Jadual Breastfeeding

Assalamulaikum sahabat blogger !

Antara sahabat blogger / silent reader mek ni ade ke yang menyusukan anak? Maksud mek breastfeeding.

Time anak pertama dulu, mek tak berapa nak cekal dalam breastfeeding ni. Rase macam menyusahkan je bila anak nak susu kena selak baju bagai. Tak termasuk time breast stimulate and keluar susu mencurah sampai basah baju. Sudahnya, mek FM kan si Amani. Kononnya itu la tindakan paling bijak dan betul untuk Amani.

Bila anak kedua lahir, mek tetiba nekad nak menyusukan Amzar sepenuhnya. Desakan beberapa faktor menyebabkan mek ambil tindakan itu. Antaranya adalah untuk bonding dengan anak lebih. Kalau menyusu botol, bonding tu tetap ada Cuma tak serapat macam menyusu secara direct (faham tak apa maksud mek).

Bila dah komited nak menyusukan Amzar sepenuhnya, haruslah ada sesi pump untuk bekalan dia time mek pergi kerja. Jadi untuk cukupkan quota susu seharian Amzar, mestilah kena ikut rules of pumping J

Ini yang mek baru dapat setelah 4 bulan menyusukan Amzar :



Seriusly, sebelum ni tak tahu pun – yela mungkin tak google habis *hahah*. Rupanya nak ikut demand anak kita, kena pump berjadual seperti di atas. Berjadual maksud mek kat sini bukan masa yang kita tetapkan, tapi jumlah sesi pump itu. Macam mek, Amzar nak menginjak ke 5 bulan, so cara pump-nya kena ada 6 sesi setiap hari. Beza dengan mek buat sekarang iaitu 4 sesi !

Mek harap entry mek kali ni sedikit sebanyak dapat membantu korang yang nak teruskan breastfeed tu. Nasihat mek, jangan putus asa. Lantak la orang nak cakap ape, yang penting kita buat yang terbaik untuk anak kita. Bila kita lalui sedikit kesusahan untuk besarkan anak, secara tak langsung kita akan lebih menghargai mereka.


Sekian…


IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.

Ni beberapa contoh yang mek pakai :



 Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J



Double Down by KFC

Assalamulaikum sahabat blogger !

Alhamdulillah, walaupun dah lame tak update blog at least still ade yang sudi drop komen and tingkatkan PV mek. Thanks blogger and also silent reader !

Kali ni nak review makanan la. Kot kot ade orang nak try tapi still teragak-agak atau tak berkesempatan masa.

Soooo, here it is :




Mek dengar iklan Double Down ni dekat radio. Time tu drive balik dari keje. Tahu tahu je la perut orang balik kerja ni lapar dia boleh tahan jugak *hahah*. Dah sampai rumah tu Tanya la spouse nak try ke tak, so dia on je. Maka lepas balik ambik anak, singgah ler drive thru KFC.

Rasa dia? Memang betul, kalau sape suka sayur, ini bukan untuk mereka sebab takdak sayur langsung ! Heaven jugak la time makan tu sebab rasa ayam je and keju. Makan tengah panas panas lagi, keju still cair perghhhhhh. Okei, admit it superb !

Harga dia takde la mahal sangat. Tapi mek prefer ala carte je la sebab drive thru. Dalam RM10 tu dah dapat. Memang kenyang sebab ayam je semua. Kalau bab kesihatan, tak berani nak jamin sebab minyak menggoreng tu boleh agak la kan (kolestrol).

Makan untuk hilangkan terliur and at least try ape yang tengah iklan sekarang ni kira ok la. Kalau tiap hari nak lunch benda ni memang azab jugak rasenya *hahahah*.

BTW, sape yang dah try Double Down? Mohon share experience korang jugak ye J


Sekian…



IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.

Ni beberapa contoh yang mek pakai :





Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J


Way Back to Blog !

Assalamulaikum sahabat blogger !

Allah, lame sungguh mek tinggal blog mek ni ye. Hmm, tak nak bagi alasan busy sebab tu memang bunyi nya cliché *hahaha*. Mungkin la sibuk itu satu alasan tapi hendak seribu daya tak hendak seribu dalih, ye dak??

Okei, lupakan soal itu. So nak bebel ape ye?

Jom start dengan self-booster !



Betulkan apa yang quotes atas tu tulis. Kita boleh je start a new thing setiap hari. Tak perlu nak carry forward  (mungkin tak semua benda la kot) but still boleh je start a new day with a new story, memories J

Yang lepas tu lepas la kot. Tak leh nak undur balik and mungkin boleh dibetulkan je TU PUN dengan hari yang baru, kan? So, jangan kusutkan fikiran, redah je ape yang patot. Faham la kan dengan terms apa yang patot J Sebab action kita berbeza mengikut situasi memasing.

Cukup dulu entry mek kali ni. Permulaan ni tak boleh panjang sangat, kan nanti korang skrol laju je *hahah*

Sekian..



IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Ni beberapa contoh yang mek pakai :





Feel free untuk Tanya / order at zero triple one, seven eight five zero, two eight zero J