campak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naseb baik dia tak meracau sangat. Alhamdulillah..

      Delete
  2. Replies
    1. alhmdulillah dah baik dah nina. naseb baik 3hari je

      Delete
  3. Adoi doktor ni boleh dia tnya gitu kat mek. Sabarrr je lahh..

    Dah ok belum tu amzar?semoga cpt sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doktor gila *puff*

      alhamdulillah dah baik dah CR. 3 hari je

      Delete
  4. kalau org tua emam pun kesian. inikan pulak baby. hmm. moga amzar sihat slalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lerr. naseb baik amzar ni tak meragam sangt. malam pun tido lena je. amani dlu meragam jugak, tk slesa nk tidur agknya.

      Delete